tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Leesbevordering, hoera! (25 Jaar Stichting Lezen)

with 2 comments

lezen001Gisteren vierde de Stichting Lezen het 25-jarig bestaan in De Nederlandsche Bank. Het was spannend om erheen te gaan, want je kwam het gebouw niet in zónder paspoort en mét verborgen wapens. Je moest door een scanner, zoals bij het vliegveld, maar eenmaal erdoorheen was het avontuurlijke over en was het een locatie zoals elke andere: het was een mooi auditorium met een receptieruimte, en die hadden overal kunnen zijn, maar nu waren ze toevallig in het gebouw van De Nederlandsche Bank. Een van de sprekers zei dat het aan vakantie deed denken en een ander zei dat we op goud zaten, maar heel eerlijk gezegd heb ik locaties gezien die meer tot de verbeelding spraken, bijvoorbeeld vanwege culturele bagage. De Nederlandsche Bank is gewoon een kantoor zonder de suggestie dat het wat anders is dan een kantoor.

We kregen na afloop een tasje mee met wat spulletjes erin, waaronder de nieuwe editie van het gratis verkrijgbare tijdschrift Lezen (zie plaatje), maar er had nog best een broodje goud bij gekund en dat werd ons in het geheel niet aangeboden. Wel opvallend en bijzonder was de hartelijke ontvangst door een van de directeuren van De Nederlandsche Bank, Frank Elderson.

De middag werd kundig en voorkomend gepresenteerd door Mieke van der Weij en geopend door voorzitter van Stichting Lezen Gerlien van Dalen. De lezing van minister Jet Bussemaker werd uitgesproken door een vervanger van wie ik verzuimde de naam op te schrijven, en daarna kwam de Amerikaanse emeritus hoogleraar Stephen Krashen aan het woord, die betoogde dat bibliotheken zo ongeveer het allerbelangrijkst zijn bij leesbevordering. Hij bleek bij de toehoorders de meest tegenstrijdige reacties op te roepen: sommigen vonden hem slaapverwekkend, anderen gedreven, en weer anderen ijdel en ouwe koek opdissend.

Na de pauze kwam het hoogtepunt in de vorm van drie korte, bevlogen lezingen van respectievelijk Alexander Rinnooy Kan (die een pleidooi hield voor het korte verhaal), Jan Terlouw en Simon van der Geest, die vertelden over de rol die lezen in hun leven speelde. De eerste twee excelleerden doordat ze gepokt en gemazeld zijn in het lezingen geven en toch niet sleets overkwamen, en de laatste hield een vlammend betoog over het recht van kinderen om te mogen verdwalen, een standpunt dat ik zelf ook wel eens heb uitgedragen, en ik stond dan ook voor de volle honderd procent achter de oproep van Simon om kinderen boeken te gunnen die uitdagen tot het verleggen van grenzen. En grenzen verleggen, zo zei Simon, is jezelf toestaan om te verdwalen. – Yes!

Daarna kwam voorleeskampioen Mees aan de beurt, die een soort troonrede voorlas waarin een samenwerkingsverband tussen de Stichting Lezen en Kinderpostzegels werd aangekondigd met betrekking tot de verstrekking van boeken aan kleine scholen, en de middag werd afgesloten door prinses Laurentien, die erop hamerde dat je kinderen wel dyslectisch kunt noemen en dan vervolgens afschrijven, maar dat in werkelijkheid alle kinderen kunnen leren lezen en schrijven, mits ze de juiste begeleiding krijgen.

De middag werd afgesloten met een receptie die er gezellig aan toe ging. Er waren heeel veeel mensen die ik nooit eerder had gezien, waaronder opvallend veel mannen in pakken. Opmerkelijk was dat wel, want in de praktijk van het leesbevorderen zie je nóóit mannen in pakken. Maar ze zíjn er dus wel! Gelukkig.

Written by Ted

21 november 2013 bij 03:53

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik ben extatisch, reuze blij
  Ik kan er bijna nog niet bij
  Ik zag een man, een man in pak
  Ik ging warempel uit mijn dak.

  Een leesbevorderman in pak
  Nu heb ik aan het leven lak
  Ik zag wat ik nog nimmer zag
  Kan het nog mooier dan dees’ dag?

  Nu heb ik wonderen gezien
  Dus mooier wordt het niet misschien
  Ik zag een man, een man in pak
  Wat heb ik toch een prachtig vak!

  Co

  21 november 2013 at 07:33

 2. Marjan Hammersma heette de stand-in van minister Bussemaker. Zij is directeur-generaal van de directie cultuur en media bij OCW. Leuk je gisteren weer te hebben gezien. Groet!

  maarten

  21 november 2013 at 11:10


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: