tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Allerlaatste Leesgoed verschenen!

with 4 comments

Scan 2De allerlaatste Leesgoed is verschenen. Op het omslag een bericht van Bart Moeyaert, en dat illustreert heel mooi de koers die Leesgoed voer sinds de wisseling van het hoofdredacteurschap. Een Bartloze Leesgoed heeft sinds de vernieuwing niet bestaan, en dus ook deze laatste kon niet zonder Bart in een prominente rol. Het is een mooie slotscène van het verhaal dat Leesgoed heette, met een prachtrol voor de onlangs overleden Jan Simoen, een mooie tekening van Ingrid Godon in de spotlight, Stefan Bosmans die commentaar geeft op een lezing van Edward van de Vendel, recensies, lessuggesties, een Top Tien van Gideon Samson, een fotostrip van Ype Driessen, een interview met Lia Reedijk, voorheen van de Utrechtse Kinderboekwinkel, en nog veel meer.

Met Leesgoed verdwijnt een van de laatste podia voor kinder- en jeugdliteratuur, en wat er nog over is verkeert in minder of meer zwaar weer. Er wordt dan ook over gedacht om daar het thema van te maken van de vijfde Middag van het Kinderboek in september, waarvan ik gelukkig bekend kan maken dat die zeker plaats zal vinden. Waar kunnen we nog terecht met artikelen over en studies van kinder- en jeugdliteratuur? Waar kunnen we experimenteren, ons ontwikkelen, ons ei kwijt, nu de bodem onder onze voeten wordt weggeschraapt? – Waarom zég ik niet gewoon hier en nu dat dat het thema wordt? Omdat we nog spelen met een ander thema.

Terug naar Leesgoed. Van Karin Kustermans en Wendy de Graaff is een afscheidsartikel dat zeer de moeite waard is, dat beknopt en toch uitgebreid  ingaat op de geschiedenis van de kinderliteratuur en/in de media: ‘Wie er op naleest wat er de afgelopen decennia over kinderboeken is geschreven, zal echter algauw merken dat die eensgezindheid slechts schijn is. En dat is terug te brengen op twee verschillende meningen over het uiteindelijke doel van leesbevordering. Gaat leesbevordering louter om het bevorderen van de activiteit van het lezen? Of doet het er ook toe wat ze dan lezen en moeten we ze de kans geven om plezier te krijgen in een bepaald soort boeken?’

Dit nummer kan, voor wie geen abonnee is, voor 11,95 (exclusief BTW en verzendkosten) besteld worden via nbdbiblion@hexpoor.nl. Vermeld de code van dit nummer: BIB03.120006.

Written by Ted

1 maart 2013 bij 11:38

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Arme Bart, die heeft nu helemaal geen podium meer 🙂 Leuk idee, om over de mogelijkheden voor publicatie en platforms te praten. Internet is natuurlijk zo’n dingetje waar wel eens iets over jeugdboeken e lezen valt. Maar ook dat heeft weer zo zijn haken en ogen. Count me in voor de middag!

  Jaap

  2 maart 2013 at 12:36

 2. Maar ja, Jaap, wat is jouw “verdienmodel”?

  Ted

  2 maart 2013 at 14:18

  • Oh, gaat het meteen weer over geld 🙂 Daar heb ik uitgesproken ideeën over maar dat ga ik hier niet allemaal vertellen.

   Jaap

   2 maart 2013 at 14:37

 3. Nou, misschien nodig ik je wel uit dan!

  Ted

  2 maart 2013 at 14:43


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: