tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Bibliotheken hebben recht op digitaal uitlenen niet

with 2 comments

landelijke-bibliotheek-e-booksJPG-600Door Marcel van Driel geattendeerd op een bericht dat bibliotheken niet het recht zouden hebben om e-boeken uit te lenen, ben ik er even ingedoken. Het betreft een brief die minister Bussemaker gisteren heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Daarin staat dat de wet die bibliotheken het recht geeft om fysieke boeken (boeken van papier dus) uit te lenen niet geldt voor de elektronische variant. Dat is in zekere zin een streep door de rekening van de overheid die een landelijke e-bibliotheek wilde opzetten (zie plaatje). Om dat te kunnen doen zal de wet moeten worden veranderd en die wet zal ook moeten veranderen als men wil dat reguliere bibliotheken het recht krijgen om e-boeken uit te lenen. Zo lang dat niet het geval is moeten bibliotheken die e-boeken willen uitlenen daarover een contract afsluiten met de auteursrechthebbenden, in het praktische geval zijn dat de uitgevers die mede namens auteurs optreden.

Het aanpassen van de wet, voor zover men dat zou willen, is niet iets van korte adem, omdat ook Europese wetgeving niet voorziet in de uitlening van e-boeken. Bovendien, zo staat in de brief van Bussemaker, kan het uitlenen van e-boeken door de bibliotheken inkomstenderving opleveren voor de auteursrechthebbenden, al zou het uitlenen van e-boeken ook kunnen betekenen dat een nieuw publiek voor dat soort publicaties wordt aangeboord.

Helemaal duidelijk is nu niet wat de consequentie is voor bibliotheken. Als voor elk uit te lenen boek een contract moet worden aangegaan, levert dat veel kosten op tegenover een beperkt rendement, want als een auteur of uitgever niet wil, kan de bieb daar verder weinig aan doen. Dan blijft het aanbod mogelijk zo beperkt dat het niet aantrekkelijk zou kunnen zijn om er moeite voor te doen. Daarbij komt dat ook andere partijen zich zouden kunnen opwerpen als uitleencentra van e-boeken, zoals dat al gebeurt in de Verenigde Staten, waar Amazon een uitleendienst heeft opgezet.

De brief van Bussemaker, die hier te downloaden is, bevat geen aanbevelingen of wensen voor de toekomst; het is een blote constatering dat de wet niet voorziet in het recht op digitaal uitlenen door de bibliotheken.

Marcel van Driel gaat op zijn weblog in op meer inhoudelijke aspecten van deze kwestie.

Written by Ted

27 februari 2013 bij 09:17

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Lees heel het blog via tedvanlieshout.wordpress.com […]

  2. […] Ted van Lieshout schreef vandaag een blog over het […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: