tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Uitgeverijen Singel 262 gaan scheiden

leave a comment »

singel262Singel 262 gaat scheiden. Tot 1 januari blijven de uitgeverijen die nu in drie panden aan het Amsterdamse Singel zitten op hun plek, daarna vindt er een tweedeling plaats waarbij Querido Kind in een merkwaardige positie is gemanoeuvreerd. De Arbeiderspers, Athenaeum – Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Querido worden verkocht – aan huidig directeur Paulien Loerts en een anonieme investeerder – en gaan zelfstandig verder als een autonome ongebonden uitgeverij van literaire fictie en non-fictie, van klassieken, kinderboeken en spannende boeken; ongetwijfeld onder de bekende namen. Er wordt nog een pand gezocht.
De kinderboekenuitgeverijen blijven bij WPG en gaan met de tijdschriften naar een pand aan het einde van de Wibautstraat in Amsterdam. Dat wil zeggen: Leopold en Ploegsma. Querido Kind blijft horen bij WPG, maar zal worden gehuisvest bij de literaire uitgeversgroep.
Paulien Loerts: ‘In de gesprekken met WPG hebben we steeds benadrukt dat Querido en Querido Kinderboeken bij elkaar horen. Natuurlijk is het belangrijk dat de kinderboekenuitgeverijen van WPG, Querido Kinderboeken, Leopold, Ploegsma en Zwijsen commercieel samenwerken. Tegelijkertijd echter hechten we grote waarde aan de redactionele samenwerking van Querido Kinderboeken met de literaire uitgeverijen. Om die reden zal Querido Kinderboek zowel met WPG als met de zelfstandige uitgeverijen samenwerken.’

WPG maakt zelf in het juist uitgegeven persbericht geen melding van de bijzondere positie van Querido Kind: ‘Nu de interne reorganisatie haar beslag heeft gekregen, zet WPG Uitgevers de eerste stap naar een nieuwe toekomst. De gekozen strategie leidt tot een hergroepering van de boekactiviteiten. Die zullen in Nederland worden geconcentreerd rondom De Bezige Bij, A.W. Bruna en de kinderboekfondsen Leopold, Ploegsma, Querido Kinder- en jeugdboeken en Zwijsen Algemeen. Voor de uitgeverijen Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum – Polak & van Gennep, is een management buy out voorzien. Hiertoe is een letter of intent ondertekend door WPG en de huidige directeur van deze uitgeverijen, Paulien Loerts. Partijen menen dat met het verzelfstandigen het meest recht wordt gedaan aan de faam en traditie van de vier uitgeefhuizen.’

Zal dat wel goed gaan? Als papa en mama gaan scheiden en één van de kinderen moet met het ene been in papa’s huis staan en met het andere in mama’s huis, dan creëer je een spagaat van jewelste. Is hier een kind van de rekening in de maak? Ik begrijp het dilemma wel: Querido 18+ bij de een en Querido 18- bij de ander, dat kun je een uitgevershuis eigenlijk niet aandoen.

Wie toegang heeft tot de website van Boekblad.nl kan daar een verhelderend betoog aantreffen van Lucie Th. Vermij.

Written by Ted

13 mei 2014 bij 13:59

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: