tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Uitgeven in eigen beheer niet voor iedereen weggelegd

with 4 comments

volkskrantUitgeven in eigen beheer heeft de toekomst, stelt Maarten Carbo in de Volkskrant. Ik denk dat het wishful thinking is van Carbo: de meeste schrijvers zijn niet geschikt om  – niet zelden naast een andere baan – creatief werk te verrichten (wat een boek schrijven is) én het ook nog eens te exploiteren. Ze hebben er ook geen zin in, op enkele ondernemende types na. Wat ik wel als toekomstbeeld zie, is dat uitgevers agenten-zonder-personeel worden die schrijvers begeleiden bij het exploiteren van hun boeken.

In zijn betoog stelt Cargo dat er opvallende boeken zullen komen als schrijvers in eigen beheer gaan uitgeven. Ja, opvallend in de zin van: heel veel bagger en zo heel nu en dan een pareltje. Rechtvaardigt dat het uitgeven van die tonnen op papier bedrukte rommel?

Written by Ted

28 juli 2014 bij 08:15

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dit is op Denis blogt! herblogd.

  Denis Stirler

  28 juli 2014 at 08:30

 2. Ik heb drie boeken in eigen beheer uitgegeven maar dat was zeker niet mijn eerste keus. Ze verdwenen geruisloos in een oceaan van goedbedoelde amateurschrjjverij. Recensenten en boekhandelaren negeren deze boeken stelselmatig waardoor alleen mond op mond-reclame een verkoopverhogend effect kan hebben. Dat gebeurt dan wel eens (sonja bakker) maar bij hoge uitzondering en alleen bij boeken die commercieel genoeg zijn. Buitenissige boeken, en ook de literair interessante boeken die een groter publiek verdienen, blijven als uitgave in eigen beheer onopgemerkt aan het randje van de marge liggen. Schrijvers van bijzondere boeken hebben juist de pr-kennis en -kunde van een erkende uitgeverij nodig.
  Uitgeven in eigen beheer is leuk voor mensen die niet meer ambiëren dan hun werk aan familie en vrienden te kunnen laten lezen. Elke schrijver die verder wil komen blijft afhankelijk van een officiële uitgever.

  Tim Gladdines

  28 juli 2014 at 09:49

 3. Je hebt gelijk, Ted. Voor een artikel over het nieuwe uitgeven (voor het volgende nr. van VVL.nu) heb ik een aantal grotere zelfstandige boekhandels gebeld. Hun mening over in eigen beheer uitgeven was unaniem: te weinig redactie op de tekst, veel taalfouten, overlap in tekst, woorden die alleen in een bepaalde streek begrepen worden etc. Boekhandels willen alleen plaatselijke of streekgebonden boeken inkopen, voor de rest van wat in eigen beheer wordt uitgegeven hebben ze geen belangstelling. Verkopen haal je in eigen beheer alleen als je veel gaat voorlezen, en/of als je op je eigen woonplaats focust. Voorbeeld in mijn woonplaats is rechercheur Bonnemaijer, die na zijn pensioen boeken over zijn politiewerk is gaan schrijven. Hij richt zich op Amsterdam en Purmerend, verkoopt per titel zo’n 5.000 boeken en steekt per boek al gauw zo’n 5-6 euro in zijn zak. Eigen beheer werkt ook prima bij fiets- en wandelboeken, bij streekgebonden boeken over de tweede wereldoorlog, lokale geschiedenis etc. Voor de rest: doe het niet, tenzij je een legezolderfobie hebt.

  (Dit alles geldt dan weer niet voor de categorie van door televisie bekende Nederlanders. Die hebben een verkoopkanaal bij de omroepen waarvoor ze werken en kunnen via omroepbladen hun werk aan de man brengen.)

  Wat in het oog moet worden gehouden is het speciale belang van de vertalers in deze. Voor hen is in eigen beheer uitgeven bijna onmogelijk, zodat een ontwikkeling in die richting vrijwel zeker het einde van de literaire vertaling zal betekenen. Vandaar wellicht dat Martin de Haan zich behoudend opstelt

  Peter Smit

  28 juli 2014 at 09:51

 4. Maarten Carbo heeft op hoofdlijnen wel gelijk. Carbo heeft alleen gekeken naar de techniek van het uitgeven en signaleert de veranderingen in het boekenvak wel, maar mist overduidelijk de kennis om de achterliggende ontwikkelingen goed te analyseren.

  In Nederland zorgt de vaste boekenprijs voor relatief dure boeken en het slechte onderwijs voor een krimpend aantal lezers. (Hoeveel volwassenen kunnen begrijpend lezen? Het zijn er steeds minder.) Verder heerst er onder de uitgevers en recensenten de aanmatigende houding, dat zij bepalen wat de moeite waard en wat niet. Een misvatting – het zijn uiteindelijk de lezers, die bepalen of een boek de moeite waard is of niet, voldoende kwaliteit heeft of niet. Een goede graadmeter zijn

  Bijkomend nadeel voor Nederland is het feitelijk monopolie van MijnBestseller op uitgeven-in-eigen-beheer, waardoor deze markt moeilijk van de grond komt. Er is niets mis met uitgeven in eigen beheer, behalve de slechte prijs/kwaliteitsverhouding, waardoor je snel het gevoel hebt teveel te betalen. Want het is waar: een boek zonder tekstbehandeling door een redacteur bevat meer fouten dan een boek, wat wel door de uitgevers-wasstraat is gegaan.

  Tim Gladdines en Peter Smit wijzen terecht op de marketing, momenteel de enige meerwaarde, die de bekende uitgevers echt kunnen bieden. Voor papieren boeken, welteverstaan. De nieuwe generatie leest digitaal en heeft weinig boodschap aan de boekenbijlagen. Voor uitgaven in eigen beheer komt het aan op de persoonlijke marketing.

  Zelf heb ik vorig jaar 1 titel in eigen beheer uitgebracht en heb er geen spijt van, al zou ik nu een paar dingen anders aanpakken. Al doe ik helemaal niets aan marketing, toch loopt de verkoop gestaag door. De kwaliteit van het verhaal zal goed genoeg zijn, want ik ben nog nergens tweedehands exemplaren te-koop-aangeboden tegengekomen.

  De kopers zijn geen familie, geen vrienden, maar overduidelijk online-lezers. Een paar hebben contact opgenomen en ik heb nagevraagd: ze komen niet in bibliotheken of boekwinkels, die zijn vaak al jaren geleden verdwenen in hun directe omgeving; ze hebben geen abonnement meer op een krant en shoppen meer en meer online. Het verklaart voor mij in elk geval de 95% e-boeken tegenover de 5% papieren exemplaren in mijn verkopen.

  Toch ben ik ervan overtuigd, dat ik meer exemplaren zou kunnen verkopen, als MijnBestseller niet zo’n hoog percentage van de omzet naar zich toe zou trekken en ik een lagere prijs zou kunnen vragen. Amazon biedt inmiddels 80% royalties en met zo’n percentage is het uitgeven-in-eigen-beheer wel de moeite waard, ook voor professionele auteurs en vertalers.

  Een echte toekomst geef ik het uitgeversvak niet. Mijn grootmoeder gaf al in eigen beheer uit, mijn vader via een uitgever en ik doe het weer lekker zelluf 😉 Helemaal conform de tijdgeest…

  Marko Jablan

  28 juli 2014 at 17:13


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: