tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Jeugdbibliothecarissen, verenigt u!

with 7 comments

krokodilprentenboekJaarlijks verzorgen jeugdbibliothecarissen een Prentenboekentop10 en kiezen het Prentenboek van het jaar. Dat is een goed en zelfs geweldig ding. Jammer genoeg maken betrekkelijk weinig jeugdbibliothecarissen, naar verluid, hun keuze bekend, en dat is onbegrijpelijk, want het boek dat gekozen wordt staat onmiskenbaar in het zonnetje, en wordt een verkoopsucces. Het betekent dat jeugdbibliothecarissen écht de kans hebben om onderscheidende aandacht te vestigen op het belang van hun werk!

Dit jaar is Catherine Rayner de uitverkorene met Krrrr… okodil. Waaróm de gezamenlijke jeugdbibliothecarissen dit boek kozen is niet bekend. Als je de recensie van Thomas de Veen in NRC Handelsblad (klik op het plaatje voor een vergroting) mag geloven is het een matig boek. Misschien zijn de jeugdbibliothecarissen gevallen voor het feit dat er een dvd bij zit.

In de Top 10 staan maar drie prentenboeken van eigen makelij, de rest komt uit het buitenland. Er is, ook door mij, al gepijnigd afgevraagd waarom jeugdbibliothecarissen niet wat meer liefde op kunnen brengen voor het eigen product, maar ik vind het van het grootste belang dat jeugdbibliothecarissen volkomen vrij blijven in de keuze die ze maken. Dat is ook de reden waarom ik de gehele recensie van Thomas de Veen laat zien, want hij gaf óók de voorkeur aan een buitenlands boek en dat wil ik niet verhullen.

Natuurlijk doet het zeer dat de gezamenlijke Nederlandse prentenboekenmakers moeten accepteren dat de buitenkans om te profiteren van zo’n Prentenboek van het jaar naar een buitenlander gaat, maar voor het instituut Prentenboek van het jaar is het goed als jeugdbibliothecarissen onafhankelijk tot een keuze komen. Maar dan zou dat prentenboek wel góéd moeten zijn, of dan zou op zijn minst uitgelegd moeten worden waaróm voor dat boek gekozen is. Dan zouden, om te beginnen, jeugdbibliothecarissen enthousiaster – lees: op grotere schaal en/of met een serieuzere instelling – aan de verkiezing deel moeten nemen. En dat is dan ook mijn oproep: jeugdbibliothecarissen van Nederland, verenigt u, en werp u in de strijd om van het Prentenboek van het jaar een evenement te maken waar u eendrachtig aan werkt en gezamenlijk achter kunt staan. En als u dan de voorkeur geeft aan een buitenlands boek, dan leggen wij er ons van harte bij neer. 

Written by Ted

27 januari 2014 bij 09:02

Geplaatst in Diversen

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Misschien houden kinderen ook wel eens van een ‘braaf’ boek en hebben ze dat in de bieb ontdekt. Ik weet wel dat ik als kind Annie M. G. veel te naar vond. Wat was er leuk aan lekker stout?
  Dus wie weet is het een zeer doordachte keuze. Dat kan immers?

  Co

  27 januari 2014 at 10:16

 2. Die dvd is pas aan het boek toegevoegd toen het gekozen was tot prentenboek van het jaar

  Susan

  27 januari 2014 at 10:21

 3. Hallo Ted, wij zijn ook niet onverdeeld enthousiast over de boeken die gekozen worden. In bibliotheek Emmen kijken we ook altijd heel kritisch of het boek gebruikt kan worden voor voorstellingen en activiteiten in peuterspeelzalen, kinderopvang en bibliotheken. Er worden elk jaar voorstellingen gemaakt voor biblotheken nav het prentenboek van het jaar.
  Ik zal in ieder geval mijn collega jeugdbibliothecarissen oproepen om mee te doen aan deze uitverkiezing. Jouw boek staat natuurlijk wel mooi in de lijst van tien!!
  Oja Co, Krrr…okodil is niet bepaald braaf!

  Jannie

  27 januari 2014 at 10:22

  • Dat begreep ik toch uit dat krantenartikel!

   Co

   27 januari 2014 at 10:46

 4. Naar verluid? Naar verluidt! (sprak de juf)

  Corline

  27 januari 2014 at 22:38

 5. Ik houdt niet zo van dat soort reacties, juf! 🙂

  Ted

  27 januari 2014 at 22:49

 6. […] gelinkt wordt aan louter prentenboeken. Voorlezen kan echt ook met andere boeken. Ook bij kleuters. Ted van Lieshout had eerder vandaag trouwens bedenkingen bij de manier waarop het Prentenboek van het Jaar werd […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: