tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Hans Hagen en Philip Hopman winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2014

leave a comment »

het_hanengevecht_400Hans Hagen en Philip Hopman winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2014 voor Het hanengevecht. Een eervolle vermelding is er voor Laïla Koubaa en Mattias De Leeuw voor Azizi en de kleine blauwe vogel.

De Jenny Smelik-IBBY prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk, waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin des woords. De prijs bedraagt 2000 euro. De prijs worden in het najaar uitgereikt tijdens een vriendenmiddag van IBBY-Nederland. De datum en locatie wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Hans Hagen en Philip Hopman roepen in ‘Het hanengevecht’ met weinig woorden en krachtige illustraties een indringend beeld op van een cultuur die hemelsbreed verschilt van de Nederlandse. Hans Hagen schetst in een poëtische stijl de strijd die het derdewereld jongetje Pio moet leveren om te overleven in een harde wereld. Het is zoals het is en het is knap dat de auteur zich onthoudt van een oordeel. De tekeningen van Philip Hopman met zijn rake zwart-wit lijnen maken het kleine verhaal over grote zorgen af. De jury is dan ook unaniem van mening dat zowel Hans Hagen als Philip Hopman voor dit kleinood de Jenny Smelik IBBY-prijs moeten krijgen. (uit het juryrapport)

Laïla Koubaa en Mattias De Leeuw: ‘Azizi en de kleine blauwe vogel’ (uitgeverij Book Island).

Evenals twee jaar geleden heeft het bestuur van IBBY-Nederland, op voordracht van de jury, besloten dit jaar opnieuw een eervolle vermelding bij de Jenny Smelik-IBBY prijs (500 euro) toe te kennen, dit keer aan de auteur én de illustrator van ‘Azizi en de kleine blauwe vogel’.

‘Azizi en de kleine blauwe vogel’ van Laïla Koubaa en Matthias De Leeuw is een betoverend sprookje dat subtiel verwijst naar het recente verleden van de jasmijnrevolutie in Tunesië in 2010. Ook zonder kennis van de relatie met de werkelijkheid is dit prentenboek de moeite van het kijken en lezen meer dan waard. De kleurrijke tekeningen en de originele beelden in woorden nemen de lezer mee in een mooi en mysterieus verhaal. (uit het juryrapport)

Written by Ted

4 september 2014 bij 09:08

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: