tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Leesgoed stopt

with 5 comments

Veel tijdschriften over kinder- en jeugdboeken zijn er niet, en nu gaat een van de weinige bladen er ook nog eens mee stoppen. NBD Biblion heeft aangekondigd de uitgave van Leesgoed te staken. De 39ste jaargang wordt volgemaakt en dan houdt het met ingang van 2013 op. De redenen voor dit besluit zijn  de tegenvallende groei in het aantal abonnees en uitblijvende advertentie-inkomsten.

Het is niet helemaal duidelijk waar die abonnees vandaan hadden moeten komen en uit welke hoek advertenties werden verwacht, noch wat Biblion heeft gedaan om abonnees en advertentie-inkomsten te werven, dan wel te behouden.

Leesgoed  werd in 1973 opgericht als mededelingenbulletin onder de naam En nu over jeugdliteratuur. In 1986 veranderde de naam in Leesgoed. In 2002 zijn de voorheen afzonderlijk verschijnende tijdschriften Schoolmediatheek en Boekidee in Leesgoed opgegaan. In mijn optiek is het toen al fout gegaan. Daardoor werd het blad te versnipperd en het werd steeds onduidelijker op wie het blad zich richtte.  In 2010 is de vormgeving van het blad drastisch aangepast. Daardoor werd het mooier van uiterlijk, maar ook literairder en dus automatisch geschikt voor een selecter publiek. Dat het blad een andere koers moest gaan varen was echter wel duidelijk, omdat het blad Lezen van de Stichting Lezen in dezelfde bronnen viste, en niet alleen gratis was, maar ook actueler.

Ik vind het erg jammer dat het blad ophoudt te bestaan. Ik weet niet hoe lang ik er al abonnee van ben, een jaar of twintig, schat ik. In een commentaar op Facebook gaf oud-redactielid Wim Hofman aan dat veel te weinig schrijvers abonnee waren van het blad en er te weinig aan bijdroegen. Dat zal ongetwijfeld zo zijn. Ik heb het blad ook nog eens doorgebladerd op advertenties, en behalve berichten van NBD Biblion zelf staan er geen advertenties in, dus niemand zág dat je erin kon adverteren.

Ongetwijfeld hoopt de redactie dat er gezocht wordt naar een doorstart elders in het medialandschap. Ik duim mee, want het zou goed zijn als Leesgoed bleef bestaan. Maar kan op zo een korte termijn een andere uitgever gevonden worden? En zo ja, moet het blad dan niet toch opnieuw veranderen om het geschikt te maken voor een breder kinder- en jeugdboekenlandschap?

Lees wat de vorige hoofdredacteur van Leesgoed, Herman Verschuren, erover schrijft op zijn weblog!

Written by Ted

30 september 2012 bij 08:57

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Leesgoed ken ik alleen in zijn oude vorm, omdat ik het abonnement al had opgezegd voordat het blad veranderde. Ik stopte ermee omdat ik merkte dat ik het nooit meer las. Wat voor mij relevant was, wist ik al en al die lessuggesties waren niet voor mij. En inderdaad het literaire ging mij meer en meer tegenstaan. Ik denk ook dat het blad daarmee haar ogenschijnlijke hoofddoelgroep (leerkrachten basisonderwijs) vaak boven de pet ging of op zijn minst ontmoedigde.
  Ik ben er niet rouwig om dat een exclusief tijdschrift over jeugdliteratuur stopt, want die scheiding hangt me al jaren de keel uit. Ik hoop dat er iets komt dat voor zowel volwassen- als jeugdliteratuur is, desnoods enigszins gegroepeerd. En dan niet beoordelend en betuttelend, maar enthousiasmerend om de boeken te lezen. Kies uit wat je de moeite waard vindt en draag dat uit. Daarbij is het wel belangrijk dat ‘de moeite waard’ vanuit verschillende oogpunten wordt bekeken, dus niet alleen literair, maar ook publiekslieveling, onderwijshandig, leesbevorderend, spraakmakend, leeftijdloos, modieus, klassiek etc eventueel met een verdiepende te scannen link waar je digitaal verder kunt graven als je meer wil weten dan een magazine voor velen je kan bieden op papier. Dan wordt het blad weer lekker leesvoer, wat een tijdschrift moet zijn wil het aantrekkelijk zijn voor adverteerders.

  Hanneke Koene

  30 september 2012 at 09:48

 2. Ik kan me heel goed vinden in je bezwaren, Hanneke. Ik deel die tot op zekere hoogte. Maar de vraag is óf er iets voor in de plaats komt. En in dát kader vind ik het zonde dat het blad verdwijnt. Het werd gemaakt met de beste bedoelingen, met de intentie om een zo goed mogelijk blad te maken, en die inspanningen gaan nu teloor.

  Ted van Lieshout

  30 september 2012 at 10:02

 3. Strikgenomen verdwijnen nu in één klap dríé tijdschriften: Leesgoed, Boekidee en Schoolmediatheek. En zo te zien komt er niets voor in de plaats. Wat een kaalslag!

  Ted van Lieshout

  30 september 2012 at 10:04

 4. Dat is inderdaad de vraag: komt er iets nieuws. Ik geloof ook dat het niet erg goed gaat met de tijdschriften over boeken voor volwassenen. En dat terwijl lezen ‘sexy’ wordt, liet ik mij deze week vertellen. Maar dan moeten zeker de boekhandelaren bij DWDD, die er iets aan zouden kunnen doen, een andere insteek kiezen. Ik denk overigens dat dat wel komt, als ze mogen blijven…
  Maar dat terzijde.

  Hanneke Koene

  30 september 2012 at 10:18

 5. Na het invullen van de abonnee-enquete had ik gehoopt dat Leesgoed juist zou besluiten door te gaan. Ik ben al jaren abonnee, mens van de praktijk en leesbevorderaar op de basisschool. Leesgoed heeft er best wel toe bijgedragen dat ik leesbevordering serieus heb opgepakt. Maar ik ben het ook met de kritiek van Herman en Hanneke eens. Leesgoed mist steeds meer de aansluiting met de praktijk. Dit is ook niet gemakkelijk in een snel veranderende digitale omgeving. Maar als leerkrachten basisonderwijs de hoofddoelgroep waren, dan heb ik goed nieuws. Want ik ga morgen (1 oktober) een nieuwe website lanceren voor die doelgroep. Het doel is om boeken die de moeite waard zijn – in de volledige betekenis waarover Hanneke het had – op een makkelijkere manier bij de kinderen in de klas te brengen.
  In mijn werk maak ik het steeds weer mee: kinderen willen best lezen en krijgen er nog lol in ook, als je ze maar met iets weet te raken en jouw boekendeskundigheid weet te vertalen naar het kind dat voor je staat. En daarbij moet je ook niet bang zijn voor moderne media als internet of twitter. Die kunnen een prima aanvulling zijn om hetzelfde doel te bereiken…..
  Wat mij betreft gaat in ieder geval het onderwijs-gedeelte van Leesgoed gewoon over in mijn website!

  Norma Meeuwissen (@Leeskracht)

  30 september 2012 at 13:27


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: