tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Amsterdams Kleinkunst Festival

with one comment

Scan 490Een vriend verraste me door me ’s middags mee uit te nemen naar Dutch Doubles – balletten die in samenwerking met andere kunstenaars tot stand zijn gekomen, zoals met de harpist Remy van Kesteren en met de modeontwerpers Victor & Rolf – en ’s avonds naar de finale van het Amsterdam Kleinkunst Festival, dat plaatsvond in het De la Martheater – een hele zit: de avond begon om acht uur en eindigde pas om kwart voor twaalf en dat was een behoorlijke zit voor een theater dat is ingericht met een minimum aan arm- en beenruimte.

Flip Noorman won de juryprijs en Matroesjka, bestaande uit Lisa Loeb en Janneke Rinzema, won de publieksprijs. Ik stemde zelf ook op het damesduo, omdat het de zaal het meest vermaakte, terwijl Noorman de helft van de tijd maar half verstaanbaar was vanwege onvoldoende microfoonbeheersing. De jury had het programma al vaker gezien en had het kennelijk inmiddels verstaan, want wees Noorman en zijn Noormannen zonder een spoor van kritiek als de winnaars aan. Het stoorde mij dat Noorman niet eens de moeite nam om de leden van zijn band voor te stellen, en dat terwijl die band voor een belangrijk deel zorgde voor de originaliteit van het optreden van hun frontman. Die speelde met dichtregels, ook met die van anderen dan die van hemzelf, zoals Alles van waarde (is weerloos) van Lucebert. Tot mijn verrassing hoorde ik zelfs de slotregel van mijn eigen gedicht Eerste keer uit 1987 langskomen!

De jury vroeg zich af of Noorman op een kleinkunstpodium thuishoorde en moest de eigen grenzen verleggen om die vraag met ja te kunnen beantwoorden; wij hoefden die overweging natuurlijk niet te maken, en vonden dat hij thuishoort op openluchtpodia. Wij vonden de zaal te klein voor het bereik dat Noorman zocht.

Maakte de jury wat mij betreft een verkeerde keuze? Dat niet, maar het was wel opvallend dat de juryvoorzitter in het rapport dat hij voorlas de dames op tamelijk schoolmeesterachtige manier de les las, terwijl hij kritiekloos was tegenover de enige mannelijke finalist, die toch echt ook steken liet vallen. Zo probeerde hij het publiek mee te krijgen in het meescanderen van tekst, hetgeen het publiek weigerde omdat het doorhad wat Noorman wilde en zich daar niet voor wilde laten lenen. Maar Noorman had ingestudeerd dat het publiek wel zou meewerken en etaleerde daarmee dat hij de intelligentie van het publiek had onderschat.

Tijdens het wachten op de uitslag van de jury werd het publiek vergast op een optreden van Andermans Veren Live!, een groep bestaande uit Johan Hoogeboom, Jurrit de Bode, Bas Marée,  Anouk Dorfmann en de charismatische Jelle Amersfoort, die kleinkunstliedjes van anderen vertolkt. Ook zij vertelden niet bij elk lied van wie het oorspronkelijk was, maar ik herkende twee keer werk van Theo Nijland en ook Joodse vrouw, een prachtig lied dat ik ken in de uitvoering van Doris Baaten. Wij waren helemaal tevreden met het horen van prachtige liedjes die volstrekt terecht door samensteller Kick van der Veer uit de kast waren gehaald.

 

Written by Ted

22 april 2014 bij 08:08

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Helemaal eens met je analyse van de finalisten avond. Kon helaas de uitslag niet afwachten omdat ik de laatste trein naar Den Haag wilde halen. Maar had waarschijnlijk kromme tenen gekregen bij het staaltje ‘mansplaining’ naar Matroesjka. Flip’s voorstelling is niet uniek, hij past in de rij met de jonge honden van theatergroep Orkater: ‘the Sadists’, de Haagse band VuigTuig, gelegenheidsformatie Beukorkest (muziek, spoken word, experiment) en de voormalige band van André Manuel ‘Krang’ (instrumenten uit de metaalwerkplaats en rauwe kritische teksten). Wel tof dat ze een podium kregen bij het kleinkunst festival. Kleinkunst mag de breedte in en cross-over met pop/punk/jazz. Mijn stem ging naar Matroesjka, mooie tekstdingen, wonderschone zang, goed verhaal, kanjers!
    En over de ‘knip’ en ‘plak’ van de geleasde teksten van jou en Lucebert: ai, ai, ai.

    Aleid Landeweerd

    24 april 2014 at 09:15


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: