tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Pow-“nieuws”

with 13 comments

pownewVrijdagavond op Nederland 2 bij Human de tv-film Een tweede kans in de serie Duivelse Dilemma’s. Over een veroordeelde pedoseksueel die terugkomt in de gemeente waar hij vandaan komt. Afgelopen dinsdag was er in De Balie in Amsterdam een debat over dat onderwerp, georganiseerd door omroep Human, vooruitlopend op de tv-uitzending. De avond werd besloten met de première van de film. Daaraan voorafgaand was er een debat met Marthijn Uittenbogaard (oud-bestuurslid vereniging Martijn), Aleid Wolfsen (burgemeester van Utrecht) en Jules Mulder (psycholoog en behandelaar in de Waag en initiatiefnemer van ‘Stop it Now!). En ik was gevraagd om aan het begin van de avond een essay uit te spreken over het onderwerp, en dat heb ik ook gedaan.

Er was vooraf enige consternatie, want Pow-nieuws was in De Balie gesignaleerd. Ze kwamen voor een ander debat in hetzelfde gebouw, een debat over prostitutie. Toch kreeg de organisatie van “ons” debat een telefoontje van Pow-nieuws: of een van de sprekers de cameraploeg te woord wilde staan. Dat wilde die persoon om begrijpelijke redenen niet. Vrijwillig Pow-nieuws te woord staan betekent immers dat je je laat misbruiken en daar kies je alleen voor als je per se in de media wilt.

Toen we de zaal waar het debat plaats zou vinden betraden, kwamen we daar Marthijn Uittenbogaard tegen. Hij vertelde dat hij zojuist belaagd was door de cameraploeg van Pow-nieuws, maar de ploeg óók niet te woord had willen staan. Op dat moment was me helemaal niet duidelijk wat er gebeurd was. Ik dacht dat Pow-nieuws er was voor het prostitutiedebat en toevallig op Uittenbogaard was gestuit. Niks aan de hand. De avond verliep in een ongedwongen sfeer, er viel geen onvertogen woord en er werd niet geoordeeld of veroordeeld. Er was wel een bewaker, wat ik fascinerend vond.

Toch besloot ik gisteravond even naar Pow-nieuws te kijken. Ik wilde zien wat ze hadden gemaakt van het prostitutie-item. Wel… niets! Het kwam er gewoon niet in voor. Maar wél een Marthijn Uittenbogaard in het gedrang. Ineens begreep ik dat Pow-nieuws helemaal niet gekomen was voor het andere debat, maar voor Uittenbogaard. Ik zag op tv hoe hij zich langs de cameraploeg had moeten worstelen toen hij de zaal trachtte te bereiken. De cameraploeg belette Uittenbogaard de doorgang en het werd hem haast onmogelijk gemaakt om Pow-nieuws níét te woord te staan, maar dat weerhield het programma er niet van om er tóch een item van te maken. Ze doorsneden het geduw en getrek in de gangen van De Balie gewoon met een interview met de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, die het had over veroordeelde pedoseksuelen, en suggereerden zo dat Uittenbogaard een veroordeelde pedoseksueel is die opgejaagd mag worden.

Written by Ted

14 november 2013 bij 08:51

Geplaatst in Diversen

13 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Als ik PowNews toevallig eens langs zie ‘’zeilen’’ op t.v. valt me op hoe beperkt het ‘’arsenaal’’ aan ‘’journalistieke technieken’’ is dat zij in huis hebben. Je kunt het geen journalistiek noemen eigenlijk. Het komt neer op nabauwen, pesten, in een hoek drijven (letterlijk en figuurlijk), belachelijk maken, sarren. Eigenlijk zijn het zielige, beperkte nieuwsmakers. Als je je bedenkt dat ze alleen maar hun toevlucht kunnen zoeken tot dit soort manieren van interviewen dan besef je wat een zwaktebod dit is van ze en hoewel ze eigenlijk domineren in hun houding t.o.v. de geïnterviewde moeten ze zich deep-down wel heel erg machteloos voelen (of gevoeld hebben) als mens. Anders grijp je niet naar zulke middelen. Helaas kan ik het niet zo goed verwoorden.
  Ik vind het zielige mannetjes, een ander woord heb ik er niet voor. Ik denk dat ze niet doen aan zelfreflectie. Deden ze dat wel dan zouden ze zich schamen om op deze manier hun werk te doen.

  Eefje

  14 november 2013 at 09:47

 2. Ik denk dat ze zichzelf niet zien als journalisten, maar als acteurs in een soort reality-programma. Je ziet dat tegenwoordig ontzettend vaak: programma’s die echt lijken, maar een handje zijn geholpen.

  Ted

  14 november 2013 at 10:46

  • Zou het? Ik weet het niet, ik heb dat gevoel bij PowNews niet… Ik denk dat Rutger Castricum zich deep-down flink beledigd zou voelen als hij niet als journalist maar als acteur gezien wordt. Hij was ooit in DWDD en werd toen flink onder handen genomen door o.a. Felix Rottenberg. Hij kreeg het toen erg benauwd, toen hij een koekje van eigen deeg kreeg en merkte dat hij niet serieus genomen werd. Zijn stevige ego speelde flink op denk ik… 😉

   Eefje

   14 november 2013 at 11:56

 3. Maar mensen die hem kennen zeggen dat hij in het gewone leven, als er geen camera bij is, een gewone, aardige man is.

  Ted

  14 november 2013 at 12:19

 4. Ik wil ook niet beweren dat hij onaardig is…. Ik denk dat het samen gaat in een mens, aardig en minder/niet aardig. In zijn werk heeft hij een erg onaardige kant. Ik zou het mooi vinden als hij werkelijk eens kon vóelen hoe het voor een ander voelt om zo publiekelijk in het nauw gedreven te worden. En op een bepaalde manier vind ik daarbij Rutger Castricum zelfs bijna te betreuren, dat hij zich alleen maar van zulke beperkte interview’’technieken’’ weet te bedienen. Daarom noem ik hem zielig…

  Eefje

  14 november 2013 at 12:49

 5. Alle reporters van Pow-nieuws doen bot en onbehouwen. Dat is een maniertje. Dat is ook de macht van de camera: die verandert mensen in hun gedrag.

  Ted

  14 november 2013 at 12:56

 6. Ja, ik vind ze allemaal irritant en vaak onbeschoft, niet alleen Rutger Castricum. En ja….. de camera doet iets met mensen…. en derhalve doen mensen iets met de camera…

  Eefje

  14 november 2013 at 13:04

 7. Dit programma hoort absoluut niet thuis op de publieke omroep!

  Corline

  14 november 2013 at 15:01

 8. Ik vind dat dit programma nergens thuis hoort…. Ik ben altijd een beetje bang dat het pestgedrag bij jongeren oproept, omdat de verslaggevers altijd zo pesterig doen… En hoe vaker het op de beeldbuis is, hoe ”normaler” het lijkt, in de ogen van veel mensen…. alleen al door de gewenning…

  Eefje

  14 november 2013 at 16:13

 9. wat men ook van pedofielen denkt, hoe heftig de walging is, los hiervan moet je NIEUWS brengen, en geen bullshit.

  het eerste is is logisch, en hoe dan ook aanwezig in welke mate dan ook.
  maar om te liegen met een bullshit verhaal en dit onder de noemer ´nieuws´ te lanceren vind ik bijzonder kwalijk.

  iedereen vind misbruik van kinderen gruwelijk, maar pow heeft maling aan slachtoffers van misbruik.
  maling aan hulpverleners.

  blijkbaar is het onderstrepen van die walging zo belangrijk, dat slachtoffers, hoogleraren, hulpverleners, studenten, etc. weggezet kunnen worden als pedofielen met een leugenachtig verhaal.

  alsof het nog niet gruwelijk genoeg is

  hier kwam powned op af:
  kijkt u aub naar de mensen die aanwezig zijn, en neem even de tijd om het filmpje te zien als het gaat over de bijdrage gaat van iedereen (afzonderlijk) in het geheel, en wat de insteek is van dit debat.

  http://arminius.nu/entry/489/denkcafe-pedofilie

  dit maakt pownet ervan.

  en kijk bij de reacties hoe zinvol het nieuws is, met de slachtoffers, hulpverleners etc. in het achterhoofd.

  de ranzige quote, toegeschreven aan pedofiel martijn is ook buiten een pedosite te vinden, en schijnt hier vandaan te komen
  http://www.brongersma.info/index.php?title=Jongetje_%287%29_vraagt:_mag_ik_je_penis_zien

  de reacties die ´de pedo´s´ hierop geven staan er ook bij, en dat is deze:
  http://www.brongersma.info/index.php?title=Dat_gaat_er_bij_mij_niet_in

  het is niet de eerste keer dat Pow in opspraak is vanwege de manier van berichtgeving.

  dit lijkt me toch vrij helder: http://www.nvj.nl/ethiek/code-voor-de-journalistiek/

  hoe kan het dat het AD een boete krijgt van meneer Demmink, en Pow met hun leugens en opruien weg kan blijven komen met dit soort trieste dingen.

  ik erger me vreselijk aan die lui.

  een moeder

  15 november 2013 at 21:27

 10. PowNews is gewoon teevee voor recalcitrante pubers/jongens. Dat zie je overal in terug. Het programma is niet rechtstreeks, maar wordt helemaal gemonteerd, zodat de doelgroep het leuk vindt.

  Je post maakt pijnlijk duidelijk, dat PowNews bijna nergens meer welkom is en daarom onder valse voorwendsels probeert binnen te komen. Dat zou wel eens een klacht bij de Raad voor Journalistiek waard kunnen zijn.

  Marko Jablan

  17 november 2013 at 10:05

 11. Niemand ontspringt de dans bij Pow.

  Ook @OzcanAkyol niet, die m.i. aangeeft dat hij pedofilie verwerpelijk vindt, maar je mensen niet dood kan maken, en een heksenjacht niets oplost.

  Hoe ze het ´nieuws´ brengen is werkelijk walgelijk.
  Kijk hier maar eens naar:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/09/dood_moet_ie_dood_dood_dood.html

  Ze spreken over de achterban van de VARA (huh?) Linken nog even door naar Nico Dijkshoorn, en ander ´nieuws` van Pow over Martijn.
  Kortom, pedo of niet, je bent hoe dan ook de lul.

  En dan de opmerkingen op twitter:

  ‏@NadiaPalesa 13 november
  Zonde dat pedovriend van #martijn de camerman begon te trappen en duwen en dat #martijn t interview weigerde terwijl we accreditatie hadden.

  Lees goed #accreditatie!!!
  in de journalistiek:
  bij grote evenementen (conferenties, olympische spelen,..) worden alleen “geaccrediteerde journalisten”, dus waarvan de betrouwbaarheid is geverifieerd, toegelaten.
  Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Accreditatie

  JP ‏@JPBOLHUIS 13 november
  Goed zo @NadiaPalesa #pownews#martijn

  Nadia Palesa ‏@NadiaPalesa 13 november
  @JPBOLHUIS een vriend van martijn werd gelijk fysiek gelijk

  Nadia Palesa ‏@NadiaPalesa 13 november
  @JPBOLHUIS heftig he

  JP ‏@JPBOLHUIS 13 november
  @NadiaPalesa ik heb veel moeite met dat fysieke, en dat deed jij zichtbaar goed.

  13 november 13
  JP ‏@JPBOLHUIS 13 november
  @NadiaPalesa ja lijkt nergens op. Heb je wel bodyguards mee met dit soort items?

  (kom op zeg, ze zorgt ervoor dat anderen deze nodig hebben!)

  Dat ze een pedo bespringt (bij pow AKA kleuterneuker) en elke kans aangrijpt mensen door het slijk te trekken vergeet ze ff te melden?

  Voor wie meer wil weten en horen van de gewetenloze crimi van Turkse afkomst die nu nog D´ter onveilig maakt (kuch) hier een blik achter de schermen.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1322921

  Inhoudelijke berichtgeving over ´een pedo in de maatschappij´ heb ik zelf nog niet van ze mogen vernemen.
  Wrs ligt dit nog bij de redactie, naast het onderwerp waarvoor ze zogenaamd bij De Balie waren.

  een moeder

  17 november 2013 at 13:09

 12. Vanavond in Pauw & Witteman ”verslaggevers” van PowNews die de vermoorde onschuld uithangen…. In de tussendoor getoonde filmpjes werd (me) eens temeer duidelijk op wat voor verwerpelijke manier (in mijn ogen) ze hun werk vaak doen…

  Eefje

  22 november 2013 at 23:56


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: