tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Moeten dikke mensen voor hun gewicht betalen?

with 10 comments

fat-guy-on-planeMoeten dikke mensen twéé vliegtuigstoelen betalen?
Ik zat eerder dit jaar naast een man die tegen de 200 kilo woog. Hij paste niet in de vliegtuigstoel (het was niet zo erg als op deze foto, hoor!). Dat wil zeggen: hij zat er wel in, maar zijn lichaam puilde aan alle kanten uit en wel zodanig, dat ik nog maar een halve stoel tot mijn beschikking had. Hij was heel zacht; het leek of hij een kussen onder zijn hemd had. Zo zacht. Maar daar gaat het niet om. Ik had ontegenzeggelijk last van hem, maar niemand van de crew kwam naar mij toe om mij een deel van de vluchtprijs terug te geven. Die man betaalde één kaartje voor anderhalve stoel en ik betaalde één kaartje voor een halve stoel. Absoluut niet eerlijk. Toch ben ik er niet voor om dikke mensen voor twee plaatsen te laten betalen. Ze krijgen onder de huidige omstandigheden geen waar voor hun geld. De zitplaatsen in vliegtuigen zijn zo krap, dat mensen die dikker of langer zijn dan gemiddeld niet de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Dat ligt niet aan hen, maar aan de gemiddelde maat die vliegtuigmaatschappijen hanteren. Die maat past niet bij de gemiddelde mens en daar mag je mensen niet op afrekenen. Je mag dikke mensen alleen twee stoelen in rekening brengen als ze die tweede stoel ook werkelijk krijgen en dan comfortabel kunnen zitten, én als ze gebruik kunnen maken van de voorzieningen in het vliegtuig, zoals het toilet. Want dáár zit voor mij het struikelblok. Het viel mij op dat de dikke man naast mij niets at en niets dronk. Ik begreep meteen waarom niet: hij paste niet in het toilet. Hij moest voorkomen dat hij gedurende de vlucht gebruik moest maken van de wc. Je kunt niet verlangen van een reiziger dat hij twee keer de vluchtprijs betaalt als hij niet van het toilet gebruik kan maken. Zo simpel is het. Maar hoe zit het dan met mij? Had ik niet recht op een volwaardige zitplaats, hoe krap bemeten ook? Jazeker wel, maar ik kreeg dat recht niet. Nou ja, ik had de hele reis op het toilet kunnen gaan zitten. Daar zou ik de ruimte wel gehad hebben.

Written by Ted

8 april 2013 bij 07:44

Geplaatst in Diversen

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. En dus vind ik toch dat je absoluut het recht had om te klagen. Dat die man door z’n gewicht geen gebruik kon maken van het toilet is gewoon z’n eigen schuld. Als je je je eigen eet- en drinkgedrag jarenlang niet in de hand kunt houden, mag je niet ook nog verwachten dat mensen voor jou de helft van hun reiscomfort opgeven. Om die reden zou ik nooit een halve stoel voor een hele prijs accepteren in ieder geval.

  Bas

  8 april 2013 at 13:10

  • Zeg Bas, wat arrogant om meteen maar ervan uit te gaan dat het die man z’n eigen schuld is dat hij zo zwaar is. Misschien is dat wel helemaal niet het geval en baalde hij er zelf ook van half bij een ander op schoot te zitten!

   Wespje

   10 april 2013 at 14:49

 2. Overigens is het natuurlijk een heel andere zaak als iemand gewoon extreem lang is en daardoor wat Meer plaats inneemt, dat dan weer wel.

  Bas

  8 april 2013 at 13:15

 3. Tja, het vervelende is dat als je je beklag doet, je meteen ook kritiek uit op de omvang van zo’n persoon, en zo persoonlijk wil je helemaal niet zijn. Het zou de crew zelf moeten zijn die daarvoor oplossingen aanbiedt.

  Ted

  8 april 2013 at 13:17

 4. Dat is inderdaad vervelend en dat zou ik zelf ook niet willen hoor. Wat ik inderdaad bedoelde was dan ook niet dat ik persoonlijk naar die man was toegegaan of hem plein public voor gek had willen zetten, Maar discreet een klacht indienen, tijdens de vlucht al, bij de crew, of later bij de vluchtmaatschappij of het reisbureau, had ik denk ik wel gedaan. Dan voelt niemand zich bezwaard (let op de woordspeing!) en haal je zelf toch min of meer je recht.

  Bas

  8 april 2013 at 13:25

 5. Overigens wel grappig dat ik dan uitgerekend het woord woordspeling verkeerd spelde, Maar dit geheleel terzijde.

  Bas

  8 april 2013 at 13:59

 6. Ik heb wel tijdens de vlucht iets gezegd tegen een steward, naar niet achteraf mijn beklag gedaan. Het is meestal zo met dit soort dingen dat de ergernis na afloop van de reis ook meteen weer over is.

  Ted

  8 april 2013 at 14:52

 7. @ Bas: Normale (tot dunne) mensen gaan er altijd van uit dat overgewicht eigen schuld dikke bult is. Vanaf m’n 15e ben ik steeds zwaar aan het lijnen geweest, de meest enge diëten geprobeerd. Ik heb zoveel pijn en zoveel discipline opgebracht, waar een dun mens zich geen voorstelling van kan maken. Het doet mij nog steeds heel veel verdriet mensen zo ongenuanceerd te zien praten over overgewicht. Ik ben als de dood voor vliegtuigstoelen. En dan ben ik helemaal niet zo erg als de meneer op het plaatje.

  Ik ben wel heel blij dat Ted zo genuanceerd dit probleem aanstipt. Als normaal geproportioneerd mens heb je ook je rechten, maar een iets forser dan gemiddeld mens is echt de klos in een vliegtuig.

 8. Ich finde es normal und dringend notwendig dass korpulente Personen mehr bezahlen müssen! Es ist fur dikke Personen auch nicht möglich den Arbeitsplatz dass Heist durch Gang frei zu halten für Flugpersonal!
  Alle die zur Toilette müssen werden nicht freundlich beim Anblick!

  Khhm Meijer

  3 juni 2021 at 19:29

 9. hahahahahahaha :-)))))))

  b3atrijs

  5 juni 2021 at 20:28


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: