tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Uitgever houdt voorschot in op volgend boek?

with 6 comments

Gisteren las ik een raar bericht op internet: ‘Voor de auteurs en illustratoren onder ons; word ik nou gek of is er een tendens gaande bij de uitkering van royalties dat wij de financiële risico’s dragen van de verkoop van de boeken en niet meer de uitgeverijen? Dus zolang de voorschothoogte niet is behaald wordt dat negatief bedrag gekort op de opbrengsten van de royalties van de andere boeken?’

Wat ik aan de vraag niet kan zien is of de constatering klopt. Als het echt zo is dat een uitgeverij een betaald voorschot verrekent met de opbrengsten van een ander boek, dan kan en mag dat niet; in het Modelcontract en het Modelcontract Kinderboeken komt die optie niet voor. Voor elke nieuwe titel wordt ook nog eens een apart contract afgesloten en de condities in dat contract hebben geen invloed op een titel die buiten dat specifieke contract valt. – Ik wil een slag om de arm houden bij boeken in serieverband, want ik kan me voorstellen dat daar afwijkende afspraken voor kunnen worden gemaakt.

Als het juist is wat deze auteur geconstateerd heeft, dan is er iets aan de hand waar onmiddellijk actie op moet worden ondernomen. Hij moet dat onverwijld melden aan de vakvereniging waar hij bij aangesloten is. Voor schrijvers en vertalers is dat de VvL (Vereniging van Letterkundigen) en voor illustratoren de BNO (Beroepsorgansatie Nederlandse Ontwerpers). Maar als hij niet is aangesloten bij een beroepsvereniging, is het zaak om er toch melding van te maken, want dit lijkt me iets dat ook andere auteurs aangaat. En in dat kader kan de beroepsvereniging zelf iets ondernemen of doorsturen naar (al of niet gratis) juridische bijstand. Wie aangesloten is bij Lira (Literaire Rechten Auteurs) kan doorverwezen worden naar de Stichting Rechtshulp.

Voor de niet-schrijvers en -illustratoren onder ons: als je met een uitgeverij overeenkomt een boek te maken, dan krijg je een contract waarin alle afspraken zijn neergelegd. Er zijn modelcontracten die tussen uitgevers en auteurs gezamenlijk zijn opgesteld, en de condities daarin mogen niet veranderd worden. Dus als een uitgeverij iets in de vaste tekst van zo’n contract wijzigt, dan mag het geen Modelcontract meer heten. Auteurs die een contract aangeboden krijgen dat géén Modelcontract is, kunnen vrágen om het Modelcontract. Krijgen ze dat niet, dan is het logisch om te veronderstellen dat de uitgeverij iets wil dat het Modelcontract niet toestaat.

Auteurs (schrijvers, vertalers, illustratoren) krijgen meestal een voorschot op hun royalties, omdat ze anders wel meer dan een jaar op honorarium moeten wachten. Dat voorschot is in de regel niet-terugvorderbaar, omdat het anders zou kunnen gebeuren dat een auteur al het werk doet en er pas na een jaar achterkomt dat hij daar niets voor krijgt.
Wat bij deze auteur aan de hand zou kunnen zijn is dat het gebruikelijke voorschot dat in contracten is opgenomen terugvorderbaar is in plaats van niet-terugvorderbaar.  Daar moet je als auteur nooit mee akkoord gaan, tenzij je op een ander manier een zeker honorarium afspreekt. Maar als er tóch sprake is van een terugvorderbaar voorschot, dan mag een uitgever dat niet op eigen houtje verrekenen met een andere titel.

 

Written by Ted

9 april 2014 bij 08:01

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vervelende kwestie, inderdaad. Maar wel kenmerkend voor de veranderingen in de markt. De uitgever treedt terug als risicodrager en wordt zodoende gaandeweg dienstverlener. Daaraan gaat door protesten bij de vakvereniging weinig veranderen, vermoed ik. Dat zou ik bovendien betreuren. De auteur krijgt hier de kans om de spinpositie in het web van de boekenwereld over te nemen van de uitgever. Grijp die kans, zou ik zeggen. Het is de moeite waard.

  Gert jan de vries

  9 april 2014 at 12:11

 2. Dat is wishful thinking, vrees ik.

  Ted

  9 april 2014 at 12:16

 3. wat goed van je Ted, dat je er zo ingedoken bent. Erg informatief wat je schrijft, dank daarvoor!
  groet, Gitte

  Gitte Spee

  9 april 2014 at 16:31

 4. er zijn ook wel transparant werkende uitgevers met een hart voor boeken én auteurs waar je je als illustrator/auteur niet een marionet voelt, deze bv 🙂 https://www.facebook.com/les.iles.publishers

  gus

  11 april 2014 at 17:09

 5. […] Wat vooraf ging. In het kort komt het hier op neer: […]

 6. […] Wat voorafging staat hier en wat dáár weer voor kwam staat hier. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: