tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De grootste kletsmajoor

leave a comment »

Screenshot 2014-07-04 10.32.13De Consumentenbond geeft zo nu en dan schopjes tegen producenten die met hun verkoopwaar een hoop onzin verkopen. Je kent die verkooppraatjes wel: nu zonder suiker staat er dan op een fles water. Enfin, ik heb er een heel boek over geschreven: Nu in handige meeneemverpakking.

Nu heeft de Consumentenbond drie artikelen uitgekozen die meedingen naar de Grootste Kletsmajoor. AH Guacamole, Rivella en Healthy People zijn de kandidaten. De smoezen die de producenten hebben om hun onzinberichtgeving te verantwoorden liegen er niet om en geven meteen inzicht over hoe de producent dénkt: AH geeft aan dat producten die naar een kennelijk ingrediënt genoemd zijn, dat ingrediënt niet hoeven te bevatten. Met andere woorden: AH vindt dat als er op een bakje kersen staat dat het kersen zijn, er daadwerkelijk kersen in moeten zitten, maar als er op een potje kersenjam staat, dat daar geen kersen in hoeven te zitten.

Ook Rivella belazert de boel, maar dan door maar half te informeren. Omdat er niet op staat dat er alléén natuurlijke ingrediënten inzitten, vindt de fabrikant dat er gerust op mag staan dat het natuurlijke ingrediënten bevat. Ja, zo lust ik er nog wel een paar: alles wat eetbaar is bevat natuurlijke ingrediënten, want water is een natuurlijk ingrediënt en dat zit overal in. Zo beredeneerd bevat álles natuurlijke ingrediënten.

Ik was geneigd mild te zijn voor Healthy People. Ik drink dat vrij graag en wéét dat het hoofdzakelijk druivensap is. Maar alle producenten van sappen doen hoofdzakelijk druivensap, appelsap of sinaasappelsap in hun vruchtensappen die naar bijvoorbeeld frambozen, kiwi en mango zijn genoemd. Dat doen ze omdat die basissappen goedkoop zijn, niet omdat ze uitstekende smaakdragers zijn. 100% frambozensap is een veel betere smaakdrager van frambozensap dan 99,9% druivensap en 0,1% framboos. Dus die reactie van Healthy People vind ik echt misleidend.

Als je een stem wilt uitbrengen, doe dat dan hier.

Written by Ted

18 juli 2014 bij 11:59

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: