tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Scenarioschrijvers voor de jeugd lopen kwart van hun inkomsten mis

with 2 comments

Wil je het volledige artikel lezen, ga dan naar deze site en lees dáár het artikel van Wijbrand Schaap. Hij bericht over de rechtszaak van afgelopen dinsdag waarbij de Lira (Literaire Rechten Auteurs) tegenover de kabelmaatschappijen stond inzake het opschorten van het uitbetalen van kabelgelden aan de auteurs van auteursrechtelijk beschermd werk voor tv. Ik volsta hier met enige passages:

‘Helemaal onder aan de pikorde staan volgens de kabelmaatschappijen de schrijvers. Zij zijn dus de lopendebandwerkers van de voedingsindustrie, de naaisters in het overvolle Bengaalse atelier, de koelies op de koffieplantage. Het geeft geen pas, zo beweerde de kabeladvocaat voor de rechter, dat die onderdeuren bij de eindverkoper langskomen om een deel van de winst op te eisen. Hoe klein dat deel ook is.
Deze beeldspraak wekte de woede op van de bijna 100 schrijvers die in de zaal zaten(…). Deze schrijvers (…) krijgen namelijk al jaren weinig betaald door de omroepen en producenten. Ze leveren soms een sketch, die in het geval van Het Klokhuis (…) hergebruikt wordt. Daarvoor kregen ze tot 2012 vergoed via de zogenaamde ‘kabelgelden’: een miniem deel van de extra winst die de kabelmaatschappijen maakten door producten steeds opnieuw aan te bieden.
27 jaar lang betaalden die, tot ze er op een dag mee ophielden, precies ook de dag dat ze een deal sloten met de omroepen en producenten, waarbij de schrijvers in de kou werden gezet. Vooral jeugdschrijvers lopen nu soms een kwart van hun toch al niet zo hoge inkomen mis.’

Written by Ted

17 april 2014 bij 14:34

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dus als ik het goed begrijp geen tv meer kijken om de schrijvers die voor tv programma’s schrijven aan een redelijk inkomen te helpen?

    Co

    17 april 2014 at 17:20

  2. Nou, ik denk niet dat dat wat helpt, Co. Ik weet overigens ook niet wat wél helpt.

    Ted

    17 april 2014 at 17:29


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: