tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Gezocht: steunbetuigingen voor De Leeswelp

with 2 comments

welp_2014_4Via diverse media kregen we te horen dat kinder- en jeugdliteratuurtijdschrijft De Leeswelp ter ziele is, maar uit een oproep van Jen de Groeve, aan het blad verbonden, maak ik op dat die conclusie te voorbarig is geweest. Weliswaar is de organisatie die het magazine uitgaf, Vabin-VBC, failliet, maar het blad legt zich daar niet zo maar bij neer en is op zoek naar nieuw onderdak. Hier is de oproep van Jen de Groeve, mede namens haar collega’s An-Sofie Bessemans en Kyra Fastenau:

‘Beste schrijver, beste illustrator,
Mogelijk hebt u het slechte nieuws al vernomen: De Leeswelp, het enige tijdschrift in Vlaanderen en Nederland dat systematisch aandacht schenkt aan de actuele kinder- en jeugdliteratuur, dreigt te verdwijnen. Vlabin-VBC, de organisatie die het tijdschrift uitgaf, is failliet.
Floortje Zwigtman schreef naar aanleiding van het bericht een ‘literaire zelfmoordbrief’ op Facebook: “Zowel in Nederland als Vlaanderen zit kinder- en jeugdliteratuur in het verdomhoekje. In Vlaanderen is het probleem zo mogelijk nog nijpender want het gebied is kleiner. Het landschap verschraalt. Een tak die zichzelf niet vernieuwt, is ten dode opgeschreven.”
“Heel wat auteurs worden gedwongen te stoppen. Niemand lijkt hen te missen. Met deze “literaire zelfmoordbrief” wil ik de vraag opwerpen of mensen ook een Gouden Uil-winnaar zouden missen als ze stopt. Ik ben ertoe bereid. Niet dat ik mezelf buitengewoon belangrijk vind, ik schrijf mijn bijdrage met al mijn collega-auteurs in het achterhoofd.”
We zouden het als een enorme steun ervaren in onze zoektocht naar onderdak voor het tijdschrift als ook u een korte reactie wilde schrijven op het verdwijnen van De Leeswelp en de steeds verder afnemende aandacht voor jeugdliteratuur. Op 22 december geeft de Vlaamse Auteurs Vereniging (VAV) ons een plek op hun werkcongres. Wij willen uw, hopelijk talrijke, reacties daar graag presenteren.
Ik krijg uw reactie graag uiterlijk op woensdag 17.12.
Hartelijk dank alvast en we hopen op betere tijden.’

Je reactie kun je sturen naar jen.degroeve1@gmail.com.

Written by Ted

14 december 2014 bij 07:52

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dankjewel! voor dit bericht Ted. Trouw-Letter & Geest “Niet zeuren, schrijven!” van Ingmar Heytze doet ook een pittige duit in het gespreksonderwerp zakje.
  Er moet een kwaliteits-poot blijven in verhalenland.

  Anne Lutje Schipholt

  14 december 2014 at 08:09

 2. Dit is op Kyra Fastenau herblogd.

  Kyra Fastenau

  15 december 2014 at 08:05


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: