tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De donkere dagen voor kerstmis

with 4 comments

treinIk zat fijn op tijd in de trein, maar we bleven op het perron staan, ook toen de vertrektijd al ruim verstreken was. We moesten er allemaal weer uit, want er was een ongeluk gebeurd bij Diemen. Zo luidde het eerste bericht. Later bleek het weer een aanrijding te zijn geweest met een persoon, een van de weinige dingen waar NS niet eufemistisch over doet. NS vertelt in zo’n geval niet wat de alternatieven zijn en laat je over aan je lot. Ik vroeg aan een conducteur of er een andere mogelijkheid was om in Zwolle te komen. Hij zei dat ik via Duivendrecht kon reizen. Dus ik holde met mijn vouwfietsje naar de stoptrein (door NS hardnekkig Sprinter genoemd) naar Rotterdam. Die had “gelukkig” vertraging, dus ik kon er nog in, maar net buiten het station  bleef de trein stilstaan en bleek een mankement te hebben. Een kwartier later reed-ie alsnog hortend en stotend verder, en in Duivendrecht bleek de trein die ik moest halen eveneens vertraging te hebben, waardoor ik de aansluiting haalde en toch nog in Zwolle arriveerde.
Ik ben een tijdje gastdocent geweest in Zwolle, en van alle keren dat ik erheen moest had de trein maar twéé keer geen vertraging. Gek genoeg had ik van vertragingen op de terugweg maar een paar keer last. En vertraging op de terugweg is minder erg, want te laat thuiskomen is niet zo vervelend als te laat komen op een afspraak. Vertragingen komen kennelijk vaker voor in de ochtend dan op andere tijdstippen, en steeds vaker is een aanrijding met een persoon de oorzaak. De vraag is: komen zelfmoorden op het spoor vaker voor  – en zo ja, vaker in de ochtend dan op een ander tijdstip? en in de donkere dagen voor Kerstmis vaker dan op andere dagen? – of gebeurde dat vroeger ook al en meldde NS het gewoon niet?

Written by Ted

18 december 2013 bij 07:00

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dit soort stilstaan-momenten bouwt de NS speciaal in voor een echt Ted-gedicht. Met de taalspeelsheid erin van ‘verwarreming’.
  Een van ‘mijn’ zwerfboekkinders ging uit een Inktvis-dichtbundeltje dichtjes voorlezen. De coupe werd muisstil… De rest van hun dag verliep anders.

  Anne Lutje Schipholt

  18 december 2013 at 08:13

  • Wat mooi, Anne! Wat zijn zwerfboekkinders??

   Jannie Kuipers

   18 december 2013 at 20:22

   • Zwerfboek-kinders zijn kinders die ‘zwerfboeken’. Meedoen ah Kinderzwerfboek Project (www.kinderzwerfboek.nl) Dit is de NL kinderversie vh internationale Bookcrossing Project. De NL versie draait al 3 jaar en er zwerven denkik wel zo’n 40.000 boeken rond inmiddels.

    Zwerfboeken zijn boeken met een zwerf-sticker buiten op het kaft en een zwerf-code binnenin. Verbonden op de zwerf-site. Je laat ze achter waar je wilt en vindt ze… soms in de trein, bij de bakker, in Little Free Library boekenkastjes.
    Van welk boek maak je een zwerf-boek? Een boek dat je klaar-uitgelezen hebt en niet wil bewaren.
    Hoe kom je ad stickers? Bestellen op de site, ze zijn gratis.
    En dan? Elk boek dat je gevonden hebt en aangeeft op de site, en elk boek dat je zelf uit zwerven stuurt, kun je volgen op je eigen pagina op de site.

    Speels, verrassing, groen.
    Het verleidt tot een boek oppakken & lezen. En eenmaal geinfecteerd met het boek-virus…
    Je komt boeken tegen waar je het bestaan niet van wist.
    Omdat het om oude boeken gaat (nieuw mag natuurlijk ook) lijdt de schrijver-tekenaar geen inkomsten-verlies. Anders was dat boek immers de papierbak in gemikt.

    Anne Lutje Schipholt

    19 december 2013 at 07:19

   • Maar vooral:
    rare momenten van stilstaande treinen, plekken als wachtkamers, ze lenen zich zo voor ’n prachtig (Ted-) dichtje, een miniverhaal. En schrijvers dragen die in hun hart en hebben ze dus altijd bij zich. Net als zangers. Het keert zo de sfeer…

    Anne Lutje Schipholt

    19 december 2013 at 07:39


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: