tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

BNN gooit jongeren uit het vliegtuig

with 3 comments

langstedagBNN is vorige week zondag aan een nieuwe realityserie begonnen: 30 jongelui gaan D-Day op de kust van Normandië nadoen en worden daartoe getraind door militairen.
Ik had er meteen mijn twijfels bij, want de heroïek waarmee presentator/voice-over Patrick Lodier wil doen geloven dat de soldaten in 1944 hun leven gaven voor onze bevrijding, verdient wel wat nuance. Die mensen gáven hun leven niet, maar verlóren het omdat ze door hun overheid waren gezonden. Dat maakt hun heldhaftigheid er geen spat minder om, maar het schetst een ander beeld dan BNN wil doen geloven. En ook uit de training blijkt dat jonge mensen wel degelijk eerst moeten worden klaargestoomd om bereid te zijn hun leven te wagen voor de belangen van degenen voor wie zo’n oorlog rendabel is. Ja, ik zeg dat een beetje cynisch, omdat ik heus wel zie dat oorlogen een afweging van belangen zijn. Is er olie in het spel of geld, dan vinden overheden een oorlog harder nodig (Irak) dan als het conflict zich afspeelt in dor gebied (Syrië). En wat mij daarbij dwars zit is dat de jonge mensen die dreigen te sneuvelen in zo’n strijd niet degenen zijn die profiteren van de vrede.

En zo is het ook in De langste dag van BNN. Jongeren die zich niet kunnen of willen aanpassen aan het ondergeschikt maken van het eigen belang aan dat van de groep worden ongeschikt geacht; jongeren die hun individualiteit niet willen opgeven voor de anonimiteit van het geheel als groep worden eruit gezet. Of ze vertrekken zelf. In het kader van het programma heet dat gelukkig niet deserteren, maar er wordt goed op gelet dat de resterende jongeren het een vorm van verraad vinden als een van hen er de brui aan geeft. – In die zin is het programma interessant: je ziet welke technieken gebruikt worden om van jongeren kanonnenvlees te maken.

Zondag was de tweede aflevering en tot mijn ontsteltenis moesten dertien jongeren zonder noemenswaardige training uit een vliegtuig springen. Ik dacht dat ze voor een eerste sprong zouden worden vastgemaakt aan een ervaren parachutist, maar neen, ze werden gewoon uit het vliegtuig gegooid. Nou ja, ze sprongen wel zelf, maar de druk was zo groot dat geen van hen níét sprong. Ik vond het volstrekt onverantwoord. En dat bleek het ook te zijn: één van de jongeren kwam zo ongelukkig terecht dat hij met een ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Wat hij heeft zullen we volgende week wel horen, maar het zou een gebroken heup kunnen zijn. Als ik die jongen was zou ik juridische bijstand zoeken en BNN aansprakelijk stellen.

Pff, het is niet eens oorlog! Of toch? Moet het echt zo ver gaan dat in de verbeten strijd om de kijkcijfers een omroep jongeren uit een vliegtuig gooit? – Ach, ik heb het eigenlijk aan zien komen. Toen ze met Sterren dansen op het ijs kwamen bedacht ik voor de grap Sterren springen in het diepe, een tv-programma waarin bekende Nederlanders van de hoge duikplank springen voor een goed doel. Een paar jaar later kwam dat programma er daadwerkelijk, maar zonder goed doel. Uit gekkigheid schreef ik destijds ook dat ze een programma zouden maken waarin Patty Brard uit een vliegtuig zou worden gegooid. En verdomd, dat programma is er nu, zij het zonder Patty Brard.

Ik heb dat stukje even opgezocht in het archief. Het was op 12 januari 2007 dat ik dit schreef: ‘De oorlog om de kijkcijfers is nog maar net begonnen tussen Dancing on ice en Sterren dansen op het ijs, of de volgende oorlog tussen RTL4 en SBS6 is al aanstaande. Beide zenders willen Stars in the skies op de buis brengen waarin tien bekende Nederlanders worden uitgedaagd om parachute te springen. Wie durft wél of uiteindelijk niet?Om het nog iets spannender te maken is één van de parachutes onklaar gemaakt, zonder dat de kandidaten dat weten! De kijkers mogen door middel van sms-jes stemmen wie die parachute krijgt. Wil je dat Patty Brard de defecte parachute krijgt, dan moet je dus niet voor haar sms-en, maar voor de negen andere kandidaten. Je mag zo vaak sms-en als je wilt!’

Written by Ted

11 maart 2014 bij 08:34

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat BNN betreft ben ik het volledig met je eens, Ted. Maar voor de luchtlandingstroepen konden de jongens zichzelf aanmelden. (Ze kregen ook meer betaald) Al was het -je hebt gelijk – niet zo dat ze vrijwillig hun leven gaven. Ze wisten eigenlijk niet waar ze aan begonnen.

  Romaris

  11 maart 2014 at 10:21

 2. Ha weer iemand die totaal niet weet wat parachutespringen inhoudt. Meneer Van Lieshout zal ook vast tot de categorie mensen behoren die denkt dat als je aan het touwtje trekt de parachute opent en dat als de parachute open gaat deze omhoog gaat. Of dat je eerst persé een duosprong moet doen eer je mag springen wat totaal niet waar is. Mijnheer Van Lieshout geeft allerlei kritiek op diverse media en programma’s maar in plaats van dat de jongeren “uit het vliegtuig zijn gegooid”, gooit meneer Van Lieshout er zelf van alles ongenuanceerd en ongecontroleerd uit en met name over het onderdeel parachutespringen. Totaal onwetend over dit onderwerp. Erg jammer want niets is altijd wat het lijkt.

  jumpingmm

  9 april 2014 at 07:54

 3. 🙂

  Ted

  9 april 2014 at 08:06


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: