tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Tentoonstellingen in Den Haag van Annemarie van Haeringen en Sieb Posthuma

with one comment

annemarie-siebGisteren ben ik met een paar vrienden naar Den Haag geweest omdat we de tentoonstellingen van Annemarie van Haeringen (Gemeentemuseum) en Sieb Posthuma wilden zien. De tentoonstelling van Annemarie (linkerfoto) is beperkt tot één ruimte en is gekoppeld aan het prentenboek dat zij wijdde aan Coco Chanel, van wie een overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum te bewonderen is: er waren heel veel vrouwen en heel veel mooie (zwarte) jurkjes, maar ook mantelpakjes die je nu vooral associeert met oudere dames. De ruimte met werk van Annemarie is erg vrolijk, mooi, ruimtelijk en speels ingericht, maar je moet wel weten waar je die vindt, want anders mis je dat deel van de aan Coco Chanel gewijde expositie. Omdat er nu ook werk uit het Mauritshuis te zien is, kun je momenteel twee vliegen in één klap slaan in het Gemeentemuseum!

De tentoonstelling van Annemarie (elke zondag van 12:00 tot 16:00 uur is er gratis open kinderatelier voor kinderen vanaf 5 jaar) loopt nog tot 2 februari en dat is niet zo lang als die van Sieb Posthuma in het Letterkundig Museum (foto rechts), want die blijft daar maar liefst een jaar. En dat zie je er ook wel aan af, want de expositie is met heel veel zorg en liefde en aandacht in elkaar gezet. Hij ziet er fabelachtig uit. Wat bij Annemarie aan variatie in het klein is te zien – geconcentreerd rond het boek dat Annemarie maakte  – is bij Sieb breed en groots geëtaleerd; het is een totaaloverzicht van zijn werk. Ook bij Sieb poppen met kostuums aan, tekeningen geprint op de muren en veel boeken die je in kunt zien, maar er zijn ook filmpjes en kamertjes waarin een thema is uitgewerkt. Erg indrukwekkend en een absolute aanrader. Prachtig is een filmpje waarop te zien is hoe Sieb zichzelf zwart schildert.

Toen wij er waren was er even een klas kinderen, maar voor het overige was het museum verlaten. Zou dat aan de desolate galerij van geschilderde portretten liggen die daar al jaren en jaren en jaren hangen als een vergeeld visitekaartje? Dat geeft het Letterkundig Museum een ietwat stoffig imago en dat is ten onrechte, zoals de tentoonstelling rond Sieb en de permanente tentoonstelling Papiria laten zien. Maar ook een inderhaast en tóch zorgvuldig opgestelde serie vitrinekasten met daarin werk van de onlangs overeden Jenny Dalenoord toont aan dat het museum de aansluiting met de actualiteit uitstekend weet te vinden.

Written by Ted

6 november 2013 bij 07:24

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dank je Ted voor je dagelijkse berichten. Zo heerlijk te lezen en mee verder te gaan.

    dankeltje

    6 november 2013 at 09:16


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: