tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Literatour

with one comment

Literatour_poster_geel_460Literatour is de nieuwe campagne voor jongeren die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past.

Tijdens de Literatour bezoeken aansprekende en jonge schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren met leesplezier. Literatour richt zich op 788.000 jongeren van 15 t/m 18 jaar in Nederland en vindt plaats van 23 t/m 29 maart 2015. De Dioraphte Literatour Prijs, voorheen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, wordt in deze week bekendgemaakt en uitgereikt.

In deze ‘Boekenweek voor jongeren’ gaan diverse jonge schrijvers, waaronder Gideon Samson, Mano Bouzamour, Lydia Rood, Daan Heerma Van Voss, Ernest van der Kwast en Daniëlle Bakhuis, op tournee langs verschillende middelbare scholen.

Het leesgedrag van jongeren tussen 15 en 18 jaar staat onder druk. Internationaal onderzoek wijst uit dat bij deze groep – in Nederland maar liefst 788.000 jongeren – de geletterdheid afneemt. Wie regelmatig leest, gaat beter en daardoor automatisch vaker lezen. De campagne Literatour speelt daar op in door leesplezier voorop te stellen en leerlingen binnen en buiten de school te helpen een boek te vinden dat bij hen past.

Op vertoon van hun CJP Cultuurkaart krijgen jongeren van 23 maart t/m 26 april in de boekwinkel € 5,- korting op een van de 25 Literatour toptitels. De CJP Cultuurkaart is een beproefd concept om jongeren te laten participeren in kunst en cultuur. In samenwerking met Talent, de lesmethode Nederlands van uitgeverij Malmberg, wordt de Literatour Boekentipper ontwikkeld waarmee leerlingen ontdekken welk boek het beste bij ze past.

Dioraphte Literatour Prijs 

Maandag 23 maart worden de nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) bekendgemaakt en start de stemperiode voor de Publieksprijs. Via www.literatour.nu kunnen jongeren tussen de 15 en 18 jaar stemmen op hun favoriete boek. 27 maart worden de winnaars bekendgemaakt.

De Dioraphte Literatour Prijs is dé prijs voor het beste boek voor jongeren. De prijs bestaat uit twee juryprijzen (in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald) en een Publieksprijs. Vanaf dit jaar is de jury versterkt met twee jongeren. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-.

Literatour is een project van Stichting CPNB i.s.m. Stichting Lezen, Stichting Schrijver School Samenleving, Uitgeverij Malmberg en CJP. De Literatour wordt tot stand gebracht met financiële ondersteuning van Fonds 21 en het Nederlands Letterenfonds. De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte.

Written by Ted

28 januari 2015 bij 07:57

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Het bevreemdt mij wel dat alleen ‘jonge schrijvers’ aansprekend kunnen zijn! 😦

    booxalivedotnl

    28 januari 2015 at 15:55


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: