tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kindermisbruik, maar dan anders (2)

leave a comment »

babydessin-met-pikkie(Vervolg van gisteren)

Een andere foto zorgde in Amerika voor ophef – of eigenlijk geen foto maar een dessin waarvan ik hier een foto laat zien. Na aandachtige bestudering kwam een 23-jarige vader, die zijn dochtertjes de fles gaf, tot de ontdekking dat in het dessin op de rompertjes die zijn baby’s al weken droegen het mannelijk geslachtsorgaan te ontwaren was. Hij riep zijn vrouw erbij en toen die het ook zag waren ze verbolgen en onthutst. Onmiddellijk verwijderden ze de kleren uit de garderobe van de tweeling en klaagden bij de maker van de kleding. Omdat tegelijkertijd ook een andere klant zo oplettend was om het pikkie in het dessin op te merken, verwijderde het kledingmerk de kleertjes uit de winkels. – Lees hier het hele bericht. Daar staat onder meer te lezen dat door vereenvoudiging en misdruk het dessin zijn huidige staat kreeg.

Wie per se wil kan inderdaad tot de conclusie komen dat in het dessin een piemeltje te ontwaren is. Nou en? Lekker laten zitten en er om lachen, zou ik zo zeggen. Leuk om op te wijzen als er visite is. De kans dat kleine kindjes getraumatiseerd raken doordat ze liggen in zo’n rompertje lijkt me nihil, tenzij de ouders hysterisch raken en de kleding van de lijven van hun kroost rukken.

Het is komen overwaaien uit puriteins Amerika, maar ook hier wordt steeds gevoeliger dan wel heftiger gedaan over onschuldige dingen en over minder onschuldige dingen die stilletjes overgaan als je ze met rust laat. Steeds vaker zetten mensen hun schroom opzij om luidkeels kond te doen van een steekje los in hun eigen geest door ongepast te reageren op dingen waar je voor hetzelfde geld je schouders over kunt ophalen. Om de haverklap is tegenwoordig de samenleving ontwricht door een randje onderbroek op een foto van kinderen of door een foutje in kinderkleding. De samenleving is constant oververhit en veel te mensen laten zich dat welgevallen.

Om de een of andere reden gaat de samenleving daar zelfs in mee; een verontrustend voorbeeld daarvan zijn de politiek en de rechtelijke macht die het niet zelden hebben over ontwrichting van de samenleving als er in werkelijkheid nauwelijks iets aan de hand is.

De wijze waarop de ombudsvrouw van de Volkskrant reageerde op de klacht van een lezer (zie het weblogbericht van gisteren) getuigde van beschaving en van respect, maar ook van het gedogen van zulk soort gedrag. Door serieus in te gaan op mensen die op deze wijze wanreageren – ik weet er even geen beter woord voor – en ze een klankbord te geven, sanctioneer je zulk ongepast gedrag en dat moeten we niet willen. – We moeten kinderen de ruimte bieden om onbekommerd te spelen en op te groeien, zonder de last op hun smalle schoudertjes van volwassenen die naar hartelust seksualiseren.

(Morgen het slot)

Written by Ted

23 juli 2014 bij 07:32

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: