tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zout

with 5 comments

zout-voedingsmiddelenOp smaak brengen met peper en zout. Dat was de zinsnede die het vaakst voorkwam in Allerhande, het blad van Albert Heijn. Maar dat is veranderd. De zinsnede die nu het vaakst voorkomt luidt: breng op smaak met peper en eventueel zout. Het gaat om slechts één extra woordje en toch is het een wereld van verschil: de Allerhande is gegaan van overal zout aan toevoegen naar overal zout weglaten. Dat mag je zo concluderen, want eventueel betekent dat het niet nodig is en dat je het dus weg kunt laten.

Allerhande zal die overstap wel gemaakt hebben door de waarschuwingen dat er veel te veel zout in ons eten zit. Dat komt niet per se doordat mensen thuis te veel zout toevoegen, maar doordat voedingsproducenten hun consumptiewaren helemaal volplempen met zout. Dat doen ze voor de houdbaarheid, maar ook om de smaak op te rekken. Producenten verdienen niks aan kreeftensoep als ze daar kreeft in stoppen, dus ze stoppen er 0,0001% kreeftenschaal in om de opdruk op de verpakking te kunnen rechtvaardigen, en omdat het ergens naar moet smaken: heel veel zout.

De hoeveelheid zout in ons eten overschrijdt de maximale hoeveelheid die nog gezond voor ons is en dus zou je denken dat de overheid, die waakt over onze gezondheid, ingrijpt. Maar de overheid doet dat niet. De overheid heeft gevraagd of producenten minder zout willen gebruiken, maar legde geen sancties op, dus producenten zijn dat niet gaan doen. Dus dringt de overheid erop aan dat consumenten zelf minder zout toevoegen, maar zelfs als consumenten nooit meer een korrel zout toevoegen krijgen ze nóg te veel zout binnen. Dat weet de overheid natuurlijk wel, en dus is het advies om meer verse producten te kopen en die zelf te bereiden, in plaats van kant-en-klare producten te kopen. Maar al te hard kan de overheid dat nu ook weer niet zeggen, want dan zou de verkoop van kant-en-klare producten kunnen kelderen en dan loopt de overheid op díé manier, via de belastingen, inkomsten mis.

Hoe moet dat verder nou? De overheid zégt dat wij minder zout zouden moeten eten, maar wíl dat wij meer consumeren, en kán vooralsnog de producenten niet dwingen om het zoutgehalte omlaag te schroeven. Maar wat wél kan is de verantwoordelijkheid afwentelen op de consumenten door te snijden in de gezondheidszorg. Soort sanctie, zeg maar. Mensen die op uitnodiging van de overheid te veel (zout) hebben geconsumeerd worden daarvoor achteraf gestraft als ze last krijgen van kwalen die door overmatige (zout)consumptie zijn veroorzaakt. Maar dan is het te laat en zegt de overheid: tja, dan had je maar verstandiger moeten zijn. – Zo ongezouten goed zorgt de overheid voor ons.

Written by Ted

20 augustus 2014 bij 07:17

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tja, Ted, hoe word je verstandiger. Onlangs was ik in een supermarkt in de VS en in heel veel levensmiddelen zat nogal wat SUIKER, dat stond ook dikwijls op de verpakking , in brood zat bijvoorbeeld nogal wat suiker en het smaakte dan ook zoet. Inderdaad is het verstandiger om niet aan bepaalde dingen te wennen. Aan andere dingen moet je dan weer wel wennen, maar je weet niet van tevoren of je daar verstandig aan doet. Het is ook verstandig niet teveel te leunen op de overheid, al heeft die toch al de neiging ons eerder als sonsument dan als burger te beschouwen.

  wim hofman

  20 augustus 2014 at 18:06

 2. Hear hear!!!

  mieke

  20 augustus 2014 at 23:27

 3. Wanneer komt je AH-boek uit Ted? Dan kan ik me vast gaan verheugen.

  Hanneke Koene

  21 augustus 2014 at 09:59

 4. Hahaha, dat komt er niet, Hanneke!

  Ted

  21 augustus 2014 at 10:26

 5. Dat zeg je nu 🙂

  Hanneke Koene

  21 augustus 2014 at 22:03


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: