tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Marit en ik opnieuw genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs

with 4 comments

maritHet persbericht: De Nederlandse sectie van IBBY nomineert Ted van Lieshout (categorie auteurs) en Marit Törnqvist (categorie illustratoren) voor de Hans Chr. Andersen prijzen 2016. Zowel Van Lieshout als Törnqvist werden ook voor de prijzen van 2014 voorgedragen. Ted van Lieshout wist toen door te dringen tot de shortlist.

De Hans Christian Andersen Prijs wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is, naast de ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen. In 1988 ging deze bekroning naar Annie M.G. Schmidt en in 2004 naar Max Velthuijs). De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

Ted van Lieshout (1955) heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie. Sinds 1986 schrijft en illustreert hij proza en poëzie voor kinderen en levert hij (lied)teksten voor bekende televisieprogramma’s, zoalsHet Klokhuis en Sesamstraat. Verder schrijft hij toneelscenario’s, (muziek)theaterstukken en liedjes. Een bijzonder autobiografisch tweeluik vormen de dichtbundel Zeer kleine liefde (1999) en zijn eerste roman voor volwassenen, Mijn meneer (2012). In 2009 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Een jaar later kreeg hij als eerste de Willem Wilmink-prijs, de prijs voor het beste kinderlied. En in 2012 mocht hij de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel in ontvangst nemen voor zijn blokgedichten in Driedelig paard. Samen met illustrator Philip Hopman maakte hij her prentenboek van het Jaar 2015: Boer Boris gaat naar zee. Van Lieshout onderscheidt zich van veel andere auteurs door de veelzijdigheid van zijn oeuvre, de dialoog tussen woord en beeld en zijn originele en beeldende stijl.

Marit Törnqvist (1964) volgde de opleiding tot illustrator aan de Rietveld Academie, met Carl Hollander en Thé Tjong-Khing als docenten. Zij illustreerde veel boeken van Astrid Lindgren. In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven (en geïllustreerde) boek, Klein verhaal over liefde, dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Bijna 10 jaar later volgden Bellen blazen in Burundi en Wat niemand had verwacht. Marit heeft ook veel boeken van andere Nederlandse schrijvers geïllustreerd. Ze werkte samen met onder meer haar moeder Rita Törnqvist-Verschuur, Annie Makkink (Helden op sokken) en Hans en Monique Hagen (Jij bent de liefste) Sjoerd Kuyper (Ik blijf altijd bij je) en Toon Tellegen (Pikkuhenki). Voor dit laatste boek ontving ze het Gouden Penseel 2006. In januari 2013 verscheen bij uitgeverij Querido haar meest recente prentenboek, Groter dan een droom, dat ze maakte met de Vlaamse auteur Jef Aerts. In 2014 maakte zij het prentenboek voor de Kinderboekenweek: Fabians feest. Törnqvist is een van de meest talentrijke illustratoren van dit moment, die ook internationaal veel erkenning krijgt.

De Hans Chr. Andersen Awards worden uitgereikt op het tweejaarlijkse IBBY congres dat in 2016 in Nieuw Zeeland zal plaatsvinden. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in april 2016.

Voor meer informatie:
IBBY-Nederland,
Toin Duijx, secr.
IBBY-Nederland@planet.nl

Written by Ted

6 januari 2015 bij 06:44

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Geweldig nieuws!!

  Jannie Kuipers

  6 januari 2015 at 07:49

 2. Prachtig! Gefeliciteerd, beiden!

  Kate

  6 januari 2015 at 08:50

 3. nou zeg dat maakt 3 Koningen nog mooier.

  Co

  6 januari 2015 at 12:16

 4. Gefeliciteerd Ted en Marit – het zou een welverdiende bekroning zijn bij toekenning

  Wout

  6 januari 2015 at 14:54


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: