tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Elly’s Choice

with 7 comments

fiftiesElly’s Choice, zo heet een nieuw op de markt gebracht spotifyachtig systeem om e-boeken aan de man te brengen. Herstel: aan de vrouw. Uit de keuze van de naam blijkt wel dat de man als lezer is opgegeven en dat gekozen is voor lezeressen die ongeveer op het niveau zitten van de Margriet, de Tina en de Linda.

Elly’s Choice is een abonnementsmodel dat is ontwikkeld door uitgeefconcern VBK en dat ondersteuning geniet van Dutch Media. Je krijgt per maand toegang tot vijf debuten die tenminste 5 maanden oud zijn en vijf bestsellers van meestal oudere datum.

Het doel van Elly’s Choice is om de markt voor e-books te verbreden, zegt Geneviève Waldmann, directeur-uitgever van Luitingh-Sijthoff in NRC Handelsblad. Om die reden zijn er deals gesloten met Cheaptickets en Samsung.

Een jaarabonnement kost 36 euro en dan liggen dus 120 titels binnen je bereik. Hoeveel auteurs hier hoe veel aan verdienen wilde Waldmann niet bekendmaken, maar Saskia Noort zal een betere deal hebben gesloten dan een debutant.

Niet om het een of ander, maar het opgelegde pandoer van gezelligheid dat de naam Elly’s Choice oproept, is aan mij niet besteed. Het ademt de sfeer van theekrans & oubolligheid en iedereen weet dat ik daar veel te vlot en te hip voor ben. Dat neemt niet weg dat ik Elly’s Choice veel succes toe wens.

 

Written by Ted

29 augustus 2014 bij 06:53

Geplaatst in Diversen

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat dat betreft is het aanbod van e-books van de bibliotheek beter:als je een abonnement hebt kun je uit veel meer titels kiezen. En dan heb je ook nog toegang tot de fysieke boeken en de andere diensten van de bibliotheek! Het wachten is nog op het recente e-books aanbod, dat tegen betaling kan worden gelezen… Maar de naam Elly’s choice vind ik leuk gevonden, en ik had nog helemaal niet bedacht dat het vooral op de dames gericht is. Nu je het zegt….

  Jannie

  29 augustus 2014 at 09:24

 2. Het is een beetje vroeg om negatief te doen maar anders dan Spotify waar het aanbod immens is, kun je hier kiezen uit 120 boeken en dat lijkt me wat weinig. Daarmee lijkt Elly’s choice meer op de boekenclubs van vroeger dan op Spotify.

  Dirk

  31 augustus 2014 at 15:32

 3. Elly is ECI, maar dan online. Je krijgt 10 boeken die zij uitkiezen en 25% korting op een aantal andere titels. De meeste uitgevers en dus auteurs zitten er niet bij, dus het is een zeer beperkt aanbod.
  voor zover ik heb begrepen krijgen (aan de achterkant) de bestseller-auteurs inderdaad meer betaald dan de debutanten – al krijgen die laatsten wel een plekje in dat aanbod van 10 en dat is natuurlijk sympathiek. De schrijvers en vertalers hebben speciale (los van het modelcontract staande) afspraken gemaakt met de uitgeverij en ontvangen op basis daarvan een percentage van het abonnementsgeld. Er is geen betaling per verkochte titel (dat kan ook niet).
  Het is Elly’s bedoeling dat er abonnementen worden verkocht bij andere abonnementen (Samsung-telefoondiensten etc.). Persoonlijk zie ik meer in een abonnement dat, zoals hierboven ook geschreven wordt, toegang biedt tot boeken die ik zelf kan uitkiezen. Maar het is natuurlijk heel erg leuk dat er weer iets nieuws gebeurt op gebied van e-book-aanbod.

  Janne

  1 september 2014 at 11:15

 4. Aha, is het eigenlijk ECI? Dat wist ik niet.

  Ted

  1 september 2014 at 11:35

 5. Officieel niet natuurlijk, maar degene bij VBK die dit mede bedacht heeft (Geneviève Waldmann) komt bij ECI vandaan en de uitwerking lijkt er natuurlijk verdacht veel op.

  Janne

  1 september 2014 at 13:15

 6. Ik sprak op Manuscripta wat mensen van Elly’s choice en vroeg wat de auteurs er nou aan overhielden. “Meer dan als de boeken illegaal worden gedownload” en “ze zijn er erg blij mee, kijk maar naar de quotes op de site”, werd me op een lichtelijk agressief, denigrerend toontje te verstaan gegeven, door drie verschillende mensen…

  Micha

  9 september 2014 at 10:07


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: