tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Harrie Geelen 76!

with one comment

harrie ridderVandaag wordt Harrie Geelen 76 en hij is ook nog eens Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geworden. Ik weet alleen niet wanneer. In ieder geval ergens in het afgelopen jaar, want in het bericht dat Querido Kind op de site heeft gezet staat dat hij 75 is. – Waarom er geen datum bij staat is mij een raadsel, maar het is wel een fijn bericht en ik zou geen betere ridder weten dan Harrie Geelen!

Het bericht: ‘Harrie Geelen is zondag benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving deze onderscheiding in het Hilversumse raadhuis uit handen van burgemeester Pieter Broertjes.

De uitreiking gold als afsluiter van de fandag van de Stichting ‘Dwarz met een Zetje’, speciaal voor alle liefhebbers van Oebele en Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?. ‘De jeugdseries Oebele en Hamelen kunnen worden gerekend tot Nederlands Cultureel Erfgoed’, sprak Broertjes. ‘Het succes van deze series is mede te danken aan de enorme inzet van Harrie Geelen.’

De inmiddels 75-jarige Geelen schreef voor onder meer deze programma’s de scripts en liedjes en maakte kindertelevisie volwassen dankzij inventief taalgebruik, een grote fantasie en spannende, maar nooit gewelddadige series. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen keken graag naar deze series, gaf Broertjes aan.

Naast tekst en illustraties voor talloze kinderboeken schreef Geelen liedteksten voor onder andere Liesbeth List, Leen Jongewaard, Boudewijn de Groot en Herman van Veen.
Hij heeft vele onderscheidingen voor zijn werk mogen ontvangen, waaronder de Edions Music Award, de Gouden Harp, een Gouden Kalf en tweemaal de Zilveren Griffel.

Daar kwam zondag dus een nieuwe onderscheiding bij. ‘Door jouw totale oeuvre ben jij voor de Nederlandse samenleving van grote waarde, sprak Broertjes. ‘De diverse verschillende vernieuwende kinderprogramma’s van jouw hand hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten en zijn tot op heden bekend en geliefd. Zij kunnen worden gerekend tot Nederlands cultureel erfgoed. Jij wordt gekwalificeerd als ‘iemand die op uitstekende wijze zijn werkzaamheden heeft verricht waarbij de Nederlandse samenleving in zeer belangrijke mate is gebaat’.’

Written by Ted

10 januari 2015 bij 09:11

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Was op zondag 9 november, Ted. Bericht is aangepast!

    Thea

    10 januari 2015 at 09:37


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: