tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Rothko in Den Haag

with 3 comments

dia10In het Haags Gemeentemuseum is een tentoonstelling te zien van Mark Rothko. Het was er zo ontzettend druk toen wij er waren, dat ik zou aanbevelen om uit te zoeken wanneer het er wat rustiger is, want de bedoeling van het werk is eigenlijk dat je er pal voor gaat staan en het doek op je in laat werken. Dat kan niet als er andere toeschouwers zijn die je in de weg vinden staan.

De werken zijn over het algemeen schaars verlicht en dat is omdat de kunstenaar dat zo wilde. Op die manier springen de kleuren er niet echt uit, maar werken ze beter op je in als je het doek bestudeert. Nadeel is wel dat als je er werk van een ander naast ziet hangen, zoals in dit geval Mondriaan, dan springt dat andere werk er in positieve zin tussenuit.

Er hangt ook werk van vóór zijn abstracte schilderijen. Die doen je wel beseffen dat als Rothko niet abstract was gaan werken, hij waarschijnlijk niet beroemd geworden was.

Written by Ted

2 oktober 2014 bij 06:51

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dan maar een keertje naar Houston voor die Rothko kapel voor een meditatief moment. ?..

  jeltjehoogenkamp

  2 oktober 2014 at 11:35

 2. hahaha

  Janne

  2 oktober 2014 at 11:43

 3. Best een ingewikkelde tentoonstelling, met een diepzinnige kunstenaar als Rothko. En hoewel hij voorschriften leverde voor het bekijken van zijn werken, is het voor de meeste mensen nog altijd een uitdaging om volop effect te hebben van de kleuren en composities, mezelf incluis. Daarom heb ik een strategie gemaakt voor het kijken van zijn abstracte werken. Wie weet vind je het ook leuk om te lezen: http://demuseologue.com/how-to-look-at-rothko/.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: