tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Hulp voor schrijvers en vertalers in nood

with 3 comments

Maandag was er in het Van Deysselhuis, het pand in Amsterdam waar de VSenV (Vereniging van Schrijvers en Vertalers) gevestigd is – de koepelorganisatie waarin onder meer de Vereniging van Letterkundigen en het Netwerk Scenarioschrijvers verenigd zijn – een bijeenkomst van leden die de VSenV of de bloedgroepen in ándere organisaties vertegenwoordigen. Zo’n ontmoeting vindt elk jaar plaats om elkaar te informeren en met elkaar van gedachten te wisselen.
De kamer zat helemaal vol: veertien mannen en veertien vrouwen, waaronder Wilma Degeling en Peter Smit, vergaderden onder leiding van Maria Vlaar, die sinds driekwart jaar de voorzitter is, en bespraken thema’s die actueel zijn. Daarbij kwam ook een fenomeen aan de orde dat me wel verbaasde.

Er zijn binnen en buiten de VSenV tal van stichtingen die bedoeld zijn om schrijvers en vertalers te ondersteunen, zoals het Sociaal Fonds. Gek genoeg komen daar de laatste twee jaar minder aanvragen voor binnen van schrijvers/vertalers. En dat is gek, zeker nu de crisis onder onze beroepsgroep veel zwaarder heeft toegeslagen dan onder menig andere beroepsgroep. Bij het Sociaal Fonds kun je terecht als je tijdelijke ondersteuning zoekt. Dat kan persoonlijk advies zijn, maar ook een financiële bijdrage. Je moet dan denken aan een bureaustoel die je nodig hebt maar niet kunt betalen of iets dergelijks. Lees er hier meer over, want er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Een andere stichting binnen de organisatie is Rechtshulp Auteurs. Daar kun je als lid terecht als je advies zoekt bij een juridisch geschil. Hier kun je er meer over lezen. Bij Rechtshulp is iets anders aan de hand dan bij het Sociaal Fonds: er zijn steeds meer schrijvers en vertalers die zich tot Rechtshulp wensen met vragen over incasso. Naar verluid worden rekeningen in toenemende mate niet betaald en schrijvers/vertalers weten niet wat ze dan moeten doen. Kennelijk hopen ze dat dat Rechtshulp Auteurs kan optreden als incassobureau. Dat behoort niet tot de mogelijkheden, maar ik zou het an sich niet zo gek vinden als de VSenV via een andere weg in die behoefte zou gaan voorzien.
De Stichting Rechtshulp Auteurs is bedoeld voor schrijvers en vertalers die een conflict hebben dat een bredere uitstraling heeft naar de beroepsgroep. Om een voorbeeld te geven: als een klant je rekening niet betaalt heeft het oplossen van dat conflict geen invloed op het probleem dat ook andere schrijvers hun rekening niet betaald krijgen; als een uitgever zich niet houdt aan zaken die in het Modelcontract zijn afgesproken, dan is de oplossing van dat conflict iets dat ook collega’s aangaat.

Ken je de VSenV niet en de organisaties die erin verenigd zijn: de VvL, het Netwerk Scenarioschrijvers, de Freelancers Associatie en de Vereniging van Educatieve Auteurs? Kijk dan eens hier.

Written by Ted

12 maart 2014 bij 07:39

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  goed van je dat je deze stichtingen even onder de aandacht brengt. Door de bezuiniging op het magazine VVL.nu komen de advertenties van Stichting Rechtshulp en het Sociaal Fonds ook minder bij de collega’s in beeld, zodat deze aandacht welkom is.

  Beste groet,

  Peter

  Peter Smit

  12 maart 2014 at 09:37

 2. Goed om aandacht te besteden aan de diensten die de beroepsvereniging biedt!
  Schrijvers die debuteren en hun eerste contract gaan sluiten met een uitgever, kunnen ook contact opnemen voor advies ook al zijn ze op dat moment nog geen lid van de vereniging.

  Janne Rijkers, coordinator VvL

  12 maart 2014 at 14:22

 3. Inderdaad fijn dat je deze stichtingen ook hier onder de aandacht brengt, Ted. Ik wil er aan toevoegen dat de Stichting Rechtshulp Auteurs inderdaad niet zelf als incassobureau kan optreden, maar een auteur met een ook na herhaalde aanmaning onbetaald gebleven vordering, wél gericht kan doorverwijzen naar een gerechtsdeurwaarder/incassobureau. We ontwikkelen nu ook voorbeelden voor de aanmaningsbrieven die daaraan vooraf moeten gaan, zodat die ‘modellen’ (bijv. via de VSenV aan de leden) ter beschikking kunnen worden gesteld. De SRA biedt vooral ondersteuning bij conflicten, maar probeert ook bij wanbetaling de auteurs toch niet geheel in de kou te laten staan.

  Wilma Degeling

  12 maart 2014 at 17:07


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: