tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kinderboekenprijzenregen weer neergedaald

with 4 comments

GP14_Zilveren-Griffel-2014_200Gisteren werden door de CPNB de jaarlijkse Zilveren Griffels, -Penselen, -Paletten en Vlag & Wimpels uitgereikt in een loods op een fabrieksterrein in Amsterdam. Het was er behoorlijk vol en dat had wellicht te maken met het mooie weer en/of met het gegeven dat dit keer vrijwel niemand op de hoogte was gebracht van wie er een prijs zou krijgen. Mogelijk waren er dus veel auteurs die kwamen kijken of ze iets gewonnen hadden; daar stond dan weer tegenover dat er auteurs waren die juist níét waren gekomen omdat ze de procedure vervelend vinden. En die ís ook vervelend. Vroeger – zegt opa Ted – kreeg je enige uren vóór het persbericht naar buiten werd gebracht te horen dat je in de prijzen was gevallen. Je had een paar uur om heerlijk in het geheim feest te vieren met je directe familie. En als je niks gewonnen had, en dus niks gehoord had vóór de bekendmaking van de prijzen, kon je in stilte en zonder pottekijkers je teleurstelling of verdriet verbijten. Dat kan nu niet meer.
De auteurs die waren gekomen en hoorden dat ze gewonnen hadden waren ópgetogen, maar íngetogen opgetogen om de collega’s die niet gewonnen hadden niet voor het hoofd te stoten, en alle kinderboekenmakers die naast de prijzen grepen – de meesten – moesten sportief zijn en doen of het ze niks kon schelen. Dus eigenlijk was niemand in opperste staat. – Kom, ik kan wel concreet zijn: ikzelf was gekomen omdat ik me in mijn hoofd had gehaald dat Philip Hopman wel eens een Penseel zou kunnen krijgen voor Boer Boris in de sneeuw. Hij zat naast me en kreeg niks; ik kreeg voor dat boek, volkomen onverwacht, een Vlag & Wimpel! Hartstikke fijn natuurlijk, maar omdat Philip niks kreeg zat ik daar met gemengde gevoelens.
Zó werkt dat nu eenmaal. – Verdorie, waarom zijn er ook maar twéé Penselen in totáál in plaats van twéé per categorie, zoals bij de Griffels?
Er waren mensen die daar beter mee om konden gaan dan ik. Ik dacht dat Anna Woltz een Zilveren Griffel zou krijgen. Niet. Ze kreeg een Vlag & Wimpel en zorgde er met haar opgewektheid eigenhandig voor dat de rest van de middag de zon bleef schijnen!

Het nieuwe systeem dat de CPNB hanteert (wie-wint-blijft-geheim-tot-de-uitreiking) zorgde voor een uitglijder: omdat de winnaars niet vooraf geïnformeerd waren had de CPNB erop gelet dat er in ieder geval van de winnende uitgeverijen iemand aanwezig was om de prijs in ontvangst te nemen, ingeval de auteur verstek liet gaan. Dit bracht één zo’n medewerker in vreselijke verlegenheid. Ze was er wel om de prijs in ontvangst te nemen, maar had geen flauw idee wie de winnaar was en dacht dat het om een man ging, terwijl het een vrouwelijke auteur betrof. Dat was voor ie-der-een gênant: voor de vertegenwoordigster van de uitgeverij die van ellende begon te hinniken, voor de aanwezigen die beter wisten dan de uitgeverij dat het om een vrouwelijke auteur ging, voor het publiek dat plotseling snapte dat het niet vanzelfsprekend is dat uitgeverijen weten van wie ze boeken uitgeven, en voor de CPNB die had gezorgd voor een podium van glad ijs. – Maar datzelfde podium liet tegelijkertijd ook de positieve keerzijde zien: vrijwel alle uitgevers/redacteuren die prijzen in ontvangst namen namens auteurs die er niet waren deden dat – hoewel noodgedwongen onvoorbereid! – professioneel, uitstekend, enthousiast, enthousiasmerend, en met bevlogenheid! Bravo!

En dan de prijzen.

Coco of het kleine zwarte jurkje van Annemarie van Haeringen en Het raadsel van alles wat leeft van Floor Rieder wonnen Zilveren Penselen en één daarvan wordt in oktober in Goud omgezet. Jan Paul Schutten kreeg voor het laatstgenoemde boek een Zilveren Griffel, hetgeen zo totaal verwacht was, dat het geen verrassing meer was. Griffels waren er verder voor Bette Westera,  debutant Emiel de Wild, Gil vander Heyden en Hans en Monique Hagen. Ook Stian Hole kreeg Zilver en Jef Aerts kreeg er zelfs twéé. Opmerkelijk was dat Jean Reidy een Griffel kreeg: de bewerking van Bart Moeyaert was echter zo vrij dat je je kunt afvragen of de prijs niet naar de bewerker/vertaler had moeten gaan. Maar ja, ik wil niet wéér pleiten voor een Griffel voor vertalers; ik heb dat al zo vaak & vergeefs gedaan.
Eén van die boeken krijgt aan het begin van de Kinderboekenweek de Gouden Griffel.

Vlag en Wimpels waren er voor: Komako Sakai, Mathilde SteinHarm de Jonge, Enne Koens, Marco Kunst, Marjolijn Hof, Ellen van Velzen, Anna Woltz, Joukje Akveld & Annemarie Terhell, Marije van der Hoeven en Edward van de Vendel. De Penseeljury kende Vlag & Wimpels toe aan Henriette Boerendans, Xavier Deneux en Ingrid Godon en Zilveren Paletten aan Anton Van Hertbruggen en Jon Klassen.

Allen: hartelijk gefeliciteerd!

Zie voor de lijst met titels en uitgevers en het juryrapport erbij hier.

Written by Ted

27 juni 2014 bij 07:38

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Heel fijn dat je het zo verwoordt, Ted. Zeker in deze tijden is het nogal bepalend voor je toekomst of je wel of niet bekroond wordt. Verder mis ik ook heel erg de persoonlijke dankwoorden van vroeger, dat was een prachtig programmapunt en een manier om alle schrijvers een klein beetje te leren kennen.

  Marit Törnqvist

  27 juni 2014 at 11:28

 2. Dank je, Marit. Als ik mocht kiezen keerden we weer terug naar voorheen: toen kreeg je eerst te horen dat je wat won en had privé een feestje, daarna ging je de prijs halen en had je nóg een feestje. Nu is het een soort massa-huwelijk geworden met een heleboel winnaars tegelijkertijd en nog meer mensen die niks gewonnen hebben en dat net te horen hebben gekregen.

  Ted

  27 juni 2014 at 15:34

 3. Dit is op Denis blogt! herblogd.

  Denis Stirler

  27 juni 2014 at 21:54

 4. […] Gelukkig bleef één iemand er onaangedaan onder volgens Ted van Lieshout: […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: