tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De bibliotheek gaat digitaal (2)

with 7 comments

Het is duidelijk dat over deze kwestie het laatste woord nog niet gezegd is. Ik heb navraag gedaan bij de VvL (Vereniging van Letterkundigen), waarvan nog heel wat schrijvers geen lid zijn. Daar staat de digitale bibliotheek ook op de agenda, onder meer doordat Lira (Literaire Rechten Auteurs) wil weten wat de gezamenlijke schrijvers ervan vinden.
De uitgevers zijn vaag over wat zíj willen. Men is ervan doordrongen dat als je bij de bieb een e-book kunt lenen voor een paar centen, je het wel uit je hoofd laat om het te gaan kópen, want een geleend digitaal exemplaar ziet er net zo keurig uit als een gekocht e-boek, maar kost niks. Bovendien kan de bieb in principe volstaan met één exemplaar en dat dan eindeloos uitlenen. De bieb fungeert dan als een soort toegevoegde boekhandel, maar dan bijna gratis.
Natuurlijk klinkt dat mooi voor lezers, maar stel dat het werkelijkheid zou worden, dan zou ik met het schrijven van een boek in totaal nog maar 4 cent verdienen! – Moet je eens opletten hoe gauw ik er de brui aan geef.
Er dreigt nog iets anders: als de uitgevers niet zorgen voor de uitleenbaarheid van e-boeken, zou de wet ze daartoe kunnen gaan verplichten. Als je je een voorstelling probeert te maken van hoe dat in zijn werk moet gaan, zie ik niet 123 dat de wet schrijvers via hun uitgevers zal verplichten om gratis mee te werken aan de uitleen van digitale boeken, maar schrijvers zouden wel zodanig in het nauw kunnen komen dat ze nog maar één kant op kunnen, áls ze willen blijven schrijven: geen boeken meer publiceren maar langsgaan bij de mensen om hun verhalen voor te lezen. – Het wordt weer helemaal gezellig! Net als heel, héél vroeger!

Written by Ted

10 januari 2012 bij 16:01

Geplaatst in Diversen

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Beste Ted van Lieshout,

  Het klopt niet wat de uitgevers zeggen. de Bibliotheken betalen per jaar, per titel en bedrag aan schrijvers. Dat doen ze in plaats van betalen per uitlening. Hier in Amersfoort heb ik een bekende kinderboekenschrijver best blij gemaakt, want zijn oude titels (die al lang niet meer in de handel zijn en waar hij de rechten weer van bezit) leveren nu opeens wel weer geld op.

  inmiddels heb ik gehoord dat er muzikanten inmiddels ook liever kiezen voor bibliotheken omdat die beter betalen dan Spotify.
  Dat mensen dan geen boeken meer kopen, als ze ze ook kunnen lenen, is volgens mij echt een ‘oude’ angst.
  dus blijft u alstublieft schrijven en help de bibliotheken door uw boeken via hen beschikbaar te stellen. Dan kunnen wij kinderen blijven leren en stimuleren om van lezen en boeken te houden.

  Karin

 2. Dan zouden er dus schrijvers moeten zijn die op hun jaarafrekening gelden moeten (zijn) tegen(ge)komen die hiermee te maken hebben. Maar hoe zou dat dan omschreven worden? Die gelden komen in ieder geval niet bij de schrijvers doordat bibliotheken rechtstreeks aan schrijvers betalen; dat loopt dan waarschijnlijk via de uitgevers? Of via Lira?

  Overigens, “het klopt niet wat schrijvers zeggen” is een verkeerde conclusie: ik heb getracht duidelijk te maken dat dit iets wat ik heb gehóórd; het is niet zo dat ik heb beweerd dat uitgevers er iets specifieks over hebben gezegd.

  Ted van Lieshout

  10 januari 2012 at 17:25

 3. […] vervolgblog geschreven, dat – in navolging van alle grote blockbusters in de bioscoop – De bibliotheek gaat digitaal (2) heet. Daaruit blijkt onder andere dat de VVL (Vereniging van Letterkundigen) hierover wil praten […]

 4. Als een bibliotheek een boek, cd of dvd uitleent, dan hebben de rechthebbenden daarvan recht op een vergoeding. Vroeger zorgde de overheid daarvoor. Sinds 1996, toen er in de Auteurswet en in de Wet op de Naburige Rechten voor het eerst een echt leenrecht werd opgenomen, doet de Stichting Leenrecht dat.
  Uitgebreide info op: http://www.leenrecht.nl/

  Vincent Rotermundt

  10 januari 2012 at 23:51

 5. Hoe het gaat met het doorsluizen van (een gedeelte van) de leenrechten/opbrengsten aan de schrijvers, weet ik niet. Het lijkt me een onderzoek waard. Ik denk eigenlijk dat een heel groot gedeelte van de bij bibliotheken geïnde leenvergoedingen nooit worden opgevraagd, omdat mensen er niet vanaf weten of de weg te ingewikkeld vinden.

 6. Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld over de Digitale Bibliotheek naar aanleiding van o.a. dit blog: http://stoerboek.nl/index.php/2012/01/kamervragen-over-de-digitale-bibliotheek/

  Marcel van Driel

  27 januari 2012 at 09:39


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: