tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De broodexpert van de Albert Heijn

with 5 comments

Scan-621Bij de Allerhande, het blad van Albert Heijn, zijn de goeie tekstschrijvers nu echt helemaal de tent uitgewerkt. Ze hadden eerst nog een leuke koppenbedenker met nichtenhumor en die hebben ze afgevoerd naar de vleeswarenafdeling (zie hier). Nu hebben ze iemand aan de slag laten gaan die zich voordoet als smaakpanel en expert, en dat is tenenkrommend. Zo voeren ze een “Christiaan Vette” op. Die zou broodexpert zijn bij AH, maar wat hij zegt is van zo’n potsierlijkheid dat je maar beter je brood ergens anders kunt kopen dan bij AH, want als dát een expert is, dan is onze gezondheid in gevaar. Hij zegt: ‘Deze ontbijtproducten van de bakkerijafdeling zijn bereid van uitsluitend basisingrediënten.’ Dat zou een expert nooit zeggen. Een broodexpert zegt dat hij brood bakt, niet dat hij een ontbijtproduct bakt. Een broodexpert zou zijn station bakkerij noemen en niet bakkerijafdeling. Een broodexpert zou iets zinnigs zeggen, in plaats van pure onzin verkopen met zijn “uitsluitend basisingrediënten”. Hij bedoelt dat er geen bestanddelen zijn toegevoegd die niet in brood hóéven, maar dat zegt hij niet omdat hij geen broodexpert is.

Het woord ingrediënt is van betekenis aan het veranderen. Het betekent eigenlijk bestanddeel, maar het wordt steeds vaker gebruikt om aan te geven dat het een natuurlijke en gezonde en soms zelfs exclusieve toevoeging is. Ik meen dat het Peijnenburg is die in een reclame van een koek beweert dat die bestrooid is met ingrediënten.

Op de volgende bladzijde van de Allerhande doet ene “Ralf” van het smaakpanel iets soortgelijks. Die zegt: ‘Knap dat lekker zoet zo verantwoord kan zijn.’ Hij zegt dat omdat in het stukje erboven staat dat er in een bepaald snoepje geen gluten, lactose, gelatine, noten, ei en soja zitten. Nee, er zit ook geen buskruit, nagellak en Chinees porselein in! Maar wel suiker en dat is helemaal niet zo verantwoord als “Ralf” ons wil doen geloven.

Nog even terug naar de broodexpert van zo-even. Wat hij wil suggereren is dat er geen broodverbeteraar in zit. Nu wilde ik even opzoeken wat de naam is van broodverbeteraar, dus ik zocht ernaar op internet. Ik kwam bij de Wikipedia-pagina over broodverbeteraar en daar staat:

Broodverbeteraar is een term die wordt gebruikt voor uiteenlopende ingrediënten van brood maar niet voor de basis-ingrediënten meel, water, gist en zelden voor basis-ingrediënt zout.

En nu is meteen duidelijk waar de broodexpert van AH zijn expertise vandaan heeft!

Written by Ted

26 mei 2014 bij 07:30

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Met kinderen van groep 4 had ik een gesprek over het begin en we probeerden het begin van brood te ontdekken.
  Ingrediënten, zei er een.
  We keken elkaar zeer tevreden aan, want daar kwam toch maar even een moeilijk woord, goed uitgesproken, langs.
  De vraag die volgde was welke ingrediënten. Daarna zochten we daar het begin van.
  Ik wist niet dat we tijdens dat gesprek zo Allerhandig bezig waren. Was de broodexpert bij het gesprek geweest dan had hij vast een betere tekst geschreven.
  Het was trouwens een prachtig gesprek waarin de kinderen concludeerden dat de zee uit een zaadje komt. Daar was ik uit mezelf niet opgekomen.

  Co

  26 mei 2014 at 07:42

 2. Wat een leuk onderwerp om met de klas over te filosoferen!

  Ted

  26 mei 2014 at 09:33

 3. Hij bestaat wel, schijnt:
  http://www.jobnet.nl/best-graduates/top-100-young-professionals/2013/top-100/christiaan-vette.html
  en zegt mooie dingen:
  “Het gaat nu om strategie. Maar de klant moet altijd voorop staan.”
  “Ik zoek nu innovatie in het brood.”

  Pep

  26 mei 2014 at 23:12

 4. O, wat grappig! Op de website die je aanhaalt pompt hij zichzelf op met heel veel lucht. Dat is best vertederend.

  Ted

  27 mei 2014 at 00:08

 5. Blijkbaar kom je zo in de top 100 young professionals…

  Pep

  27 mei 2014 at 07:04


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: