tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Nieuwe prijzen voor digitale leesproducten

with 2 comments

De CPNB introduceert twee nieuwe prijzen op het gebied van digitaal lezen. De eerste, de Kameleon, is de prijs voor het beste interactieve kinderboek. De tweede, de Gekko, is voor de beste interactieve spin-off van een kinderboek. De prijzen worden toegewezen door een vakjury en de voorselectie wordt gedaan door de redactie van de app Snugger van NBD Biblion.

De Kameleon en de Gekko worden ondersteund door Stichting Lezen. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 2 april 2015 (International Children’s Book Day) in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, samen met de andere twee prijzen voor kinderapps en websites Media Ukkie Award en de Gouden Apenstaart.

De Kameleon bekroont het beste digitale, interactieve kinderboek. Dit zijn apps of e-boeken die multi-mediale vertelmiddelen bevatten die niet mogelijk zijn in een gedrukt boek, zoals gesproken versies, animaties, muziek, achtergrondgeluiden of interactieve mogelijkheden als spelletjes testjes en woordenboeken. De Gekko bekroont een app die is gebaseerd op een kinderboek. De app op zichzelf vormt niet een zelfstandig verhaal en focust voornamelijk op een interactief element, bijvoorbeeld een spelletje. De spin-off attendeert kinderen op het oorspronkelijke boek en kan daarmee aanzetten tot lezen.

De huidige jonge generatie groeit behalve met het papieren boek ook grotendeels op achter het beeldscherm. Dat maakt dat er veel mogelijkheden zijn lezen voor hen aantrekkelijk te maken en boeken te verrijken. En het aanbod op dat gebied groeit. Daarom wil de CPNB naast de prijzen die er al worden toegekend aan kinderboeken zelf, ook de digitale verhalen die iets extra’s bieden graag bekronen.

Bron: http://www.manuscripta.nl/2014/11/13/kameleon-en-gekko-nieuwe-prijzen-digitale-kinderboek/

Written by Ted

14 november 2014 bij 07:42

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hebben ze dan ook het idee dat kinderen dat lezen? Ik hoor er nooit iets over terwijl ik door de week toch ruim 160 kinderen spreek.

    Co

    14 november 2014 at 08:09

  2. Alles heb z’n voor en tegen. Voor de jongere generatie zijn e-boeken een uitkomst als ze toch (dagelijks) achter dat scherm vertoeven. Maar voor wie graag lekker onderuit gezakt op de bank of in een stoel ZO een boek te willen lezen kan het op termijn minder prettig worden omdat boeken minder snel in drukvorm uitgebracht zullen worden (dat probleem geldt ook voor inhoudelijk prachtige films of doku’s waarvan de rechten vaak ook al duur zijn helaas).

    Wout

    14 november 2014 at 13:12


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: