tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Uw stem is belangrijker dan ooit!

leave a comment »

kiezen‘Dit zijn belangrijkere verkiezingen dan ooit,’ ronkt Sybrand van Haersma Buma‘Uw stem is belangrijker dan ooit,’ reutelt Diederik Samsom in een radiospotje. Leger was verkiezingsretoriek ook nog nooit. Waarom zou een stem in de tijd dat Buma en Samsom in de politiek zitten belangrijker zijn dan in de tijd dat Drees of Kok regeerden? Toen was stemmen ook al belangrijker dan ooit, dus het wordt almaar belangrijker en belangrijker en het kan niet anders of een dezer dagen ontploft het van belangrijkheid.
Maar wie wat meer verkiezingen heeft meegemaakt, weet dat het na de verkiezingen inzakt als een soufflé. De verhoudingen liggen allang vast en een zeteltje minder hier wordt gecompenseerd door een zeteltje meer daar.

Ik hoorde afgelopen weekend iemand met politiek veel meer verstand dan ik zeggen: ‘De economie regeert de politiek, niet andersom.’
Een andere deelnemer aan het gesprek beaamde dat: ‘Bij de douane word je eruit gepikt en met een torenhoge boete bestraft als je een namaakmerkhorloge bij je hebt, maar als je een artikel probeert in te voeren dat is verkregen door middel van de exploitatie van kinderen, legt niemand je een strobreed in de weg.’ – Ik vond het een treffend voorbeeld van hoe mak en meegaand wij (geworden) zijn in de politieke ethiek.

Ga ik dan niet stemmen? Jawel, maar ik voel er ook wel innerlijk verzet tegen. Steeds vaker hoor je dat als je niet gaat stemmen, je ook geen recht van spreken zou hebben. Dat is het omkeren van de feiten: mensen gaan niet stemmen omdat ze vinden dat het tóch geen verschil maakt of omdat ze geen vertrouwen hebben. Dat moet je die mensen niet verwijten, maar de politiek. De meesten zien hun stem verloren gaan, omdat het doel van die stem irrelevant gevonden wordt. Het maakt uiteindelijk weinig verschil op wie je gaat stemmen, omdat de coalitievorming alles toch weer kanaliseert naar een gemiddelde.

Soms vraag ik me af of het democratisch systeem niet sleets is geworden. Bij Pauw & Witteman hoorde ik Zijlstra van de VVD laatst zeggen dat er pas tegen de tijd van nieuwe Kamerverkiezingen lastenverlichtingen komen. Natuurlijk had hij dat anders moeten formuleren, want nu was metéén duidelijk wat we eigenlijk allemaal allang weten: tegen de tijd van verkiezingen gaan regeringspartijen pas lonken naar de kiezer, wiens stem belangrijker is dan óóit!

Written by Ted

19 maart 2014 bij 07:56

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: