tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Rondvaart

with 6 comments

Gisteren had ik een merkwaardig optreden. Ik was gevraagd om kinderen uit andere steden met een boot te begeleiden naar een poëziemanifestatie op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, gedurende een rondvaart door de grachten van anderhalf uur. Ik weet niet helemaal zeker of ik de opdracht goed begrepen had, maar uit de aangereikte informatie maakte ik op dat ik gids moest spelen, gedichten voor moest lezen en kinderen in een varende boot aan het dichten moest zetten. Het had ontzettend leuk geklonken toen ik ervoor gevraagd werd (en dat was het ook!) maar ook erg zwaar. Ik had me terdege voorbereid, want ik wilde wel – als een echte rondvaartbootgids – iets kunnen vertellen over Amsterdam. Dus ik had vanalles uitgezocht over de route die we zouden varen, maar toen we in de boot zaten voer de kapitein een andere route. Het verhaal dat ik had ingestudeerd over het Amstelhotel kon ik niet kwijt, want daar kwamen we niet langs en ik moest heel snel vertellen over Carré, want dat zagen we alleen in de verte liggen. Maar ik kon toch redelijk wat vertellen over het ontstaan van de stad, de bouw en ontwikkeling ervan, over de gevels die langs de grachten te zien zijn. En ondertussen speelde ik hier en daar meestertje, want de kinderen waren wel met ouders gekomen, maar die bemoeiden zich niet met de orde binnen de groep. Het weer was zonnig en warm, dus al vrij snel begonnen de kinderen daarover te klagen. Ik denk echter dat ook zonder zomerse omstandigheden anderhalf uur te lang is voor kinderen; een uur was precies goed geweest. Ook voor mij.

’s Avonds ging ik met een groep mensen uit eten en ik kon meteen, tijdens de wandeling naar het restaurant, alle geveltjes die we zagen benoemen: de lijstgevel, de tuitgevel, de trapgevel, de halsgevel en de klokgevel. Als je wilt dat ik uitleg wat dat allemaal voor gevels zijn, dan moet je me inhuren als rondvaartbootgids en dan vertel ik het allemaal. Ook dat het IJ, het water waaraan Amsterdam ligt, geen rivier is en geen kanaal, maar een zeearm. Wat  “IJ” betekent? Weet ik ook, maar dat krijg je te horen op de rondvaart waarvoor ik in te huren ben: ik vertel over de stad en lees ook gedichten voor. Nou, als dát geen echte baan is, weet ik het ook niet meer!

Written by Ted

24 mei 2012 bij 13:15

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kijk, als dat geen cultureel ondernemerschap is!! Wat jammer dat we net met 10 kids van 12-20 in de stad zijn geweest vorig weekend…… maar heb je al een prijs in gedachten voor deze superleuke activiteit??? (om maar meteen tot zaken te komen voor het geval het weer een keer kan)

  Jannie

  24 mei 2012 at 13:55

 2. Wat een goed concept. En de illustratie is geweldig!! Staat je goed zo’n groot hoofd!

  yvonne jagtenberg

  24 mei 2012 at 13:57

 3. Laten we, als lezers van je blog een dag afspreken om naar Amsterdam te gaan en je dan inhuren.

  Greet

  24 mei 2012 at 14:50

 4. Lijkt me een topidee!

  Ted van Lieshout

  24 mei 2012 at 15:12

 5. leuk; een personeelsfeestje (heb ik nog nooit gehad!)

  yvonne jagtenberg

  24 mei 2012 at 15:29

 6. Leuk, ik ben 4juni in Amsterdam voor een studiedag id OBA, daarna ?

  jannie

  24 mei 2012 at 21:52


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: