tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Jarige Job

with 2 comments

jobEen bericht trok mijn aandacht: ‘Unieboek heeft een boekje gemaakt met de 10 beste kinderboekenauteurs van Nederland voor echt een oprecht goed doel: Stichting Jarige Job.’

Klinkt sympathiek: het gaat om een stichting die cadeaudozen bezorgt bij kinderen die niet op school kunnen trakteren omdat hun ouders dat niet kunnen betalen. Het boekje dat Unieboek (voor ze) maakt kost maar 2,99 en je snapt niet waar ze dat van doen. Bij dit soort acties krijgen de schrijvers doorgaans weinig of geen honorarium, en veel boekhandelskorting zal óók wel niet mogelijk zijn; ik neem aan dat de kosten in het in productie nemen van het boekje zijn gaan zitten. En dat de uitgeverij zelf er ook niet veel op verdient ligt voor de hand. – Gek genoeg staat dan weer nergens in het bericht wat er nou precies naar de Stichting gaat.

Dan maar eens kijken op de site van Unieboek/Het Spectrum. Daar staat: ‘Ter gelegenheid van Wereldboekendag op 23 april a.s. verschijnt de feestelijke verhalenbundel Wat een feest! De tien populairste kinderboekenschrijvers en illustratoren verzameld in een feestelijk boek dat is te verkrijgen voor € 2,99. Zo geeft de uitgeverij iedereen een kans op een kinderboek. Met de aankoop wordt tevens Stichting Jarige Job gesteund.’

Ook hier staat niet wat er van die 2,99 naar de Stichting gaat. Ik ervaar wel enige teleurstelling door de nuancering dat het niet blijkt te gaan om de beste kinderboekenschrijvers, maar de populairste. Ik bedoel: de populairste kun je nog wel afmeten aan verkoop- en uitleenaantallen, maar voor het bepalen van de beste heb je instrumentarium nodig dat niet 123 voorhanden is, dus ik was extra benieuwd naar die top 10.

Unieboek maakt met de schrijvers die meedoen de bewering meer dan behoorlijk waar; het gaat om Paul van Loon, Francine Oomen, Vivian den Hollander, Tosca Menten, Manon Sikkel, Carry Slee, Niki Smit, Janneke Schotveld, Mirjam Oldenhave en Jacques Vriens. Daarmee heb je inderdaad een huifkar vol populairste kinderboekenschrijvers; qua tekenaars weet ik het niet, want daar wordt geen informatie over gegeven. Maar ik heb diep in de site van Unieboek weten te duiken en vond uit dat het gaat om verhalen over bekende characters en dan ligt het voor de hand dat de daarbij behorende illustratoren de tekeningen gemaakt hebben. Waarom die tekenaars ongenoemd zijn gebleven, begrijp ik niet.
Ik begin wel de gedachte achter het boekje te snappen: in het boekje maken populaire schrijvers als het ware reclame voor hun eigen boeken door een feestverhaal rond bestaande characters te maken. Twintigduizend exemplaren gaan in de cadeaudozen en aangezien die dozen terechtkomen bij gezinnen die het niet breed hebben, is het eerder sympathieke reclame voor de bibliotheek dan voor de boekhandel – Prima promotie, al met al.

Het boekje komt ook in de vrije verkoop, en in dat kader snap ik niet waarom het boekje geen 5 euro kost. Zou het te maken kunnen hebben met de hoop die Unieboek koestert dat met deze uitgave op twéé paarden gewed kan worden? De zeer scherpe prijsstelling maakt dit boekje óók extra aantrekkelijk voor de Kinderboekenweek, die immers FEEST! als thema heeft! Omdat nergens staat wat nou precies naar de Stichting gaat, is ook niet duidelijk of de verkoop van het boekje in de Kinderboekenweek nog ten goede komt aan de Stichting. Hoe dan ook: het is een slimme slag die Unieboek hier slaat.

Written by Ted

14 april 2014 bij 00:46

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hallo Ted,

  Die boekjes gaan in natura naar Stichting Job. Ze krijgen volgens mij geen geld maar wel 20.000 exemparen van Wat een feest! voor in de verjaardagsboxen.

  Hannie van Herk

  24 april 2014 at 09:16

 2. Ik heb gehoord dat er juist wel een heel genereus bedrag per verkocht boek naar de Stichting gaat. Maar dat geldt dan uiteraard voor de verkóchte exemplaren en niet voor de boekjes die in het pakket gaan.

  Ted

  24 april 2014 at 10:08


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: