tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Poëzieweek begint

with 7 comments

img-header-v1De crisis in het boekenvak kan niemand zijn ontgaan. Dat uitgeverijen in zwaar weer verkeren en dat boekhandels over de kop gaan is haast dagelijks op het journaal. Maar hoe het gesteld is met de schrijvers van de boeken waar uitgeverijen en boekhandels mee aan de slag gaan, daar besteedt het nieuws geen aandacht aan. En dat zal wel aan de schrijvers zelf liggen. Als er ontslagen vallen bij een uitgeverij houd je dat niet geheim. Als een boekhandel de deuren sluit zie je dat meteen. Maar dat een schrijver de lier aan de wilgen hangt gaat vaak zo geruisloos dat je pas na jaren merkt: hé, er is al vijf jaar niks nieuws van die-en-die verschenen. Zo nu en dan merk je dat schrijvers het moeilijker hebben: ze mopperen beschaafd dat de leenvergoeding achteruit is gehold. Maar over het algemeen schreeuwen schrijvers niet van de daken dat ze zich in zwaar weer bevinden. Toch kun je ook zonder de medewerking van schrijvers wel zien dat het somber is. Vorig jaar werd de Zilveren Griffel voor poëzie niet toegekend omdat er te weinig aanbod was waar de jury een gedegen keuze uit kon maken. Uitgeverijen geven haast geen (jeugd)poëzie meer uit; het motto van vroeger, dat de bestsellers ervoor zorgen dat er geld is om moeilijk verkoopbare literatuur uit te kunnen geven, geldt kennelijk niet meer. Nu moet elk boek zichzelf bedruipen en als de kans erin zit dat dat niet lukt, verschijnt het boek gewoon niet. Dat is natuurlijk funest voor poëzie, want daar verkoop je niet veel van. Voor veel dichters is de verkoop van hun bundels zo gering, dat het geld dat ze verdienen vooral komt van optredens. Maar ook daar wordt op bezuinigd, dus het zal niet lang meer duren of je kunt er helemaal niks meer mee verdienen. En dan droogt het op. Dan droogt het uit.

Vandaag begint de Poëzieweek en ik zit thuis. Voor het eerst heb ik geen enkele boeking in deze periode. En dan mag ik nog niet eens klagen, want ik heb een uitgeverij die mijn bundels nog steeds wil uitgeven. Maar mij zul je dus nergens kunnen horen voorlezen deze week. Wat is er dan wel te doen? Er is een speciale site waar dat te vinden is: www.poezieweek.com. Wie kijkt naar de “officiële” activiteiten in de Poëzieweek ziet dat er nagenoeg niks wordt gedaan voor de jeugd, al bof je als je in de buurt van Den Haag woont, want daar treden Hans en Monique Hagen eenmalig op op zondag in het Letterkundig Museum. Verder zit er één kinderdichter bij de tien dichters die je ter gelegenheid van de Poëzieweek tegen speciaal tarief in kunt huren, en dat is Edward van de Vendel, en daar heb je ook wel meteen de hoofdprijs mee. Welke andere dichters beschikbaar zijn (of nu niet meer, want je zult wel te laat zijn als je ze nú nog wilt boeken) zie je op deze mooi gemaakte website: Boek een dichter. Daar is onder meer te zien en te horen hoe Edward een gedicht voorleest. – Prima initiatief!

Verder is er een lesbrief gemaakt. En dat is het dan. De kans om de jeugd kennis te laten maken met gedichten is niet echt met beide handen aangegrepen. En dat is niet slim, volgens mij. Als je de jeugd niet laat kennismaken met poëzie zullen ze er als volwassene ook niet naar talen, want wat je niet kent mis je niet.

De jeugdige Seppe verwoordt het zo op Poezieweek.com: ‘Ik begrijp er niks van ik moet deze saait voor school gebruiken en ik vind =het ni’

Written by Ted

30 januari 2014 bij 09:21

Geplaatst in Diversen

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dinsdag al begonnen aan de poëzieweek met oote oote boe. De kinderen, groep 5/6 vonden het prachtig. Ze lachten en luisterden en sprongen en wilden weten hoe het gedicht heette en wie het geschreven had en of het in een boek stond en of ‘het nog een keer mocht’.
  Echt jammer dus als er niet veel georganiseerd wordt, maar het kan ook klein in de klas of kleiner gewoon thuis wat dan groots voelt.

  Co

  30 januari 2014 at 11:18

 2. Het Nederlands Letterenfonds van ‘Boek een dichter’ heeft me in een mail laten weten dat het gereduceerd tarief niet slechts geldt voor de tien dichters in de brochure die is gemaakt, maar ook voor andere dichters die in deze periode via SSS (Schrijver, School, Samenleving) worden geboekt in bibliotheek en boekhandel.

  Ted

  30 januari 2014 at 12:10

 3. Hoi Ted,

  lees mijn artikel in de VVL.nu, die deze maand is verschenen en waarin met grafiekjes duidelijk wordt gemaakt hoe het gestaag teruglopend kindertal voor extra druk op de verkopen zorgt. Nu zit jij nog in de comfort-zone, want rond 2000 waren er juist bovengemiddeld veel geboorten en die jongeren zijn nu allemaal 14-15 jaar. Na 2001 is er een scherpe daling in geboorten, die tegen de prognoses in nog steeds doorzet. Over twee jaar zijn er dientengevolge in die leeftijdsgroep 15% minder personen, wat gaat leiden tot minder schoolklassen, minder uitleningen en minder verkopen. En het zal zeker tot 2030 duren voor dit – eventueel – weer wordt rechtgetrokken. Als gedeelde smart halve smart is heb je een troost: bij de theatermakers gaat het nog een paar keer slechter. Steeds meer podia sluiten, of richten zich op de succesnummers. Optreden zonder honorarium is de norm geworden, zelfs reiskosten worden niet altijd meer vergoed.

  Peter Smit

  30 januari 2014 at 12:42

 4. Leendert Witvliet liet me weten: ‘Uitstekend stuk, het is mij uit het hart gegrepen.
  In totaal dus drie maal ergens een optreden van dichters van poëzie voor jongeren..
  Mooi speurwerk, maar er ontbrak toch wat. Een bescheiden erkenning dat er nog gedichten zijn in Nederland: De bliotheken zetten van 10 dichters een vers op een fraaie kaart. “Dit gedicht wordt u aangeboden door uw bibliotheek in het kader van de poëzieweek 2014” staat op de achterkant.’

  Ted

  30 januari 2014 at 13:14

 5. Ik weet het niet zeker, maar geloof dat mijn gedicht Reis het enige vers is dat uit een bundel voor de jeugd komt. Dat zegt m.i. genoeg over de aandacht voor werk voor de jeugd.

  Leendert Witvliet

  30 januari 2014 at 14:55

 6. […] Meer lezen over deze week en weinig florissante stand van zaken in poëzieland? Hier het blog van Ted van Lieshout Bovenstaand gedicht is geplaatst met toestemming vooraf van uitgeverij […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: