tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kluun en Vuijsje in actie

with 3 comments

Er waart een steekhoudende mail over spotifyisering rond in mailboxen van Kluun en Robert Vuijsje. Ze roepen op sympathieke wijze op tot ééndracht, en betrekken daar een handjevol collega’s bij, maar daar zijn geen kinderboekenschrijvers en vertalers bij. Ze stellen: ‘Dit is het moment waarop schrijvers zich moeten verenigen om samen een sterk blok te vormen. We hebben geen vakbond, we hebben geen belangenvereniging, maar staan wel aan de vooravond van grote ontwikkelingen.’

Het is een merkwaardige constatering, want die vakbond en die belangenvereniging zijn er wél. Het is ondenkbaar dat Kluun en Vuijstje dat niet weten, dus moet worden aangenomen dat zij de Vereniging van Schrijvers en Vertalers en de Vereniging van Letterkundigen met opzet negeren, vermoedelijk omdat zij daar geen heil van verwachten.

Het doel dat Kluun en Vuijstje voor ogen hebben is de samenstelling van een kleine afspiegeling van “onze doelgroep” (waarmee mogelijk een soort schrijvers wordt bedoeld dat variëert van Saskia Noort tot Ronald Giphart en Susan Smit)  die namens (deze) schrijvers aan tafel schuift bij onderhandelingen over hun belangen.

De vraag is natuurlijk: zou dat groepje dan aan de onderhandelingen mee moeten doen náást de VSenV/VvL of in plááts van de bestaande belangenverenigingen? Daar geven de initiatiefnemers geen inzicht in. Maar het lijkt me ondenkbaar en misschien zelfs onwerkbaar als er vanuit de schrijvers- en vertalerswereld splintergroepen opstaan die allemaal hun eigen onderhandelingen willen voeren.

Inmiddels waart er ook een mail rond waarin een uitgeversconcern ingaat op boeken-spotify: ‘Het spreekt voor zich dat we, zodra we denken dat we een “spotify voor boeken” op een gezonde en rendabele manier kunnen opzetten, meteen met jullie en met jullie vertegenwoordigers in overleg zullen treden. Want anders dan wel gesuggereerd wordt in de media: een dergelijk initiatief kan natuurlijk alleen gestart worden als auteurs, illustratoren, vertalers en uitgevers het gezamenlijk steunen.’

Maar nu al is er dus een nieuw probleem gerezen: wie zijn die vertegenwoordigers?

Written by Ted

27 februari 2014 bij 08:08

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  dit is een langer bestaand probleem: bij VVL/VSenV zijn wel de goedverdienende jeugdboekenschrijvers en vertalers aangesloten, maar de bestsellerschrijvers voor volwassenen ontbreken goeddeels. Dit kwam indertijd ook naar voren toen het standaardcontract werd uitgebreid met een oplopende staffel (= een hoger percentage royalties bij verkopen boven een bepaald aantal). De reden dat goedverkopende schrijvers geen lid willen zijn ligt in het verleden, maar het lukt blijkbaar niet om dit recht te trekken. Het door hen aangekaarte probleem is overigens typisch een probleem voor bestsellerschrijvers, die dachten met het E-book een zeer lucratieve inkomstenbron aan te boren.
  Zelf heb ik 1 E-book uit, het Tour de France-boekje Tour de Force. Ik moet zeggen dat het per verkocht exemplaar beduidend meer oplevert dan een papieren boekje. Maar de prijs van het E-book is gekoppeld aan die van het papieren boek, waardoor het E-book eigenlijk veel te duur is. Je spaart immers de boekhandelsmarge (40%), de drukkosten (15%) en de opslagkosten (5%) uit. Zo bezien zou een E-book hooguit de helft mogen kosten van de prijs voor het papieren boek, maar dat gebeurt niet. Met als gevolg dat de consument – ook niet gek en al jaren gewend aan gratis downloads – het illegaal gaat verspreiden.

  Sinds vorig jaar schrijf ik liedteksten voor Nico Arzbach, die lid is van De Dijk. Bij hen zijn de cd-verkopen sterk teruggelopen, maar dat kunnen zij compenseren door veel op te treden. Voor schrijvers is die mogelijkheid er ook, maar in de regel alleen als er gesubsidieerd wordt. Daar komt dus een tweede probleem aan, als volgend jaar de bibliotheken onder de gemeenten gaan vallen. Kluun, Vuijsje en Susan Smit kunnen dus wel roepen dat “we” (zij dus) aan de vooravond staan van grote ontwikkelingen, maar daar bedoelen ze alleen maar mee dat ook zij te maken krijgen met wat de minder door boekenkopers begunstigde schrijvers al enkele jaren voelen: over de hele linie sterk teruglopende inkomsten. Die terugval is niet te keren, maar kan wel vertraagd worden door geen toestemming te geven voor boekuitgaven in elektronische vorm. Bestsellerauteurs zijn in een positie om zoiets bij hun uitgever af te dwingen. Wij doen natuurlijk met hen mee, al was het maar omdat we niet eens door E-bookuitgevers gevraagd worden.

  Peter Smit

  27 februari 2014 at 10:37

 2. dag Ted, de heren Kluun en Vuijsje hebben vorige week meteen een mail terugontvangen van het VvL-bestuur, waarin zij (onder meer) worden uitgenodigd om kennis te maken met de VvL. Dat gebeurt volgende week. Misschien worden ze dan lid, dan is het probleem meteen uit de wereld.

  Janne Rijkers, coordinator VvL

  27 februari 2014 at 12:17


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: