tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

NS wil af van gele vertrekstaten

with 3 comments

vertrekstaatIn de serie Trei(tere)n aflevering zó veel: NS wil af van de gele vertrekstaten op de stations en perrons. Van de 3400 blijven er aanvankelijk 700 over, maar de bedoeling is dat ook die verdwijnen. De redenatie is dat niemand de borden meer raadpleegt, nu men zijn reis vooraf plant op internet en mobiele telefoon, en nu de meeste stations via elektrische borden berichten over de vertrektijden. Ikzelf gebruik de gele borden in specifieke situaties, die regelmatig voorkomen: ik kijk thuis meestal hoe laat de trein vertrekt, maar vergeet wel eens van welk perron ook weer en dat kan ik dan op de gele borden zien; de elektrische berichtgeving werkt zeer regelmatig niet en dan kijk ik op de gele vertrekstaten hoe laat de trein van welk perron vertrekt.

Ik snap wel dat NS van de borden af wil, want zonder het spoorboekje en zonder de gele vertrekstaten komt de dienstregeling veel soepeler in zijn vel te zitten. Staat op de gele vertrekstaten dat de trein om 8.03 vertrekt, dan is de trein te laat als-ie pas om 8.08 vertrekt. Als voor die dag is bepaald dat de trein om 8.08 vertrekt, dan wordt dat onmiddellijk aangepast op de site en op de elektrische borden, en dan vertrekt de trein fijn op tijd, want dat kan toch niemand meer controleren op de gele vertrekstaten. Dat is dan jammer voor de mensen die een dag eerder al op internet hebben opgezocht hoe laat hun trein vertrekt. Op die manier kan NS een hoop vertragingen verdoezelen onder het mom van actuele informatieverstrekking.

– Zojuist hoorde ik op het 6-uur Nieuws dat de journaalredactie ook heeft begrepen dat treinen voortaan altijd op tijd zullen rijden omdat vertragingen onzichtbaar gemaakt zullen zijn.

Written by Ted

4 december 2013 bij 18:15

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. De NS vindt de borden niet meer van deze tijd…. Wat een arrogantie. Over (op) tijd gesproken…

  Corline

  4 december 2013 at 21:19

 2. Het zal mijn leeftijd wel zijn maar ik vind die gele borden nou juist erg handig. Je ziet niet alleen de eerstvolgende trein, maar ook de treinen daarna die van een ander perron vertrekken. Omdat de monitoren bij de perrons alleen de treinen laten zien die vanaf dat perron vertrekken, moet je als je die mist terug naar de vertrekhal om te kijken vanwaar de volgende trein vertrekt. Dat is pas onhandig.

  dirk

  6 december 2013 at 22:49

 3. Dat is inderdaad ook mijn ervaring.

  Ted

  6 december 2013 at 22:53


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: