tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Aaf Brandt Corstius: ‘Niemand kan meer een fatsoenlijk kinderboek schrijven.’

with 17 comments

aafOp 26 juni worden door de CPNB in Amsterdam de jaarlijkse Griffels, Penselen, Paletten en Vlag&Wimpels uitgereikt aan kinderboekenmakers wier namen dán pas bekendgemaakt zullen worden (vroeger was dat de eerste dinsdag van juni of de dagen eromheen). Eén van de sprekers op 26 juni is de journalist en columnist Aaf Brandt Corstius, en uit een door Marlies Slegers overgeleverde column uit de Volkskrant blijkt die niet enthousiast over het hedendaagse niveau van kinderboeken:

‘Bij het voorlezen van kinderboeken (…) blijkt elke keer weer dat er na de Grote Drie – Lindgren, Schmidt en Dahl (…) – niemand meer is opgestaan die een fatsoenlijk kinderboek kan schrijven. Goed, dat is flauw; fatsoenlijke kinderboeken zijn er genoeg, en ik lees ze ook wel voor, want je kunt niet altijd weer met een van die drie schrijvers aankomen, bovendien hebben kinderen aanzienlijk minder smaak in kinderboeken dan volwassenen (…). Maar de echt goede kinderboeken, die zijn allemaal van Astrid, Annie en Roald.’

Natuurlijk mag zij dat zo vinden, maar heeft ze gelijk? Nee. Haar oordeel kan niet anders dan vertekend zijn door jeugdsentiment, door het verschijnsel dat ze zelf aanhaalt: dat kinderen minder smaak zouden hebben dan volwassenen, en dat zijzelf als kind dus ook minder smaak gehad moet hebben dan zij nu heeft als volwassene. Haar kindersmaak is een rol blijven spelen bij wat ze er nu van vindt – en dat is een verschijnsel dat bijna iedereen wel kent: trouw aan de kinderboeken die je mooi vond toen je een kind was.

Maar wie werkelijk met een dosis objectiviteit naar de kinderboeken van toen en nu kijkt, kan niet anders dan concluderen dat de kinderboeken van nu beter zijn dan die van toen. Echter, niet omdat de schrijvers beter zijn, maar omdat kinderboeken tegenwoordig veel beter begeleid worden dan vroeger. Wie bijvoorbeeld Wiplala van Annie M.G. Schmidt leest in een uitgave van destijds, schrikt zich het leplazerus door de matige kwaliteit ervan. In die tijd stond het redigeren van kinderboeken nog in de kinderschoenen, áls er al werd geredigeerd. Tegenwoordig werken gespecialiseerde redacteuren aan kinderboeken, en het zijn zíj die ervoor hebben gezorgd dat het niveau van het kinderboek sterk is verbeterd.

 

Written by Ted

3 juni 2014 bij 07:28

Geplaatst in Diversen

17 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. +1000!!

  boterletters

  3 juni 2014 at 09:07

 2. Lindgren, Schmidt en Dahl? Nou, dan is Aaf Brandt Broodcorstius toch wel flink de weg kwijt. Het moet natuurlijk zijn: Lindgren, SMIT en Dahl!

  Peter Smit

  3 juni 2014 at 09:24

 3. Ik vroeg me toch al af waarom juist ABC ons komt toespreken op 26 juni. Kon het CPNB niet iemand inhuren die wel verstand heeft van kinderboeken?

  Ilse Bos

  3 juni 2014 at 10:16

  • Er is her en der wel een zekere traditie bij om sprekers uit te nodigen die de knuppel in handen hebben gekregen maar niet weten waar het hoenderhok is. Of nee, die de klepel in de klok gooien. – Hè, hoe was het nou ook alweer?

   Ted

   3 juni 2014 at 10:38

  • Het CPNB huurt wel vaker mensen in die geen verstand van kinderboeken hebben, maar wel bekende Nederlander zijn.Dat leidt weleens tot gekromde tenen in de schoenen van de kinderboekenliefhebber. Bijvoorbeeld het optreden van Dolf Jansen tijdens de uitreiking van de Zilveren Griffels vorig jaar. Hij had geen flauw idee waar hij het over had toen hij de prijswinnaars interviewde. Hij had ook niet de moeite genomen de flaptekst van de bekroonde boeken te lezen.Derhalve draaide de inhoud van het interview vooral om de vraag hoe charmant de prijswinnaar was en of hij/zij een grappige naam had.
   Het inhuren van een bekende Nederlander kan ook goed uitpakken, zoals bij de uitreiking van de Gouden Griffel waar Dieuwertje Blok op professionele en leuke wijze de uitreiking presenteerde.

   Overigens verheug ik mij enorm op het optreden van ABC in het hol van de leeuw.

   Susan

   3 juni 2014 at 10:41

 4. Met de tekst van Ted ben ik het eens, met de column van Aaf Brandt Corstius helemaal niet ! ik krijg de indruk dat zij niet (goed)op de hoogte is van het kinderboekenaanbod ! ik noem een paar schrijvers : Edward van de Vendel, Jan Paul Schutten,Harm de Jonge, Bibi Dumon Tak, Simon van der Geest,Ted van Lieshout,enz. En zo zijn er nog meer. Deze auteurs schrijven prachtige kinderboeken. Aaf mag haar mening natuurlijk geven, maar ik zou tegen haar willen zeggen : laat je eens goed voorlichten over het kinderboekenaanbod in Nederland ! Ik merk dat ik me erover opwind, maar het is zo dat ik al jaren geniet van mooie kinderboeken !

  maries krekelberg

  3 juni 2014 at 10:24

 5. Je kunt Aaf niet serieus nemen. Ze vergeet niet alleen giganten als C.S. Lewis en Carroll te noemen, ik denk misschien wel de meest invloedrijke kinderboekenschrijvers van de laatste vijftig jaar, ze slaat ook de Shakespeare van onze tijd over, Neil Gaiman. Verder vergeet ze Paul Biegel, Jan Terlouw, enz., enz.

  kerstin_vogel@hotmail.com

  3 juni 2014 at 11:09

 6. Ik vind het altijd flauw als mensen met een ‘klassieke’ achternaam (zoals Brandt Corstius) alleen klassieke namen willen laten gelden in een bepaald vak. Dat getuigt van arrogantie en ook van bekrompenheid. In het Duits noem je zoiets ein Armutszeugnis. Ikzelf heb een behoorlijk oeuvre van naar het Duits vertaalde kinder- en jeugdliteratuur op mijn naam staan (na meer dan 20 jaar in het vak) en laat me niet graag wijsmaken dat deze auteurs er allemaal niet toe zouden doen.

  Rolf Erdorf

  3 juni 2014 at 11:44

 7. Waarom neemt iedereen deze halfslachtige en niet erg geïnformeerde stelling zo serieus, waarvan iedereen heus aanvoelt dat ze hem zelf nauwelijks serieus neemt? Waarom laat iedereen zich zo prikkelen? Terwijl Ted er in dit blogje juist zo wijs en rationeel op reageert!

  Is het misschien een idee om Aaf Brandt Corstius op – of in de aanloop naar – het evenement eind deze maand duidelijk te maken dat er werkelijk evenknieën van Schmidt, Dahl en Lindgren te vinden zijn in de huidige jeugdliteratuur? Zit toch niet zo bij de pakken neer, laat toch op een niet-verongelijkte toon van je horen!

  Thomas

  3 juni 2014 at 13:25

 8. Maar… maar… die tomaten dan die we alvast terzijde hebben gelegd voor 26 juni? De pek en veren dan die we hebben besteld? De kar waarmee we haar door het dorp wilden rijden? Die hebben we al gehuurd zonder dat we een annuleringsverzekering hebben afgesloten!

  Ted

  3 juni 2014 at 13:47

 9. nieuws van 2 febr.: Zwevegem – Dinsdag mag Ortwin Jaumain in de potten roeren in het tv-programma Komen Eten op VIER. Niet zomaar kookpotten. Hij maakt lamsvlees klaar in een ketel met pek.
  Dus je kunt altijd nog gaan picknicken.

  Co

  3 juni 2014 at 18:56

 10. Ik heb er nog eens over nagedacht, maar ik ben het toch met Aaf Brood Corstius eens. Niemand schrijft meer voor kinderen, iedereen schrijft voor prijzen, aanzien en subsidies. Pracht en praal regeren, en maar klagen dat kinderen alleen oog hebben voor Harry Potter en Geronimo Stilton. Terwijl het juist goed is van die kinderen, dat ze een lange neus trekken naar al die over het paard getilde schrijfmeneertjes en – mevrouwtjes, en kiezen voor hun eigen smaak. Die heus niet ontwikkeld hoeft te worden in de richting van de hogere literatuur. Lees een boek en leer een vak. Daarna zetten we een cd op van Arzbach, Brunt & Smit en gaan we kaasfonduen. En dan? Laat ik dit zeggen: er worden de laatste jaren veel te weinig kinderen geboren!

  Peter Smit

  3 juni 2014 at 19:47

 11. Jouw leuze, Peter, zou dus eigenlijk luiden: niet lezen maar kezen!

  Ted

  3 juni 2014 at 22:14

 12. Aaf for president!

  Paul van Loon

  4 juni 2014 at 01:11

 13. Ik denk dat ik maar eens een kinderboek ga schrijven.

  flip

  4 juni 2014 at 06:25

 14. Ik zeg: honderd hoeraatjes voor Marcel van Driel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: