tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Oproep 22 Friese kinderboekenschrijvers: Bibliotheken sluiten? Doe het NIET!

with 3 comments

De Leeuwarder Courant van vandaag laat maar liefst 22 Friese kinderboekenschrijvers aan het woord, die als volgt hun zorg hebben verwoord. Dat verdient landelijke navolging!

‘Ruim honderd jaar geleden waren het veelal hoogopgeleiden en welgestelden die zich ervoor inzetten dat jong en oud, arm en rijk toegang kregen tot literatuur in openbare leeszalen. Ferdinand Domela Nieuwenhuis verzamelde hoogstpersoonlijk geschikte wereldliteratuur voor het volk en zorgde ervoor dat het zeer goedkoop beschikbaar kwam. Het volk moest lezen. Het volk moest leren. Dat zou de samenleving, maar vooral ook henzelf goed doen!
Anno 2014 leest en leert het volk. Maar hoelang is literatuur nog voor iedereen toegankelijk als de een na de andere openbare bibliotheek de deuren sluit?
Wij, schrijvers en illustratoren van kinder- en jeugdboeken en woonachtig in Friesland, zijn ontsteld over de enorme bezuinigingen die bibliotheken overal in onze provincie treffen. ‘Onze’ kinderen zullen daar flink door benadeeld worden. Evenals ouderen en mensen met een kleinere beurs. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
In de discussies over kinderen en lezen horen we regelmatig boute uitspraken ten nadele van het boek voorbij komen. Lezen zou ‘uit’ zijn. Kinderen zouden de concentratie niet meer op kunnen brengen voor het lezen van een boek. Computerspelletjes zouden al hun aandacht opslurpen. Als het dan echt niet anders kan, zouden zij alleen nog digitaal willen lezen.
Wij komen veel in contact met onze jonge lezers en zien iets heel anders. Wij ontmoeten kinderen die intens genieten van boeken. Wij horen dat ondanks de digitalisering van de samenleving kinderen en jongeren juist ook de bibliotheek weten te vinden, en ja: soms ook om daar een digitaal boek te lenen. Sinds 2000 is het aantal jeugdleden van de bibliotheken in Nederland gegroeid van 2,05 miljoen naar 2,23 miljoen in 2012. Kopen hun ouders massaal en aan de lopende band boeken? Nee. Een boek is een cadeau. En cadeautjes krijg je zo nu en dan. Maar lenen kun je altijd. Tenminste: tot nu toe.
Door bibliotheken in dorpen en wijken te sluiten worden jonge lezers enorm getroffen. Zij kunnen geen flinke afstanden afleggen om ergens anders boeken te lenen als de bibliotheek haar deuren sluit. Zij hebben niet de mogelijkheid die boeken dan maar te kopen.
Lezen is geen luxe. Lezen is voor veel mensen, voor veel kinderen, dé manier om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Om te leren, weg te dromen, zichzelf beter te leren begrijpen. Nederland kent 1,3 miljoen (!!) laaggeletterden. Bibliotheken zetten zich als geen ander in om iets aan die laaggeletterdheid te doen. De uitleenfunctie van de bibliotheek is misschien met wat creativiteit elders onder te brengen. Maar waar blijft de sociale, de voorlichtende en de educatieve functie van de bieb?
Beste Friese gemeenteraden en -besturen: breek niet af wat met zoveel liefde voor het boek is opgebouwd!’

Friese kinder- en jeugdboekenschrijvers & illustratoren,
Jelle Bangma
Caja Cazemier
Lida Dijkstra
Arend van Dam
Paul van Dijk
Pieter Feller
Rients Gratama
Linda de Haan
Carla van der Heijde
Anny de Jong
Hanneke de Jong
Janny van der Molen
Auck Peanstra
Kate Schlingemann
Jan Schotanus
Akky van der Veer
Dolf Verroen
Derk Visser
Thys Wadman
Mindert Wijnstra
Babs Wijnstra
Baukje Wytsma

Written by Ted

21 februari 2014 bij 12:24

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wylde ein fan alles dat men jin as takomst tinke koe.
  Dat ’t maar goed mag aflopen.
  Ik stuurde het bericht direct door naar de bieb hier, wie weet hebben wij ook zulke schrijvers die opstaan.

  Co

  21 februari 2014 at 13:20

 2. Wat is je visie op de bieb bus als vervanging van bibliotheekfilialen? Hier in Zaanstad worden twee filialen wegbezuinigd, waarvan er één in een voormalige Vogelaarwijk gevestigd is. Als reactie op mijn protest (ik schreef samen met de kinderen van school een boek: http://corinegorter.wordpress.com/sara-en-lara-mijn-boek-voor-de-bieb/in-de-media/ ) kreeg ik vaak te horen: “Maar school kan toch gebruik maken van de bieb bus?” Nu vind ik dat zelf geen volwaardig alternatief. Volgend jaar moet mijn oudste dochter voor het eerst een spreekbeurt houden, en ik vrees dat ik voortaan alle informatie van internet zal moeten halen, in plaats van te kunnen snuffelen in de bieb op zoek naar een leuk onderwerp.

  Corine

  21 februari 2014 at 18:25

 3. De bibliobus is beter dan géén bibliotheek, maar ik zie de bibliobus toch vooral als een oplossing voor gebieden die te dun bevolkt zijn voor een vaste bieb. Van Zaanstad kun je niet zeggen dat er te weinig mensen wonen.

  Ted

  21 februari 2014 at 22:30


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: