tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Telegraaf jaagt op Volkert van der G.

with 6 comments

[Foto op verzoek van de fotograaf van de bronfoto verwijderd] – De Telegraaf heeft vandaag foto’s van Volkert van der G. gepubliceerd. Waarom doet zo’n krant dat nou? Uit het hoofdredactioneel commentaar blijkt dat de krant zich beroept op de vrijheid van meningsuiting en stelt: ‘Alom wordt aangenomen dat Van der G. in het huidige tijdsgewricht een veel zwaardere straf zou krijgen.’ De Telegraaf gaat dus op de stoel van de rechter zitten en publiceert de foto’s om mensen die een appeltje met Van der G. te schillen hebben maar niet weten hoe hij eruitziet van dienst te zijn. Wat nu als iemand via deze foto’s Van der G. te grazen neemt? Is de Telegraaf dan verantwoordelijk? Dat lijkt me wel, omdat de krant expliciet gelegenheid heeft geboden en de gevolgen heeft kunnen inschatten.
De Telegraaf: ‘Deze zaak is in alle opzichten zo uitzonderlijk, dat het gerechtvaardigd is om de beeltenis van Van der G. te tonen. Met de publicatie van de foto’s wordt geen onrechtmatige inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer. Het gaat om neutrale foto’s, die niet in het privédomein zijn gemaakt. Bovendien heeft Van der G. geen bezwaar gemaakt. Gelet op de brandende publieke belangstelling voor deze zaak, zal Van der G. publicatie van deze foto’s hebben te dulden zolang de beelden nog nieuws- en informatiewaarde hebben.’ Daar had nog één zinsdeel achter kunnen staan: en tot Van der G. dood is.

Waar ik ondanks alles erg om moest lachen was de zin: ‘Bovendien heeft Van der G. geen bezwaar gemaakt.’ Elders schrijft De Telegraaf namelijk: ‘Bij zijn voorwaardelijke vrijlating op 2 mei is door justitie bepaald dat hij geen enkel contact mag hebben met de pers.’ Dus Van der G. mócht geen bezwaar maken, want dat zou contact met de pers betekend hebben.

Written by Ted

17 juni 2014 bij 12:23

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Afschuwelijk vind ik het dat de Telegraaf zoiets doet. Maar wat een goed idee om zijn gezicht te veranderen, als iedereen dat nou zou doen en zou delen via social media zouden we niet meer weten hoe hij er uit ziet 😉

  Milja

  17 juni 2014 at 12:34

 2. Hoezo? Is dat Volkert van der G. niet dan?

  Ted

  17 juni 2014 at 12:46

 3. Een van de vele gezichten van Volkert van der G.

  Milja

  17 juni 2014 at 13:04

 4. goede keuze van het reservegezicht en volkomen waar stuk.

  helen van vliet

  17 juni 2014 at 15:08

 5. Het heeft geen zin om een foto van V. van der Graaf te plaatsen, deze heeft geen nieuwswaarde. Hij heeft z’n staf uitgezeten en krijgt een kans om een nieuwe start maken, dat hij daarin slaagt wordt door De Telegraaf ingeperkt en dit zou bestraft moeten worden.

  Michel

  17 juni 2014 at 20:50

 6. Ik geloof niet dat er een straf is die De Telegraaf onwelgevallig zou zijn: elke straf levert aandacht op voor de krant.

  Ted

  18 juni 2014 at 00:09


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: