tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘Misschien wel het aardigste boekje rond het (kinderboekenweek)thema bedacht’

with 3 comments

BB4-omslag-WEBJaapLeest heeft een fijne bespreking van Boer Boris wil geen feest!:

“De vierde Boer Boris alweer en ik had nog zo gezegd dat ik een nieuw deeltje niet meer ging bespreken. Maar ja, het is bijna Kinderboekenweek, het is feest en die Van Lieshout en Hopman hebben misschien wel het aardigste boekje rond het thema bedacht. Ted van Lieshout kan rond zo’n thema natuurlijk alleen een boek maken met in de titel ‘geen feest’. Je bent tegendraads of niet tenslotte. Een heerlijk uitgewerkte invalshoek, alleen in de eerste twee versjes al, die ik van een ontroerende schoonheid vind. Het zusje van Boer Boris wil een welkomstfeestje voor het pasgeboren worteltje geven. ‘Het is heel lief oranje en het is nog heel erg klein. Wie van de grote wortels zou nou toch de mama zijn?’. Boer Boris vindt het geen reden voor een feest want: ‘Er zijn al honderdduizend keer worteltjes geweest’. Een prachtige kindergedacht om de geboorte van een worteltje te willen vieren. Natuurlijk moet dat ook voor de pasgeboren lammetjes, biggetjes en kuikentjes maar dat ligt wat meer voor de hand. Ook voor hen wil Boer Boris geen feestje, zelfs niet voor neefje Niels, want die is al vijf keer eerder jarig geweest.
Maar dan brengt de postbode een enorme hakselaar, het werktuig uit de dromen van Boer Boris, ‘zo’n goed, zo’n fijn, zo’n wonderbaar, zo’n fabelachtig exemplaar’. Natuurlijk is het dan tijd voor slingers en ballonnen want er is nog nooit zo’n goede reden voor een feest geweest. Feest rijmt op geweest, dat is de rode draad. Van Lieshout houdt de rijm eenvoudig en springt alleen uit de band met: ‘Zeg hoor ‘s’, dat rijmt op Boer Boris.
Ik zou het dus niet meer zeggen, maar vooruit: Boer Boris is erg leuk getekend en Ted van Lieshout schrijft zo mooi ritmisch over hem. Oeps, nu heb ik het toch weer gezegd.”

Written by Ted

23 september 2014 bij 07:35

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dit is op Denis blogt! herblogden reageerde:
  zo is het maar net!

  Denis Stirler

  23 september 2014 at 07:45

 2. Wat een feest!

  Anne Lutje Schipholt

  23 september 2014 at 07:47

 3. boterletters

  23 september 2014 at 10:21


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: