tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Typisch Nederlands

with 2 comments

header_typisch_nlGing gisteren vroeg slapen om vandaag fris te zijn voor de Middag van het Kinderboek en keek in bed nog wat televisie. Zodoende zag ik een programma dat me anders niet opgevallen zou zijn: Typisch Nederlands van de Vara op NPO1. Een platgetreden “reality”-formule, maar dan verantwoord: acht mensen die elkaar niet kennen moeten een poosje met elkaar samenleven, en in dit geval gaat het om mensen die een verschillend deel van de samenleving vertegenwoordigen. Jeroen Pauw presenteert er zit een orthodox geklede moslim bij, een homo, een hoogblonde Hollandse en een Surinaamse, een moslima en verder weet ik het niet precies, want ik zag het begin van het programma niet. De conflicten lieten niet lang op zich wachten, want de orthodoxe moslim vond het bezwaarlijk als er in zijn bijzijn alcohol zou worden gedronken. Uiteraard viel dat niet goed bij de mensen die een glaasje wilden drinken, dus Hassan legde zich in zoverre neer bij de beslissing van de meerderheid dat hij zich uit de voeten maakte als er werd gedronken en zich zo onttrok aan het samenleven.

De vraag is of die conflicten werkelijk waar waren of dat ze door de programmaleiding zijn opgedrongen, want al snel werd duidelijk dat een samenleving waarbij verschillende groepen op elkaars lip zitten vanwege gebruiken en gewoontes niet mogelijk is. De irritaties over en weer en het onbegrip zijn daarvoor te groot – of misschien beter gezegd: te kléín – om overbrugbaar te zijn. Al meteen in aflevering 1 vond Tim, uitgekozen voor het programma omdat hij homo is, het nodig om aan de orthodoxe moslim te bekennen dat hij homo is. Die wist ook wel dat er een camera op hen gericht stond, dus die reageerde niet te afwijzend, al vroeg hij zich wel af waarom Tim voor homoseksualiteit gekozen had. God – de universele van het christendom en de islam gezamenlijk, zeg maar – had toch niet voor niets man én vrouw geschapen?

Zie daar het probleem: ondanks alle kennis die overal te halen is – uit boeken, van het internet, van de televisie – blijkt steeds maar weer dat mensen maar zeer beperkt bereid zijn die tot zich te nemen. Men houdt liever vast aan dogma’s die in staat stellen om je niet te hoeven informeren. Dat zal wel niet Typisch Nederlands zijn, maar het staat vredig samenleven wel in de weg.

Written by Ted

13 september 2014 bij 08:10

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ik zag dat ook heel toevallig, langs zappend. Goed dat je dit even onder de aandacht brengt en zo ook mijn verbazing over zulke beperkte kennis ventileert. En dit is dan nog ‘samenleven’ in ’t mini! 😦

    booxalivedotnl

    13 september 2014 at 13:55

  2. Het is best wél triest om te zien hoe mensen al eem mening kunnen vormen na het zien van 1 aflevering. Een boek wordt toch ook niet enkel beoordeeld op zijn kaft?! Nogal kort door de bocht genomen en kortzichtig vind je ook niet Ted?! -_-

    Anoniem

    27 september 2014 at 20:47


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: