tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Rechter veroordeelt UPC, ZIGGO en Delta om schrijvers te betalen

with one comment

De Amsterdamse rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat een aantal grote kabelbedrijven al bijna 2 jaar lang inbreuk maakt op de auteursrechten van schrijvers, door zonder hun toestemming televisieprogramma’s en films aan hun abonnees aan te bieden.

In oktober 2012 zijn UPC, ZIGGO en Delta gestopt met het betalen van de vergoedingen aan LIRA, de rechtenorganisatie van de schrijvers. De kabelmaatschappijen meenden dat de schrijvers geen recht meer hadden op de vergoedingen, omdat zij de benodigde toestemming al via omroepen en filmproducenten geregeld zouden hebben. De rechtbank is echter van oordeel dat de rechten bij LIRA berusten, die op basis daarvan de vergoedingen namens haar auteurs kan claimen.

Vrijwel alle Nederlandse scenarioschrijvers zijn bij LIRA aangesloten. De kabelvergoeding is een belangrijk onderdeel van het inkomen van deze schrijvers. In een recent onderzoek, uitgevoerd door het Netwerk Scenarioschrijvers (de beroepsorganisatie van scenarioschrijvers) onder schrijvers van jeugddrama kwam naar voren dat de helft van deze auteurs zonder deze vergoeding niet kan bestaan.

Franky Ribbens, bestuurslid van het Netwerk Scenarioschrijvers en schrijver van onder meer Hollands Hoop en Penoza: ‘Dit is een belangrijke overwinning voor filmmakers, die eindelijk weer kunnen meedelen in de aanzienlijke winsten die miljardenbedrijven zoals UPC en ZIGGO met de verspreiding van hun films en televisieseries maken. Het gaat daarbij overigens om een fractie van de totale omzet. Voor veel schrijvers is dit echter een onmisbare bron van inkomsten om hun creatieve werk te kunnen voortzetten’ .

Ook voor het aanbieden van uitzending gemist diensten via kabelabonnementen moeten de kabelbedrijven toestemming vragen aan LIRA, aldus de Amsterdamse rechtbank.

LIRA is inmiddels, samen met de organisaties van regisseurs en acteurs, in gesprek met kabelbedrijven en omroepen, om tot goede afspraken te komen. ‘Deze overwinning is daarbij een belangrijke steun in de rug’, aldus Kees Holierhoek, Voorzitter van LIRA.

Het vonnis heeft onmiddellijke werking en de kabelbedrijven moeten alle juridische kosten van LIRA vergoeden.

LIRA is de collectieve beheersorganisatie voor scenarioschrijvers, vertalers en journalisten. LIRA incasseert en verdeelt auteursrechtvergoedingen voor o.a. kabeldoorgifte, thuiskopie, leenrecht en reprorecht. Voor meer informatie zie www.lira.nl/kabel. Het vonnis is hier te lezen.
   

Written by Ted

27 augustus 2014 bij 16:30

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dank je wel
  blog fantastisch
  good luck
  ……………….
  http://www.filemissile.net

  filemissile

  27 augustus 2014 at 19:35


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: