tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Subsidie voor illustratoren verhuist

with 2 comments

Ik was er al over benaderd door een verontruste illustrator, maar het fijne wist ik er nog niet van. Inmiddels weet ik meer. Per 1 januari 2012 wordt het Fonds BKVB (Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst) gesplitst. De BK van Beeldende Kunst blijft achter in Amsterdam en gaat samen met het Mondriaan Fonds verder onder de laatste naam. Dit fonds zal zich uitsluitend richten op beeldende kunst. De VB van Vormgeving en Bouwkunst verhuist naar Rotterdam en gaat daar samen met het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA). De bedoeling is dat de naam van het fonds gaat veranderen, maar zo lang dat niet gebeurd is blijft het SfA heten en zal de verwarring groot zijn. Want illustratoren zaten bij het Fonds BKVB al in een rare hoek (bij de vormgevers), maar in een fonds voor architectuur zitten ze natuurlijk helemaal in de verkeerde hoek – in de verdómhoek, zou ik haast willen zeggen.

Op dit moment is helemaal nog niet te zeggen wat het voor consequenties gaat hebben voor kinderboekillustratoren; ik heb gehoord dat er meer gelden naar het SfA gaan, maar daarmee is beslist nog niet gezegd dat enig geld daarvan zal worden bestemd voor illustratoren. Eerlijk gezegd vrees ik de nieuwe situatie. Het zou veel, veel beter zijn als het budget dat bestemd is voor illustratie, in het bijzonder voor (kinder)boeken, ondergebracht zou worden bij het Nederlands Letterenfonds, omdat daar al terzake doende expertise bestaat; bij het Fonds BKVB bestond die niet en bij het SfA bestaat die nog veel minder. Het meest optimaal zou een Illustratiefonds zijn, maar met de huidige bezuinigingen zie ik zo’n fonds er alleen komen als het aan kan sluiten bij een ander fonds (bijvoorbeeld dus het Nederlands Letterenfonds).

Ik zit sinds enige tijd in een van de beoordelingscommissies die bij het Fonds BKVB oordeelt over subsidietoekenningen aan illustratoren, en ik voel mij nu gedwongen om mee te gaan naar Rotterdam, omdat ik anders werkelijk niet weet wat er met illustratoren gaat gebeuren. Juist omdat illustratoren nauwelijks of, beter gezegd, níét voor zichzelf opkomen, dreigen ze volkomen te verdwijnen uit het zicht van subsidieverstrekkers. Misschien dat de beroepsorganisatie BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) de boel in de gaten houdt, maar ik heb daar verder nog niets van gehoord. Ik zal wel proberen om het in de gaten te houden.

Ik schreef dat ik me “gedwongen” voel. Dat schreef ik niet zo maar. Ik vind de wijze waarop illustratoren op dit moment aan subsidiegelden moeten komen zo benedenmaats en onprofessioneel, dat ik er het liefst het bijltje bij neer zou gooien. Eerlijk gezegd was ik van plan om dat ook daadwerkelijk te doen. De manier waarop binnen de kunstwereld, zoals ik daar thans mee heb kennisgemaakt, wordt neergekeken op (kinderboeken)illustratoren is zo stuitend, dat je welhaast masochistisch moet zijn ingesteld om dat over je heen te laten komen – en dat ben ik niet. Maar ontwikkelingen binnen de illustratiekunst zijn noodzakelijk en die kunnen niet of onvoldoende tot stand komen zonder stimulering en financiële tegemoetkoming. En omdat er nu eenmaal geen Illustratiefonds is, kun je eigenlijk alleen maar aanschuiven bij wat er wél is en roeien met de riemen die je hebt. Maar dromen van een écht Illustratiefonds doe ik wel eens, zoals je kunt zien aan het logo dat ik twee jaar geleden al eens bedacht.

Lees hier meer over het te vernieuwen SfA.

Written by Ted

16 december 2011 bij 08:44

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. En even zo goed, Ted, blijft het fantastisch zoals jij je blijft inzetten voor het vak. Ik heb meer dan waanzinnige bewondering voor de manier waarop jij steeds maar weer karren blijft trekken en je inzet om je vakgenoten de waardering te laten krijgen die ze verdienen. Chapeau!
  -Mina

  Mina Witteman

  16 december 2011 at 10:37

 2. Dat is wel erg droevig.
  Ik vind dat illustratoren beter voor zichzelf moeten opkomen. Het probleem is dat de meesten zichzelf niet op waarde schatten en er ook niet voor te porren zijn om wat te doen. Vaak hoor ik: “Ik wil alleen maar tekenen.” Natuurlijk! Dat willen alle illustratoren, maar het beroep gaat ten onder als we er niet voor vechten!
  Als we dit met z’n allen aanpakken, dan gebeurt er ook wat. Laten we nou niet denken: zij beslissen, daar hebben wij mee te leven. Dat is niet zo!
  Ik vind dat er nu misbruik wordt gemaakt van de situatie: deze mensen weten dat illustratoren niet zullen tegenstribbelen, dus proberen ze het gewoon langzaam te laten verdwijnen. Geen haan die er naar kraait. Of toch wel?

  Ik zou zeggen: kom voor één keer eens achter je tekentafel vandaan en kom op voor je rechten! Want ook wij illustratoren hebben die. Laat ze weten dat we niet over het hoofd gezien mogen worden. Zonder illustrator geen prentenboek.

  Dank je wel dat je je zo blijft inzetten voor illustratoren. Ik denk dat ik namens velen spreek als ik zeg dat het enorm wordt gewaardeerd. Een ridder die voor ons opkomt.

  Marloes de Vries

  16 december 2011 at 12:10


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: