tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Terrorisme of geloof?

with 4 comments

potlood2We zijn in oorlog tegen terrorisme, niet tegen religie, zei de Franse premier. Tja, dan moet je niet verbaasd zijn als je het probleem niet opgelost krijgt, want het is degenen die de aanslag in Parijs pleegden niet te doen om terrorisme, maar om het uitdragen van een religieuze overtuiging. Als je als overheid weigert dat te erkennen – omdat je andere prioriteiten hebt (bijvoorbeeld zorgen dat bankdirecteuren hun bonus behouden) – dan is het geen wonder dat jongeren radicaliseren. Ze groeien op in een milieu waarin ze weinig groeimogelijkheden en kansen aangereikt krijgen en worden daar door de samenleving op afgerekend, keren zich logischerwijze af van de morele corruptie die ze bij het gezag bespeuren en vluchten in de koesterende armen van religieuze ideologieën. Dat kun je wel afdoen als terrorisme als dat zich uit in geweld, maar als je niet inziet dat je zulke jongeren perspectief moet bieden, ben je je eigen ruiten aan het ingooien.

Written by Ted

9 januari 2015 bij 12:17

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wauw, wat onwijs sterk verwoord. Zelf heb ik er eerder op deze manier over nagedacht. Bedankt voor het bieden van een alternatief perspectief!

  anna1985nl

  9 januari 2015 at 15:57

 2. Toch zijn er ook jongeren die radicaliseren waar dat niet voor geldt, Ted. Dat maakt het juist zo zorgwekkend. En er zijn nog meer jongeren die in slechte omstandigheden opgroeien die zich wel normaal menselijk blijven gedragen. Ik heb weinig zin om excuses te bedenken voor mensen die dit soort dingen doen, ik wil me niet eens in hen verdiepen.
  Ik ben het wel met je eens dat er iets bedacht moet worden om de negatieve spiraal waar veel islamitische jongens in terechtkomen te doorbreken.

  Hanneke Koene

  9 januari 2015 at 16:38

  • Die spiraal doorbreken kan volgens mij alleen door je in hen te verdiepen – niet om excuses te bedenken, maar om de oorzaak te kunnen veranderen zodat de gevolgen voorkomen kunnen worden.

   Sammie

   9 januari 2015 at 17:36

  • Het gaat mij nu expliciet om het gegeven dat de overheid stelt dat het om terrorisme gaat en daarmee de religieuze uitgangspunten bagatelliseert.

   Ted

   9 januari 2015 at 18:31


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: