tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Geen varkens meer in boeken?

with 9 comments

varkensOxford University Press, de grootste universitaire uitgever ter wereld met zo’n 6000 titels per jaar, heeft aan auteurs gevraagd geen woorden meer te gebruiken in manuscripten als varken, varkensvlees en spek. De uitgever verklaart: ‘Veel van het educatief materiaal dat we in Groot-Brittannië publiceren wordt in 150 landen verkocht en daarom moet er met een hele reeks culturele verschillen en gevoeligheden rekening gehouden worden.’

Er is veel kritiek op, en het wordt “onzinnige politieke correctheid” genoemd, maar dáár lijkt het me in ieder geval geen voorbeeld van: een varken afficheren als politiek incorrect is op zich al onzinnig; een varken mag in de Islam onrein gevonden worden, al of niet als voedsel, het blijft een normaal dier dat, zo je wilt, door de Schepper geschapen is.

Ik vermoed dat het eerder een commerciële overweging is van de uitgeverij of een besluit dat genomen is uit angst, dan dat er werkelijk gedacht wordt dat islamitische mensen tot op hun ziel beledigd zijn door het bestaan van dit dier, dat genetisch nota bene bijna identiek is aan de mens.

Ik kan me bij een commerciële overweging wél iets voorstellen. Ik geef toe dat ik op een gegeven moment bij mezelf heb gedacht: stel dat we met de prentenboekenserie Boer Boris naar het buitenland zouden kunnen, kan ik dan niet beter toegroeien naar een varkensloze boerderij? Maar ik heb daar maar een paar seconden aan gedacht, want als je ziet hoe leuk Philip Hopman varkens kan tekenen, dan laat je het verder wel uit je hoofd om varkens in de ban te doen.

Written by Ted

16 januari 2015 bij 07:24

Geplaatst in Diversen

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. …..het moet toch niet gekker worden….

  Marijke Stienstra

  16 januari 2015 at 07:50

 2. Slaan we nou echt door? Als het geen zwarte (sorry) witte Piet is dan is het wel een varkentje wat een (krul) staartje krijgt. Straks de Paashaas aanklagen voor zijn (legbatterij)eieren?

  Wout

  16 januari 2015 at 09:03

 3. zie http://www.theguardian.com/books/2015/jan/14/pigs-textbooks-oup-authors-pork-guidelines
  Het is nog interessanter – een atlas zonder Israel omdat de klant erom vraagt, en een breeder palet aan “moeilijke onderwerpen”

  kaem

  16 januari 2015 at 09:04

 4. Hm, ik moet eens nadenken wat ik daar van vind: een atlas zonder Israel als een klant er om vraagt omdat die de staat Israel niet erkent…

  Ted

  16 januari 2015 at 09:43

 5. Onze lokale monotheïsten kunnen er anders ook wat van: http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/10955_jeetje_dit_mag_niet_in_het_onderwijs/

  Jean Klare

  16 januari 2015 at 16:00

 6. ook in het joodse geloof zijn varkens onrein overigens. Op een foto van de grote demonstratie afgelopen weekend in parijs werden in een israëlisch blad de vrouwen weggephotoshopt (zie http://www.psdisarters.com, even scrollen tot 14 januari). Ook onrein misschien?

  wanda

  16 januari 2015 at 19:46

 7. Gaan we ook koeien verwijderen om Hindo’s niet te beledigen, honden in huis zijn ook onrein wat blijft er nog over op de boerderij?

  Herma

  20 januari 2015 at 08:08

 8. Tien jaar geleden liet ik ivm een Feest in de Turkse cultuur tgv de Kinderboekenweek het boek Bertje Big (in het Maastrichts Keubeke Kuusj) in het Turks vertalen en voorlezen in drie talen. Toen ik het idee opperde deden Nederlanders moeilijk over een varken en de Islam. De Turkse mensen zeiden: ‘hoezo een probleem? We hoeven hem toch niet op te eten.’

  Hanneke Koene

  20 januari 2015 at 13:53

 9. Zo is het maar net!

  Ted

  20 januari 2015 at 15:12


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: