tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Protestanten vinden de koning niet protestants genoeg

with 2 comments

Ds. van den BroekeDominee Karin van den Broeke, voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat koning Willem-Alexander zich niet voldoende profileert als protestant; de PKN vindt dat koning Willem-Alexander te weinig publiekelijk blijk geeft van zijn christelijke geloof en achtergrond. In strengere, reformatorische kring werd al eerder geageerd tegen de verzoenende positie die de koning tot nu toe heeft ingenomen, vermoedelijk omdat hij koning wil zijn van alle Nederlanders, en dus ook van hen die niet- of andersgelovig zijn. Het is dan ook tamelijk opruiend dat de PKN wil dat de koning als het ware afstand neemt van andere overtuigingen in een multireligieuze samenleving.
Het Reformatorisch Dagblad schreef na de Kersttoespraak van vorig jaar: ‘De Koning wees niet op de Christus als de geboren Zaligmaker. De naam van Jezus bleef ongenoemd.’ Er was ook kritiek op de vele zondagse activiteiten van het koninklijk paar, bijvoorbeeld op sportgebied.

Steeds vaker wordt de vrijheid van geloof uitgelegd als de vrijheid om anderen jouw geloof op te leggen. Aan het buitenland kun je zien hoe gevaarlijk dat recht is, als je er geen glasheldere grenzen aan stelt. Ook in Nederland ziet het er naar uit dat het recht van gelovigen om naar de wetten van hun geloof te leven en te handelen veel groter is dan het recht van niet-gelovigen om daarvan gevrijwaard te blijven.

Written by Ted

26 augustus 2014 bij 16:04

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  de macht van de protestanten in Nederland wordt vreselijk onderschat. Wist jij dat ze van elke vergokte euro een deel incasseren middels hun “goede doelen stichtingen”, terwijl ze zelf niet mogen gokken? Dat dit geld helemaal niet aan algemeen geaccepteerde goede doelen wordt uitgegeven, maar aan dingen als christelijke propaganda in Groenland en het drukken van bijbels die gratis worden uitgedeeld? En dat het rijk (wij dus) de protestantse kerken per lidmaat jaarlijks een vergoeding uitbetalen? Omdat er in mijn boeken niet gescholden en gevloekt wordt en omdat er ook geen homo’s in voorkomen, werd ik – voor SSS besloot om mij te boycotten – met regelmaat door de Veluwe gevraagd om daar voor te lezen. Dan hoor en zie je dingen waardoor ik het eigenlijk helemaal niet erg vind dat SSS mij boycot. Wat een tuig, die protestanten!

  Peter Smit

  26 augustus 2014 at 19:58

 2. Los van christelijke propaganda of niet… het zou de koning sieren als hij eens liet zien dat hij ergens voor stond, en daardoor bijv. afzag van zondagse activiteiten op sportgebied uit geloofsovertuiging. Maar dat kan ook in heel andere – niet noodzakelijk religieuze! – dingen zitten. Ik mis een bepaalde klasse bij onze koning, terwijl hij toch een voorbeeldfunctie voor de burgers zou moeten hebben.

  Roos

  27 augustus 2014 at 12:34


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: