tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Het nevengeschikt recht

leave a comment »

teevenIk wil nog even doorgaan op het bericht van gisteren: De Telegraaf plaatste foto’s van Volkert van der G. en verantwoordde dat onder meer door in te spelen op het volksgevoel dat Van der G. niet zwaar genoeg gestraft zou zijn.

Er is een soort nevengeschikt recht aan het ontstaan: als de uitspraak van de rechter de overheid, de krant of het volk niet bevalt, wordt daar actie op ondernomen. Recente voorbeelden zijn het plaatsen van foto’s van Volkert van der G. omdat De Telegraaf het mede namens veel Nederlanders oneens was met de vrijlating van Van der G.; NRC Handelsblad maakte het woonadres van een herplaatste pedofiel bekend omdat veel mensen vinden dat veroordeelde pedoseksuelen niet vrijgelaten mogen worden en dus de buurt uitgejaagd moeten worden; omdat het hele land ontwricht heette te zijn “dwong” de politiek de rechtelijke macht te besluiten dat pedofielen zich niet meer mogen verenigen; staatssecretaris Teeven (foto) heeft al vele malen laten blijken dat hij het niet met het oordeel van de rechter eens is en wetten wil veranderen om buiten de rechter om recht te doen. – En ga zo maar door.

Het recht wordt steeds meer een product. Je steekt een thermometer in de reet van de samenleving en meet de gevoelstemperatuur. En als het volk verhoging heeft (de officiële term die men ervoor gebruikt luidt: “ontwricht”), komen de politiek en de media in actie om te marchanderen met het recht. Steeds vaker fungeert het recht – hoe we het recht onze kant op kunnen buigen – als de speen waaraan de maatschappij kan sabbelen als de diagnose “ontwricht” is gesteld.

Eigen rechter spelen mag nog niet, maar als er een ietwat breder draagvlak voor gevonden kan worden mag het een beetje wel. – Binnenkort in de reclame: bij twee keer krom één keer recht voor de helft van de prijs.

Written by Ted

18 juni 2014 bij 07:45

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: