tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Seks en de zonde

leave a comment »

halsema bouazzaFemke Halsema en Hassnae Bouazza verzorgen voor de NTR een serie over islamitische vrouwen: Seks en de zonde. Een vervelende titel, omdat je al gauw doorhebt dat het over veel meer gaat dan seks en zonde; het gaat om de vrijheid die (islamitische) vrouwen in hun hoofd hebben en de ruimte die ze krijgen/nemen om zich te ontplooien. In dat kader is het heel goed dat Halsema ook haar eigen vrijheid – of wat daarvoor doorgaat – in ogenschouw neemt en te pas en te onpas over haar eigen opvoeding en ervaringen spreekt. Juist doordat ze open is over zichzelf in haar gesprekken met vrouwen, zijn die vrouwen ook min of meer open naar haar toe. Min of meer, want de terughoudendheid die je bij de geïnterviewde vrouwen waarneemt is tekenend voor de toon van het programma. Vrouwen die hun hoofddoek hebben afgedaan omdat ze vrij willen zijn, zijn dat niet. Niet per se. Niet echt. Eén van hen zegt dat er duiveltjes en engeltjes in haar hoofd zitten die in haar strijden om het goede en het kwade. Halsema vraagt wat dat duiveltje is. Genieten, zegt Fadwa Kartoubi. Tja, als je denkt dat genieten slecht is en boetedoening goed, kun je dan vrij zijn?

Iets soortgelijks was ook te zien in de VPRO-serie 24 uur met, waarin Theo Maassen met Ali B sprak. Ali B zei dat hij dolblij is met zijn besneden penis en ook zijn eigen zoon heeft laten besnijden. Hij was daar tamelijk pragmatisch over: als het niet al was gebeurd toen hij een klein kindje was, had hij het moeten doen toen hij volwassen was en tegen zo’n ingreep zou hij opgezien hebben. Terwijl vrijheid – in mijn optiek en ook in die van Maassen – betekent dat je de beschikking krijgt, hebt en houdt over je eigen lichaam en zélf in de gelegenheid gesteld moet worden om je te laten besnijden of niet (los van medische noodzaken). Het aardige van de aflevering met Ali B is dat hij nu juist vindt dat Maassen bekrompen denkt. Daar zal ook wel een grond van waarheid in zitten, want wij groeien allemaal op met denkbeelden die we niet helemaal zelf hebben uitgevonden.

Ik heb met veel plezier naar de eerste aflevering van Seks en de zonde gekeken en dat kwam ook wel door een hoog gezelligheidsgehalte. In aflevering 2, afgelopen zondag, ging Halsema op reis om met buitenlandse vrouwen te praten. Spannend, omdat vrouwen in streng islamitische landen die voor zichzelf en hun sekse opkomen niet zelden om het leven worden gebracht. Of ontvoerd worden uit hun school, omdat er mannen zijn die niet willen dat vrouwen zich ontplooien. Wat Veena Malik, een Pakistaanse schone, overkomt, is terug te zien bij Uitzending gemist. De eerste aflevering is hier terug te zien.

De foto is van Merlijn Doomernik.

Written by Ted

21 mei 2014 bij 07:15

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: