tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Gouden Penseel en Gulden Palet 2014 naar nieuwkomers Rieder en Van Hertbruggen

with 2 comments

Het Gouden Penseel 2014, de prijs voor het best geïllustreerde boek, gaat naar Floor Rieder (Zwolle, 1985). Zij ontving de onderscheiding vanavond in het Rijksmuseum voor haar illustraties in Het raadsel van alles wat leeft (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Jan Paul Schutten. Het Gulden Palet, de bekroning voor het beste werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Anton Van Hertbruggen (Ekeren, 1990) voor Het hondje dat Nino niet had(Uitgeverij De Eenhoorn), geschreven door Edward van de Vendel. Tevens is zojuist de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseumgeopend. Tot en met 11 januari 2015 zijn in de Teekenschool van het Rijksmuseum de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels. Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Kinderboekenweek.

De jury over de illustraties van Floor Rieder: ‘Ze zijn zwierig, grappig, vernieuwend én informatief – en dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Floor Rieder, een kunstwerk van een boek.’ Over de winnaar van het Gulden Palet zegt de jury: Van Hertbruggen geeft je het gevoel dat je met een doorgewinterde artiest te maken hebt, terwijl hij pas aan het begin van zijn carrièrepad staat. Hij wordt een grote: dat bewijst dit boek, dat zowel kunst is als een vertederend verhaal.’ Van Hertbruggen ontving afgelopen maart voor dit boek de Boekenpauw, de Vlaamse prijs voor beste illustraties. Voor zowel Rieder als Van Hertbruggen is het hun eerste kinderboek.

De Zilveren Penselen, Paletten en Vlag en Wimpels zijn op 26 juni uitgereikt tijdens de Midzomer Kinderboekenborrel. Annemarie van Haeringen ontving daar voor Coco of het kleine zwarte jurkje (Leopold en Gemeentemuseum Den Haag) een Zilveren Penseel. Jon Klassen kreeg een Zilveren Palet voor Deze hoed is niet van mij (Gottmer). Vlag en Wimpels waren er voor Henriette Boerendans voor Nul is een raar getal (Gottmer), Xavier Deneux voor Van licht en donker – Tegenstellingen (Clavis) en Ingrid Godon voor Dit is Oele (Querido).

Op 30 september aanstaande wordt tijdens het Kinderboekenbal in het Spoorwegmuseum in Utrecht de Gouden Griffel uitgereikt.

Written by Ted

25 september 2014 bij 00:25

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dit is op Denis blogt! herblogd.

    Denis Stirler

    25 september 2014 at 07:16

  2. Dit is op The Sausage Machine herblogd.

    janien

    25 september 2014 at 09:20


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: