tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Groentebakkers

with 2 comments

northendIn Boekblad, het blad voor het boekenvak, staat een aardig artikel over Onno Blomsteel van platenzaak North End in Haarlem. Wat heeft die te maken met het boekenvak, denk je misschien. Veel. Wat er in de muziekbusiness gebeurde gebeurt ook in het boekenvak. Blomsteel vertelt dat veel platenzaken over de kop zijn gegaan, veelal omdat ze er allerlei andere dingen bij begonnen te verkopen, waardoor ze verloren waar ze goed in waren: gespecialiseerd zijn. Blomsteels platenzaak doet het goed, omdat hij verkoopt wat ze elders niet verkopen, zoals platen van vinyl, die weer erg aan populariteit winnen. Zegt-ie zelf. Het zou me niks verbazen als zijn zaak in werkelijkheid zo goed boert vanwege al die mensen die elke week een plaat komen kopen omdat ze de leuk uitziende eigenaar regelmatig willen zien – maar dat terzijde.

Heeft het boekenvak iets geleerd van het platenvak? Kweenie. Ook veel boekhandels zijn ertoe overgegaan om andere spullen in hun winkel te verkopen, bijvoorbeeld koffie en broodjes, omdat je die ergens anders bijna niet kunt krijgen. Om de een of andere reden lijken die winkeliers, van wie je mag aannemen dat zij weten wat er met de platenzaken is gebeurd, te denken dat zij zullen ontkomen aan hetzelfde lot. Blomsteel zegt: ‘Al die winkels zijn verdwenen. Je verliest je identiteit, want uiteindelijk gaan al die items ten koste van je voorraad en dus van je omzet.’

Toch was in het wat verdere verleden al goed te zien hoe het ook nu dreigt te gaan: in de zestiger jaren kwamen de supermarken in opkomst en riepen de kleine winkels op om niet dáár te kopen, maar bij de bakker en groenteboer om de hoek. Al die winkels vielen tóch om, omdat ze zo veel mogelijk de populaire supermarkt na gingen doen. De bakker begon er groenten bij te verkopen en noemde zich Warme Bakker, de groenteboer begon er brood bij te verkopen, haalde zijn neus op voor het boerschap en noemde zich Groenteman. En toen had je ineens twéé Groentebakkers in dezelfde straat met een vanwege de beperkte winkelruimte zo uitgedund assortiment, dat je voor je specialiteiten alsnóg naar de supermarkt moest.

Het ziet er naar uit dat dat dát is wat boekhandelaren ongeveer doen. Ze roepen op om vooral níét bij Bol.com te kopen, en proberen ondertussen om zo veel mogelijk op groentebakkers te lijken, met als voorlopig dieptepunt Selexyz die er tweedehands boeken bij ging verkopen en De Slegte die er nieuwe boeken bij ging verkopen onder de nieuwe naam Polare: dichte winkels en klanten die voor hun specialiteiten alsnóg naar Bol.com moeten en naar de kleinere winkels die hun identiteit en specialiteit behouden of opnieuw uitgevonden hebben.

Written by Ted

4 februari 2014 bij 08:34

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Of je redenering waar is, weet ik niet. Ik vond ook al de naamkeuze Polare ook erg fout. Het deed me op geen enkele manier aan boeken denken.

  Mijn grootouders openden in de jaren 30 een bakkerij vlakbij het Albertkanaal. Ze mikten op schippers die brood nodig hadden. Toen het aantal schippers terugliep omdat de boten groter werden, begonnen ze ook tot in de verre omtrek met brood rond te rijden. In de jaren 90 kwam er kaas en broodbeleg bij in de winkel. Later ander zoetigheden zoals confituur, chocopasta en honing. Een paar jaar geleden ging mijn oom (die ondertussen de bakkerij heeft overgenomen) ook nog ijs verkopen en sindsdien kan je in de nieuwe tearoom zelfs terecht terecht voor een pannenkoek of spagetti. Al die jaren was er één constante: dat de zaak, groeide en groeide en groeide. Ze namen dat gelukkig ook letterlijk, want de oppervlakte van de winkel én bakkerij werden ook steeds groter.
  Wat de sleutel is voor hun succes? Ongetwijfeld de ontzettend lekkere kwaliteitsproducten. Taarten zoals ze in Bakkerij Beckers worden gemaakt ben ik nog nooit tegengekomen. En dat zal natuurlijk hier de identiteit zijn. Maar uitbreiding heeft die identiteit tot noch toe nooit weggedrukt.
  Als je in de buurt bent moet je trouwens absoluut eens binnenspringen.
  http://www.bakkerijbeckers.be

  Stefan Bosmans

  5 februari 2014 at 11:25

 2. Uitzonderingen bevestigen de regels.

  Ted

  5 februari 2014 at 11:56


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: